Po lemtingo „op“ į priekį šovę broliai Stankūnai džiaugėsi dėl iškovotų premijų – pakels ir stipendijas Specialiai lrytas.lt, Paryžius (1)

2024 m. rugpjūčio 2 d. 12:39
Specialiai lrytas.lt, Paryžius (Prancūzija)
Papildyta
Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kelionių užbaigusių brolių Stankūnų paryžietiški kruasanai prikimšti gardžiu įdaru – juose ne tik garbė Lietuvai, džiaugsmas dėl puikaus debiuto, bet ir užsitikrinta premija.
Daugiau nuotraukų (13)
Penktadienį Domantas Stankūnas ir Dovydas Stankūnas Verės prie Marno kanale labai galingais yriais užbaigė savo olimpinę kelionę.
Likus 500 metrų iki finišo broliai buvo 5 vietoje, bet galingai spurtavo ir pavienių dviviečių valčių B finale užėmė antrąją vietą.
Bendroje įskaitoje jie – 8-i. O tai garantuoja ir valstybinę vienkartinę premiją – 8415 eurų.
„Tai paskutinė pozicija, kuri pakels ir stipendijas. Lietuvos irklavimo federacijoje (LIF) pakilome į pirmąją kategoriją, kur bus skiriama daugiau pinigų ir pasiruošimui. Tuo tikrai džiaugiamės“ – sakė Dovydas.
Distanciją jie įveikė per 6 min. 25,94 sek. Pirmoji vieta B finale (7 bendroje įskaitoje) atiteko Naujosios Zelandijos duetui Danieliui Williamsonui ir Phillipui Wilsonui (6 min. 24,55 sek.).
„Mes patenkinti. Buvo sunku, bet spaudėme iki galo. Atidavėme 110 procentų ir pavyko įšokti į antrą vietą „ – juokėsi Domantas.
Jiems kalbant startui A finale ruošėsi Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė.
Broliai puikiai pamena ir lemtingą momentą, kai nusprendė, kad jau laikas išnaudoti visus rezervus.
„Brolis už nugaros sako: „Viskas, važiuojam“. Tai ir pridėjau, kiek turėjau. Spaudėme gazą iki dugno“, – juokėsi Domantas.
Šįkart fantastiškai suveikė pasirinkta taktika. Lietuviai buvo sumanę iš pradžių irkluoti savo tempu ir iškart nešokti į kovą dėl iniciatyvos. Jeigu daugeliui tai galėjo pasirodyti labai rizikinga, tai ši rizika absoliučiai pasiteisino.
„Išlikome susitelkę ir likus apie 1500 metrų užmečiau akį į vieną pusę, kitą ir matau, kad niekas nepabėgo, o jėgų yra. Ir likus 500 metrų sakau: „Jau varom, jau varom“. Jaučiau, kad galime išlįsti. Dar 100 metrų ir galėjome būtų pirmi“, – nusijuokė Dovydas.
Būtent likus 500 metrų jis ir išgirdo brolio raginimą.
„Sakai „op“ ir viskas. Iš vieno žodelio supranti, ką turi omenyje. Reikia iniciatyvos ir pasąmonės. Supranti, negalvoji, nes per daug metų jau esame tai išdirbę“, – pasakojo Domantas.
Po B finalo dar karšti broliai prakalbo ir apie tribūnose juos palaikiusį vyresnėlį – Povilą.
„Jeigu brolis pasistengs, sėsime...“, – juokėsi broliai, paklausti, ar kitoje olimpiadoje svarstytų į valtį įsisodinti Povilą.
Būtent broliškas tandemas šįkart ir leido jiems sukurti puikų rezultatą. Pavienių dviviečių valčių varžybos reikalauja ypatingos technikos, nes sportininkai turi po vieną irklą. Čia itin svarbu irtis identiškai.
Štai broliai dvyniai kroatai Martinas ir Valentas Sinkovičiai A finale ir iškovojo aukso medalius (6 min. 23,66 sek.).
„Abudu turi turėti vienodą yrį, o mes fiziologiškai vienodi. Todėl ne tiek daug pastangų reikia, kad pataikytum į vienas kitą. Tai – ir pranašumas, – pasakojo Dovydas ir pabrėžė, kad apsikeisti irklais broliai jau nebegalėtų. – Išmoksti ant vieno borto irkluoti ir viskas. Tas pats, kas dviračio vairą pasuktum į dešinę ar kairę.“
Dabar 24-erių broliai nori vieno – pailsėti.
„Bus kitą savaitę Lietuvos čempionatas, tad ten tradiciškai sudalyvausime, o tada bus poilsis“, – paaiškino Domantas.
Olimpinį sidabrą iškovojo britai Oliveris Wynne-Griffithas ir Tomas George‘as ( 6 min. 24,11 sek.). Sidabrą – šveicarai Romanas Roeoesli ir Andrinas Gulichas (6 min. 24,76 sek.). Britai 2023 metų pasaulio čempionate iškovojo sidabrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.