Į teniso treniruotes – ir nuo ketverių metų amžiaus

Vilniaus teniso akademija (VTA), didžiausia Lietuvoje veikianti teniso mokykla, ruošiasi naujojo sezono startui. Rudens pradžioje į „SEB arenoje“ veikiančios akademijos kortus susirinks maždaug 700 jaunųjų tenisininkų. Dalis iš jų – maždaug 120 4–8 metų amžiaus vaikų – tik pradės savo pažintį su tenisu.

Į teniso treniruotes – ir nuo ketverių metų amžiaus<br>S. Čirbos nuotr.
Į teniso treniruotes – ir nuo ketverių metų amžiaus<br>S. Čirbos nuotr.
Į teniso treniruotes – ir nuo ketverių metų amžiaus<br>S. Čirbos nuotr.
Į teniso treniruotes – ir nuo ketverių metų amžiaus<br>S. Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2024, 10:18 AM

VTA vyriausioji trenerė Edita Liachovičiūtė sako girdėjusi, jog geriausias visų laikų Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis pirmą kartą teniso raketę paėmė būdamas dviejų.

„Yra ir daugiau panašių istorijų. Tačiau turbūt visi suprantame, kad apie jokias rimtesnes treniruotes su tokio amžiaus vaikais dar negali būti nė kalbos. Teniso raketė ar kamuoliukas jiems gali būti tiesiog vienas iš žaislų“ – šypsosi ji.

Jauniausi VTA auklėtiniai – keturmečiai. „Tai yra amžius, nuo kurio jau galima kalbėti apie tam tikrus metodinius treniruočių procesus. Aišku, iki teniso, kaip mes jį suprantame, tokiose treniruotėse dar labai toli. Jos vyksta labiau žaidimų forma, tačiau teniso raketės, kamuoliukai, kitas inventorius jau yra neatskiriama treniruočių dalis. Treniruotės planuojamos ir rengiamos atsižvelgiant į vaikų fizinį pajėgumą, išsivystymą, brandą. Nuo to labai priklauso ir patys pratimai, ir jų metu naudojama įranga“, – pasakoja E. Liachovičiūtė.

Ji sako, kad pradiniame etape treniruotės nėra labai dažnos – maždaug 2 kartus per savaitę, o su vaikais jose dirba tik specialiai tam pasiruošę treneriai, kurių VTA yra kiek daugiau nei 10.

„Šie treneriai turi turėti labai specifinių įgūdžių ir savybių, o ne tik išmanyti teniso treniravimo metodiką. Svarbiausia jie patys turi gebėti vėl tapti vaikais. Kartu dalyvauti žaidimuose, būti chebros dalimi. Taip gali sudominti vaikus, padėti jiems įsitraukti ir pamilti šį žaidimą“, – teigia E. Liachovičiūtė.

Trenerė sako, kad tokio amžiaus vaikams reikia išbandyti kuo daugiau ir kuo įvairesnių veiklų.

„Tai yra savotiškas savęs paieškų etapas, kurio metu galima suprasti kokia veikla vaikui prie širdies, kas jam labiausiai tinka pagal įvairius parametrus“.

„Aš labai rekomenduoju išbandyti tenisą visiems vaikams. Visų pirma, ši sporto šaka, kitaip nei daugelis kitų, populiarių pas mus, yra individuali. Čia nepasislėpsi už komandos draugų, visus sunkumus ir kliūtis turi įveikti pats. Todėl tenisas, ir tai yra įrodyta įvairių mokslinių tyrimų, ugdo daug puikių charakterio savybių. Kai taisyklė, jaunieji tenisininkai pasižymi aukštesne saviverte, yra labiau pasitikintys savimi ir savarankiški“, – pasakoja E. Liachovičiūtė.

Anot jos, maždaug 11–12 metų amžiaus vaikams jau patartina rinktis pagrindinę sporto šaką. „Turbūt pats geriausias šį faktą iliustruojantis pavyzdys yra dabartinė pirmoji pasaulio teniso raketė italas Janikas Sinneris. Būdamas 12 metų amžiaus jis rinkosi tarp teniso ir kalnų slidinėjimo, kuriame tuo metu savo amžiaus grupėje buvo vienas geriausių Italijoje. Janikas pasirinko tenisą ir šiuo pasirinkimu, spėju, nenusivylė. O ekspertai pažymi, kad teniso korte jam iki šiol labai praverčia kažkada kalnuose įgytos patirtys“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.