Į olimpiadą – ir su „kalėjimo“ prisiminimais, ir su varškėtukų skoniu: buriuotojai prakalbo apie laukiančius iššūkius

2024 m. liepos 4 d. 17:43
„Gero vėjo! Vėjo! Vėjo! Vėjo!“, – tokiais žodžiais Lietuvos buriavimo federacija ketvirtadienį į Paryžiaus olimpines žaidynes išlydėjo olimpiečius Viktoriją Andrulytę bei Rytį Jasiūną. Sportininkai į Prancūziją išvyks kur kas anksčiau nei prasidės didžiausia metų sporto šventė, o tam yra atitinkamos priežastys.
Daugiau nuotraukų (14)
Lietuvos garbę ginsiantis buriuotojai „olimpinį vėją gaudys“ ne Prancūzijos sostinėje Paryžiuje, o Marselio mieste.
Į Marselį R.Jasiūnas ir V.Andrulytė išvyks jau artimiausiomis dienomis – abu olimpiečiai nori praleisti kuo daugiau laiko šiame mieste, kad prisijaukintų daug netikėtumų galinčią pateikti aplinką.
„Mūsų „žaidimo aikštelė“ nuolat keičiasi – forma, dydis, norime būti pasiruošę visoms vėjo sąlygoms.
Stengiamės Marselio mieste praleisti kuo daugiau laiko, kad žinotume strategiškai ir taktiškai kur geriau plaukti esant atitinkamoms sąlygoms, pasidarytume atitinkamus užrašus“, – šyptelėjo olimpinėse žaidynėse debiutuosiantis 30-metis R.Jasiūnas.
IQFOIL burlenčių klasėje besivaržysiantis sportininkas džiaugėsi, kad keletą dienų jis galėjo praleisti savo gimtinėje, kartu su tėvais.
„Tikrai buvo labai smagu, nes pastaraisiais mėnesiais Lietuvoje netenka praleisti tiek daug laiko. Nuotaikos tikrai geros, dar po mamos patiekalų, ypač varškėtukų (šypsosi)“, – pridūrė jis.
Tiek jo, tiek ir V.Andrulytės teigimu, Marselis yra ypatingas dėl to, nes šiame mieste vėjas „gali ateiti“ iš visų pusių, skirtingai nei kitose buriavimo trasose.
Jei R.Jasiūnui tai bus tik pirmosios olimpinės žaidynės, tai V.Andrulytė savo olimpinį debiutą pajuto prieš trejus metus Tokijuje vykusioje olimpiadoje.
Iš 44 sportininkių buriuotoja iš Lietuvos tąsyk liko 25-oje vietoje.
„Buvome kaip kalėjime (juokiasi), – prisiminimais apie Tokijo olimpiadą dalinosi 32-ejų olimpietė. – Visi sėdėdavome su kaukėmis, aišku, ant vandens ta situacija kiek palengvėdavo. Labiausiai pamenu didžiulį karštį ir tą „kalėjimo“ atmosferą. Šios žaidynės skiriasi labai stipriai, nes yra didesnis žinojimas, daugiau ramybės.“
Sportininkė teigė, kad didžiulės įtampos prieš artėjantį olimpinį startą ji neturi.
„Tikslai visada yra aukščiausi, bet dalyvių kiekis yra nemažas, visos siekiame bendro tikslo.
Atsakomybę labiau jaučiu prieš save, tas kelias buvo nelengvas, tikiuosi, kad vėjas bus palankus. Streso ir jaudulio nejaučiu, nes tas bagažas jau yra pakankamas“, – pridūrė V.Andrulytė.
Pastarąsias savaites pasirengimo stovykloms, o ne poilsiui skyrusi 2021-ųjų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtoja džiaugėsi, kad šį kartą jos laivas bus šalia olimpinio kaimelio.
„Iki laivo bus vos penkios minutės pėsčiomis. Labai patogu, esu labai dėl to laiminga“, – šypsojosi olimpietė.
Didelio jaudulio prieš olimpinį debiutą nejaučia ir R.Jasiūnas. 22-ejus metus buriuojantis sportininkas savo rungtyje nebus vienintelis debiutantas, nes jo klasės varžybos – olimpinių žaidynių žaidynių naujovė.
„Visi esame vienose rogėse. To streso dabar nėra per daug, greičiausiai jis bus likus kelioms dienoms, bet kai starto signalas nuskamba, tiesiog vykdai planą, dirbi ir to streso nelieka“, – kalbėjo dar balandį kelialapį į olimpiadą nuskynęs R.Jasiūnas.
Jis pridūrė, kad pagrindinis jo tikslas olimpinėse žaidynėse – stipriausiųjų dešimtukas.
„Žinau, kad jei gerai ir tiksliai plauksiu, galiu tą dešimtuką pasiekti. Pagrindinis tikslas yra padaryti viską, kad suplaukčiau gerai, o esu tikras, kad tai gali atvesti į dešimtuką, o būnant dešimtuke, visko gali įvykti“, – samprotavo buriuotojas.
Ir jis, ir V.Andrulytė ketvirtadienį vykusioje atsisveikinimo ceremonijoje buvo išlydėti į liepos 26-ąją startuosiančias olimpines žaidynes. Lietuvos buriavimo federacijos atstovai olimpiečiams įteikė ir specialias palydėtuvių dovanas – gintaro gabalėlį bei Lietuvos trispalvę vėliavą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.