„Mes parašėme istoriją“: sidabru Lietuvai suspindęs atradimas, kurio kitoje olimpiadoje nebeišvysime Specialiai lrytas.lt, Paryžius

2024 m. rugpjūčio 10 d. 12:30
Specialiai lrytas.lt, Paryžius (Prancūzija)
Istorinė Lietuvai ir visoms olimpinėms žaidynėms tapusi diena. 2024-ųjų rugpjūčio 9-ąją dieną breikas oficialiai debiutavo vasaros olimpiadoje, o šios sporto šakos žavėsis užbūrė ne tik Paryžiaus Santarvės aikštėje susidūrusią publiką, bet ir ryškiausią pasaulio sporto sceną visame pasaulyje stebinčią publiką.
Daugiau nuotraukų (25)
Šios spalvingo grožio debiuto paletės kontekste Lietuva suspindo sidabru. Prancūzijos sostinėje vykstančiose žaidynėse mūsų šaliai atstovavusi 17-metė Dominika Banevič (Bgirl Nicka) tapo olimpine vicečempione.
Vos per vieną dieną įvykusiame merginų turnyre breiko gerbėjai žavėjosi ryškiausiomis šios sporto šakos pasaulio žvaigždutėmis, o šio šokio stiliaus neatradę žmonės galėjo su juo susipažinti iš arčiau.
„Manau, kad visas pasaulis atrado tai, koks nuostabus sportas yra breikas. Mes parodėme breiko grožį. Manau, kad daugelis žmonių buvo įkvėpti. Tai yra nuostabu mūsų kultūrai, bendruomenei, daugiau žmonių bus įkvėpti ir pradės domėtis breiku“, – kalbėjo sidabru penktadienį suspindusi D.Banevič.
Breiko kultūra į visuomenę beldėsi pamažu – ši sporto šaka iš pradžių jungė tik jai atsidavusius šokėjus, vėliau viskas ėmė plėstis iki tarptautinių turnyrų, kurie lydėjo ir iki pasaulio čempionatų.
2024 metais atėjo laikas ir olimpinėms žaidynėms.
Konservatyviose šalyse, ne išimtimi buvo ir Lietuva, daugelis žmonių atsargiai kalbėjo apie breiko prisijungimo prie olimpinės šeimos idėją, bet jei dar kam nors kilo abejonių, viskas buvo išsklaidyta tą stebuklingą rugpjūčio 9-ąją dieną.
Abejingų nepaliekantis muzikos ritmas, žadą atimantys šokių judesiai, emocijos bei šokėjų charizma vis labiau žavėjo žiūrovus su lyg kiekvienu šokiu.
„Olimpinės žaidynės yra didžiausia pasaulinė sporto scena. Mes turėjome galimybę pristatyti breiką pasauliui. Visi dalyvaujantys vaikinai bei merginos galėjo pademonstruoti gražiausias breiko puses.
Žinoma, kai kurie laimėjo, kai kurie pralaimėjo, bet visi besivaržę dalyviai pademonstravo savo išskirtinumą, stilių ir originalumą. Tai yra breiko grožis. Manau, kad tai pasieks žmones, kurie iki tol nežinojo breiko“, – pasakojo olimpine čempione tapusi japonė Ami Yuasa (Bgirl Ami).
Kartu su merginų breiko turnyru penktadienį Santarvės aikštėje buvo išdalintas ir pirmasis šios sporto šakos olimpinis medalių komplektas, o apdovanojimų ceremonijoje nuskambėjo ir Lietuvos vardas.
Auksu pasidabino japonė Bgirl Ami, vicečempione tapo mūsų šaliai atstovavusi Bgirl Nicka, o bronzos medalį iškovojo Kinijos atstovė Liu Qingyi (Bgirl 671).
Visos medaliais pasidabinusios olimpietės po savo debiuto olimpinėse žaidynėse pabrėžė breiko privalumus bei džiaugėsi gauta galimybe pademonstruoti save šioje scenoje.
„Nuo tos akimirkos, kai breikas yra įtrauktas į olimpines žaidynes, vis daugiau žmonių patys įsitraukia ir žavisi breiko pasirodymais. Kinijoje šis susidomėjimas dar yra pakankamai mažas, bet šalies valdžia palaiko šį sportą, kuriame mes išskiriame savo išskirtinumą.
Šis sportas prisitaiko prie žaidynių, kitų sporto šakų, yra labai daug naudos, kai breikas yra įkrautas į olimpines žaidynes“, – pridūrė Bgirl 671.
Vis dėlto po debiuto olimpiadoje daugeliui atradimu, o gal net ir įkvėpimo šaltiniu tapęs breikas jau netrukus bus pašalintas iš olimpinės programos.
Žaidynių organizatoriai nusprendė, kad 2028-ųjų Los Andželo olimpinės žaidynės turės vykti be breiko sporto šakos, o ją keis kitos penkios naujos sporto šakos.
„Visos šį vakarą besivaržiusios merginos sugebėjo parodyti gražiausias breiko puses, todėl labai gaila, kad Los Andželo olimpinėse žaidynėse nebebus šios rungties.
Labai norėjosi, kad Los Andželo olimpinėse žaidynėse būtų buvęs breikas, vien dėl to, kad jis būtų labiau atrastas JAV. Vis dėlto tikiu, kad tiek breiko merginos, tiek ir vaikinai toliau pratęs šią breiko aistrą, o ši sporto šaka išliks nuostabi, net ir be vietos olimpinėse žaidynėse“, – samprotavo pirmoji ir kol kas vienintelė moterų olimpinė breiko čempionė Bgirl Ami.
Tuo metu žiūrovų širdis užkariavusi ir publikos numylėtine tapusi D.Banevič vylėsi, kad su šiuo olimpiniu debiutu sportininkės sugebėjo prisibelsti į kiekvieną penktadienį varžybas stebėjusio žmogaus širdį.
„Tikiuosi, kad tiek aš, tiek ir kitos breiko šokėjos sugebėjo perteikti tą emociją, kuria mes jautėme būdamos scenoje.
Esu dėkinga už tokią patirtį, neabejoju, kad mes šiandien parašėme istoriją“, – kalbėjo lietuvė.
Kol kas nėra aišku, bet tarptautinė breiko bendruomenė tikisi, kad ši sporto šaka į olimpinę šeimą sugrįš 2032-ųjų Brisbeno olimpinėse žaidynėse.
Paryžiaus olimpinės žaidynės vyksta liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis, o jų eigą ir karščiausius sportininkų komentarus galite sekti lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.