Čempionams į pagalbą atskubėjęs A. Šidlauskas pasijuto gėdingai, bet draugai jį ramino: „Varė gerai“ Specialiai lrytas.lt, Paryžius (2)

2024 m. liepos 30 d. 15:19
Specialiai lrytas.lt Paryžius (Prancūzija)
Ne vienas, o visa ketveriukė – antradienio Paryžiaus olimpinių žaidynių rytinę programą vainikavo 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi atrankos varžybos, kuriame Lietuvos garbę gynė geriausias šalies plaukikas Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Tomas Lukminas ir Tomas Navikonis.
Daugiau nuotraukų (21)
Vaikinai atrankos varžybose distanciją įveikė per 7 min. 16.61 sek. ir bendroje įskaitoje užėmė 15-ąją vietą, aplenkdami šveicarus. Gaila, bet tokio rezultato patekti į finalinį plaukimą (pateko stipriausiųjų aštuntukas) neužteko.
„Geriausia buvo, kad nelikome paskutiniai“, – po finišo šypsojosi plaukikai.
Tiesa, Lietuvai į olimpines žaidynes kelialapį buvo nuskynęs kiek kitoks ketvertukas – vietoje A.Šidlausko teisę startuoti olimpiadoje buvo iškovojęs Kristupas Trepočka, bet dar liepos pradžioje Tarptautinė vandens sporto asociacija „World Aquatics“ pranešė netikėtą žinią – organizacija dėl sumažinto kvotų skaičiaus neleido varžytis trims plaukikams, kurie nėra įvykdė olimpinių normatyvų asmeninėse varžybose.
Tad skaičius buvo sumažintas iki dviejų, o „atmestuoju“ tapo K.Trepočka, jį varžybose pakeitė A.Šidlauskas, kuris apskritai specializuojasi visai kitoje plaukimo srityje – krūtine.
Tuomet Lietuvos vandens sporto asociacija („LTU Aquatics“) kreipėsi į „World Aquatics“ su prašymu leisti dalyvauti olimpinėse žaidynėse stipriausios sudėties komandai, atsižvelgiant į olimpinius ir sporto principus. Tačiau pasaulinė vandens sporto šakų organizacija atsakė neigiamai.
Kiek anksčiau portalui LRT.lt A.Šidlauskas buvo užsiminęs, kad galbūt šiame estafetes plaukime jis plauks ne kraulio stiliumi, o savo pagrindiniu stiliumi – krūtine. Būtent taip plaukdamas panevėžietis daugiausiai daugiausiai skiria savo pasiruošimo laiko.
Plaukiko teigimu, tai būtų buvusi savotiška protesto forma prieš „World Aquatics“ sprendimą, kuris nuvylė visą Lietuvos plaukimo bendruomenę.
Atrankos metu žiūrovų akys krypo į pirmąjį takelį ir į A.Šidlauską – kokį sprendimą priims panevėžietis? Plaukikas nusprendė plaukti krauliu, tiesa, rimčiau varžovams jis pasipriešino tik pirmus distancijos 100 metrų.
„Kiekvienas atidavėme visą save. Aš toks ne prie ko prie šitos komandos, bet buvo tokia taisyklė, teko plaukti man. Plaukime atidaviau viską, ką galėjau. Nesu specialistas plaukdamas krauliu, ypač 200 m distancijoje, buvo toks kosminis plaukimas. Truputį gėdos jausmas, matant, kai visi elitiniai sportininkai plaukia 200 m, visi lenkia pro šoną, gėdingas jausmas“, – kalbėjo ne savo rogėse atsidūręs A.Šidlauskas.
Likus valandai iki plaukimo, rinktinės vedlys D.Rapšys sakė, kad jo kolega turės „varyti dugną“. Ar jam pavyko?
„Varė dugną, tikrai, – juokėsi plaukikas, vėliau jis pratęsė. – Buvo labai sunku plaukti, bet kai Andrius plaukė, šypsena buvo veide, viso nuotolio metu negalėjau surimtėti, tikrai varė gerai.“
Lietuvos plaukimo laisvuoju stiliumi komanda į olimpines žaidynes atvyko kaip Europos čempionė – lietuviška ketveriukė birželį Belgrade vykusiose pirmenybėse distanciją buvo įveikusi per 7 min. 8,04 sek. ir neturėjo sau lygių.
Simboliška – tokio rezultato plaukikams būtų užtekę, kad jie patektų į finalo varžybas.
„Jei būtume žinoję, kad plauksime pagrindine sudėtimi, kitaip būtume dėlioję planą, dabar buvo tiesiog, kad tik praplaukti... Yra kaip yra“, – pridūrė D.Rapšys.
Jei 29-erių D.Rapšiui ir 27-erių A.Šidlauskui tai buvo ne pirmasis olimpinis startas jų karjeroje, tai jų komandos draugai 19-metis T.Navikonis ir 21-erių T.Lukminas antradienio ryte turėjo pirmąją patirtį olimpinėse žaidynėse.
„Superinis debiutas“, – kalbėjo T.Navikonis.
Jo bendravardis taip pat džiaugėsi olimpine patirtimi: „Man asmeniškai labai patiko, būtų įdomu buvę sudalyvauti su pačia pajėgiausia sudėtimi, bet labai gera žinoti, kad viską atidavėme, atidirbome visus nuotolius, reikia pasidžiaugti, kad pavyko sudalyvauti. Labai geras jausmas.“
Primename, kad estafetėje dalyvavęs D.Rapšys antradienio rytinėje programoje į olimpinį baseiną šoko jau antrą kartą – vos kelios valandos prieš šį estafetės plaukimą jis varžėsi ir 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi asmeninėse atrankos varžybose. Jose plaukikas liko dvidešimtas.
Su šiuo plaukimu baigėsi Lietuvos vyrų plaukimo rinktinės pasirodymai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Lietuvos rinktinės reikalus „uždarys“ trečiadienį startuosianti Kotryna Teterevkova. O kokie vaikinų planai?
„Norime pamatyti krepšinį, elitinę žvaigždžių rinktinę, gal pavyks, gal ne, bet įdomu būtų pamatyti.
Plauks dar mūsų viena kolegė Kotryna. Ją palaikysime, sirgsime, žiūrėsime, gal išeis dar vienas finalas iš jos pusės“, – samprotavo plaukikai.
200 m plaukimo laisvuoju stiliumi ketveriukės estafetės finalas vyks antradienį, 23 val. 1 min. Lietuvos laiku.
Paryžiaus olimpinės žaidynės vyksta liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis, o jų eigą ir karščiausius sportininkų komentarus galite sekti lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.