Vilniuje nusileidęs D. Rapšys jau mato save Los Andžele: „Reikia pasimėgauti savo plaukimu“ (3)

2024 m. rugpjūčio 3 d. 08:15
Vėlų penktadienio vakarą Vilniaus oro uoste nusileido dalis Lietuvos plaukimo komandos – Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Tomas Lukminas ir Tomas Navikonis su treneriu Pauliumi Pavilioniu priešaky.
Daugiau nuotraukų (43)
Natūralu, jog daugiausiai dėmesio sulaukė 29-erių D.Rapšys. Geriausias Lietuvos plaukikas buvo išsikėlęs sau labai aukštus tikslus – taip pat kaip ir jam tautiečiai. Nors iš Panevėžio kilęs sportininkas savo mėgstamiausioje, 200 m. laisvuoju stiliumi plaukimo rungtyje, prasimušė į finalą, medalio parvežti nepavyko.
Primename, kad 200 m. laisvuoju stiliumi plaukimo finale D.Rapšys finišavo per 1 min. 45.46 sek ir liko penktas. Auksu pasidabino rumunas Davidas Popovici, kuris 200 m. įveikė per 1 min. 44.72 sek.
Kol Lietuvoje žmonės gyrė bei didžiavosi olimpiečio pasirodymu, šis, tik išlipęs iš „La Defence“ arenos baseino, portalo lrytas.lt žurnalistui Tomui Gustui neslėpė nusivylimo, teigė nesimėgavęs plaukimu ir kėlė sau retorinius klausimus apie sunkaus darbo prasmę. Tačiau praėjus kelioms dienoms po finalo, pirmuosius žingsnius Vilniuje dėjęs D.Rapšys pradėjo įžvelgti ir pozityvą.
„Kaip ir visada – gali būti geriau. Iš savo perspektyvos nevertinčiau gerai, nes žinau, kad galėjau geriau. Kai viską įvertini, labiau džiaugiuosi, kad šioje olimpiadoje, iki pat startų, viskas buvo gerai ir išvengėme netikėtumų ar nenumatytų dalykų“, – savo pasirodymą apžvelgė 29-erių atletas.
Lietuvis 2021 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse užėmė aštuntąją vietą. Jam priklauso ir 200 m. laisvuoju stiliumi plaukimo Lietuvos rekordas, pasiektas 2019 m. (1 min. 44.38 sek.).
Po nesėkmingo finalo D.Rapšys tame pačiame pokalbyje užsiminė apie dėtą didelį pasitikėjimą į taktiką, kurią jam liepė naudoti treneriai. Tada dviprasmiškai apie tai kalbėjęs panevėžietis šįkart verčiau davė patarimą sau, bet tuo pačiu priminė, kad nėra tokių strategijų mėgėjas.
„Buvo keistas jausmas plaukti kitaip, nei seniau, – pradėjo D.Rapšys. – Gaunasi, kad palei dieną turi atsirinkinėti kažkokią taktiką, nors taip neturėtų būti. Galbūt reikėjo pačiam atsipalaidavusiam plaukti, o ne galvoti, kaip man čia reikia plaukti techniškai. Kuo labiau galvoji, tuo labiau apsikrauni. Taip gaunasi. Reikia labiau atsipalaiduoti.“
Sportininkas į 200 m. laisvuoju stiliumi plaukimo finalą žengė kaip vienas iš favoritų – atrankoje jis užėmė antrąją vietą (1 min. 45.91 sek.), o pusfinalį baigė šeštas (1 min. 4.,48 sek.).
Tai nėra pirmas kartas šią savaitę, kai geriausias Lietuvos plaukikas užsimena apie būtinybę atsipūsti. Po savo mėgstamiausios rungties finalo D.Rapšys prisiminė praėjusių metų planetos pirmenybes, kuriose pasipuošė sidabru. Kelyje link medalio 29-erių lietuvis išskyrė būtent atsipalaidavimo faktorių.
„Per daug jautiesi gerai, tada per daug įsisvajoji. Kažkaip neišeina tada išpildyti, nes per daug tikiesi iš savęs, pradedi spausti. Pasaulio čempionate, Dohoje, ramus sėdėjau, tiesiog praplauksiu taip, kaip praplauksiu, pasimėgausiu – taip lengvai 1 min. 44 sek. prasiplaukė, o čia 1 min. 45.46 sek. – šitą rezultatą pernai po atostogų atėjęs Berlyne ryte plaukiau. Kažko nepadariau iki galo...“, – po iškovotos 5-os vietos olimpiadoje portalui lrytas.lt samprotavo atletas.
Nepaisant kalbų, D.Rapšys savęs įsitempusiu nevadina, bet nevengia pakalbėti apie psichologijos svarbą sporte.
„Net ne tai, kad įsitempęs. Dabar tiesiog yra toks keistas momentas – kuo geriau pradedu jaustis, tuo labiau pradedu kažkaip bijoti savo kūno. Kai atvažiuoji ir tarkime, galvoji: „Koks skirtumas kaip bus. Reikia praplaukti, bus kaip bus“. Tada visiškai kitokios mintys, akcentuoji visiškai kitus dalykus. Dabar taip gavosi... Normalu, kad nori. Normalu, kad matai kaip viskas vyksta. Normalu, kad žinai, jog gali paimti (red. past. – medalį). Tada automatiškai kitoks ir pasirengimas yra, nei buvo. Man atrodo, kitose varžybose bus geriau“, – viltingai baigė geriausias Lietuvos plaukikas.
Neabejotinai visų tautiečių dėmesys buvo sutelktas į D.Rapšio 200 m. plaukimą, bet nevalia pamiršti ir kitų dviejų panevėžiečio išbandytų estafečių – 100 m. ir 400 m. plaukimai laisvuoju stiliumi.
Pirmojoje D.Rapšio Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankoje, 400 m. laisvuoju stiliumi plaukime, lietuvis bendroje įskaitoje liko dešimtas (3 min. 46.27 sek.), o į sekantį etapą pateko aštuoni geriausieji.
Po 200 m. rungties finalo, 29-erių sportininko laukė 100 m. laisvuoju stiliumi plaukimas dėl patekimo į pusfinalį. Tačiau ir čia D.Rapšiui sėkmė nenusišypsojo – distanciją vyras įveikė per 48.53 sek. ir tarp visų dalyvavusių užėmė 20-ąją vietą. Galimybę dar kartą sudalyvauti šioje estafetėje atletas galėjo iškovoti finišavęs 0.13 sek. greičiau ir aplenkęs 16-oje vietoje baigusį pietų korėjietį. Būtent tiek plaukikų iš atrankos galingais grybšniais spurtavo tolyn.
Keistų jausmų apimtas D.Rapšys stengiasi nežiūrėti atgal ir per daug dėl šių plaukimų neišgyvena.
„Tie 400 m. buvo tokie... Labiau akcentavomės į 200 m. (plaukimą). Pirmą dieną pakankamai gerai jaučiausi, bet nežinojau, kaip reikia išpildyti visą rungtį. Prasiplaukiau ir nuotaika buvo pakankamai nebloga prieš 200 m. estafetę. O 100 m. irgi – kai pabaigiau 200 m., tada pabaigiau ir visą savo dieną, galvoju: „Ai, jau yra kaip yra“. Dar žinojau, kad estafetė laukia. Jei prieš tai būčiau žinojęs, kad ten pritrūko 0.13 sek., gal kažkokiu būdų būčiau dar daugiau padaręs. Koks skirtumas. Vis tiek buvo greita. Žinau, kad galima geriau plaukti – toks keistas jausmas“, – treniruotėms prilygusias rungtis aptarė 29-erių sportininkas.
Paskutinis geriausio Lietuvos plaukiko šuolis į „La Defence“ arenos baseiną reiškė komandinio 200 m. laisvuoju stiliumi plaukimo pradžią. Su D.Rapšiu kartu į Vilniaus oro uostą parskridę sportininkai (A.Šidlauskas, T.Lukminas, T.Navikonis) sudarė mūsų šalies ketveriukę šioje rungtyje.
Tačiau būtina paminėti, kad senojo žemyno pirmenybėse Lietuvai bilietą į olimpines žaidynes iškovojo ne ši grupelė. Originalioje Europos čempionato sudėtyje vietoje A.Šidlausko plaukė Kristupas Trepočka, bet likus mėnesiui iki didžiausio vasaros sporto renginio Tarptautinė vandens sporto asociacija „World Aquatics“ paskelbė, kad bent du iš keturių atletų turi būti įvykdę olimpinius normatyvus asmeninėse varžybose.
Toks sprendimas nemenkai sujaukė ketvertuko viltis, nes A.Šidlauskas visą karjerą plaukė ne laisvuoju stiliumi, o krūtine. Nepaisant nedovanotinos situacijos, D.Rapšys nėra nusivylęs komandos pasirodymu.
Primename, kad 200 m. komandinio laisvuoju stiliumi plaukimo atrankoje Lietuvos rinktinė finišavo per 7 min. 16.66 sek. ir užėmė 15-ąją vietą. Į sekantį etapą pateko 8 geriausios ketveriukės.
„Tą dalyką išsprendėme mėnesį prieš varžybas. Daug kalbėjomės, daug aptarinėjome ir supratome, kad jau nieko negalime pakeisti, – patikino panevėžietis. – Nuo tada ir nebegalvojome, kaip plauksime, gal kažkas skirtingais būdais. Darėme, ką galėjome. Bent jau viena vieta pakilome, nepaskutiniai. Tai yra daugiausiai, ką galėjome padaryti.“
Jei A.Šidlauskas portalui lrytas.lt po rungties kalbėjo apie gėdos jausmą, tai D.Rapšys, prisiminęs kolegos plaukimą, neslėpė šypsenos, bet nepraleido progos jo ir pagirti.
„Viskas gerai. Mes „plius minus“ žinojome, kad jis taip plauks. Tiesiog buvo smagu žiūrėti, kaip stengiasi žmogus, kuris neplaukęs (laisvuoju stiliumi). Jam ten viską atjungė, o liko dar 100 m. plaukti (juokiasi). Pabaigti jam sunku buvo, bet reikėjo kažkaip tai padaryti, nes niekas kitas nebūtų padaręs. Buvau labai pavargęs, bet kai žiūrėjau, kaip jis plaukia, šypsena iš veido nedingo“, – pasakojo 29-erių sportininkas.
Plaukikams baigti karjerą dar jauname amžiuje nėra svetimas dalykas. Puikų pavyzdį pamatėme ir šią vasarą Paryžiuje, kai po nepatekimo į 100 m. peteliške plaukimo finalą kepurėlę bei akinius ant vinies pakabino 20-etė paragvajietė Luana Alonso.
D.Rapšys tokių madų, kol kūnas leidžia, vaikytis neplanuoja.
„Ne, tikrai ne, – paklaustas, ar galvoja apie karjeros pabaigą, atsakė geriausias Lietuvos plaukikas. – Jaučiuosi gerai. Šių metų vasarį plaukiau savo antrą geriausią laiką. Matau, kad tikrai dar galiu. Būna, kai tikrai padarai viską ir kažko nepasieki – tada tikrai galima galvoti: „Čia jau viskas. Reikia viską baigti“. Kai praplauki ir jauti, kad tikrai nepadarei visko, ką gali – knieti dar geriau padaryti. Man atrodo bus dar, su laiku (šypsosi).“
D.Rapšio noras tęsti karjerą priverčia galvoti apie jį kitose, 2028 m. Los Andželo olimpinėse žaidynėse. Vyras patikino, kad po ketverių metų bus už Atlanto, o ten tikisi džiaugtis ta veikla, kurią pamilo dar vaikystėje.
„Taip, taip. Manau, kad tikrai varysime ir tikrai padarysime, – apie save Kalifornijoje kalbėjo plaukikas. – Kokie ten lūkesčiai bus, tai... Ir vėl gaunasi – atvažiuoji į varžybas ir vėl noriu aukščiausių tikslų. Galbūt reikia į kitas olimpines važiuoti ir pabandyti pasimėgauti savo plaukimu. Nebūtinai ten reikia kažkokias vietas užimti. Pažiūrėsime.“
Apie sportą kalbėti baigęs 29-erių panevėžietis šiuo metu nori tik vieno dalyko – laisvo laiko.
„Dabar norisi bent mėnesį laiko pailsėti, – pasakojo užsitarnautas atostogas ranka pasiekti galintis sportininkas. – Norisi pasibūti su visais, paatostogauti ir atsipūsti nuo plaukimo. Po to teks vėl kibti į darbus.“
Vyras taip pat atskleidė savo atostogų planus.
„Už savaitės išskrendu į Madagaskarą. Šiek tiek norisi egzotinės šalies ir pabėgti nuo visų rūpesčių. Dabar turėjau keletą laisvų dienų, o pabudus ryte, atrodo, kad vėl reikia važiuoti į varžybas. Norisi nuo to pabėgti“, – baigė D.Rapšys.
Paryžiaus olimpinės žaidynės vyksta liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis, o jų eigą ir karščiausius sportininkų komentarus galite sekti lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.