Europos pirmenybių medaliais džiuginę Lietuvos plaukikai varžėsi ne su visais geriausiais

Lietuvos rinktinė sekmadienį Belgrade pasibaigusių Europos vandens sporto šakų pirmenybių plaukimo varžybų medalių lentelėje užėmė tryliktąją vietą. Tiesa, kai kurios pirmaujančios plaukimo šalys Europos pirmenybes praleido. Ne visi geriausi plaukikai atstovavo ir Lietuvai.

D. Rapšys.<br>LPF nuotr.
D. Rapšys.<br>LPF nuotr.
A.Šidlauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Šidlauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Šidlauskas.<br>David Damnjanovic/European Aquatics nuotr.
Andrius Šidlauskas.<br>David Damnjanovic/European Aquatics nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 24, 2024, 4:03 PM

Trys medaliai

Lietuvos plaukikai 2024 metų Europos pirmenybėse iškovojo po vieną visų spalvų medalį. Ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio pirmą kartą užlipo mūsų šalies vyrų estafetės komanda – Tomas Navikonis, Tomas Lukminas, Kristupas Trepočka ir Danas Rapšys laimėjo 4x200 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi varžybas.

D.Rapšys prie estafetės plaukime iškovoto aukso medalio pridėjo sidabro medalį, kurį laimėjo plaukdamas 200 metrų laisvuoju stiliumi. Be apdovanojimo neliko ir Andrius Šidlauskas, laimėjęs 100 metrų plaukimo krūtine bronzos medalį.

Lietuviai per žemyno pirmenybes pateko net į aštuonių rungčių finalus. Trijų asmeninių rungčių finaluose plaukė D.Rapšys, dviejų – A.Šidlauskas, vienos – Džiugas Miškinis ir neseniai Lietuvos pilietybę gavusi amerikietė Justine Murdock.

D.Rapšys ir A.Šidlauskas iškovojo ne pirmuosius Europos pirmenybių apdovanojimus. Dabar D.Rapšio kolekcijoje yra vienas aukso, du sidabro ir du bronzos medaliai, A.Šidlausko – du bronzos medaliai.

Vis dėlto Lietuvos vyrai Nepriklausomybės laikotarpiu dar neiškovojo nė vieno Europos pirmenybių asmeninių rungčių aukso medalių. Europos čempione per pastaruosius tris dešimtmečius asmeninėse rungtyse tapo tik Rūta Meilutytė. Sovietmečiu du asmeninių rungčių Europos pirmenybių aukso medalius laimėjo Robertas Žulpa.

Tryliktoji vieta

Lietuvos rinktinė plaukimo varžybų medalių lentelėje pasidalijo tryliktąją vietą su Belgija. Belgai, kaip ir lietuviai, laimėjo vieną aukso, vieną sidabro ir vieną bronzos medalį.

Per praėjusias Europos pirmenybes, kurios užpernai vyko Romoje, Lietuva plaukimo varžybų medalių lentelėje buvo vienuolikta. Iš Italijos sostinės lietuviai parsivežė vieną aukso ir tris bronzos medalius.

Skaičiuojant visas vandens sporto šakas (Belgrade taip pat vyko plaukimo atvirame vandenyje, dailiojo plaukimo ir šuolių į vandenį varžybos), Lietuva medalių lentelėje užėmė 18-ąją vietą. Lietuviai nedalyvavo plaukimo atvirame vandenyje ir dailiojo plaukimo varžybose, tačiau Serbijos sostinėje varžėsi du Lietuvos šuolininkai į vandenį.

Plaukimo varžybose šiais metais dalyvavo devyni Lietuvos sportininkai: aštuoni vyrai ir viena moteris.

Be geriausiųjų

Nemažai pajėgiausių Europos plaukikų paprastai praleidžia olimpiniais metais rengiamas žemyno pirmenybes. Šiais metais į Belgradą visai neatvyko Prancūzijos, Italijos ir Nyderlandų plaukikai, antrąją ar trečiąją plaukimo rinktinės sudėtį atsiuntė Didžioji Britanija. Geriausi šių šalių plaukikai olimpinėms žaidynėms rengiasi pagal kitokį planą.

Net ir Lietuvos rinktinė buvo ne stipriausios sudėties. Buvusios Europos pirmenybių prizininkės Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova nekeliavo į Belgradą, o moterų varžybose Lietuvai atstovavo tik J.Murdock.

Sumažėjus konkurencijai, Europos pirmenybių plaukimo varžybų medalių lentelėje pirmąją vietą užtikrintai užėmė Vengrija. Šios šalies plaukikai iškovojo 27 medalius (10 aukso, 9 sidabro, 8 bronzos).

Vengrai daug plaukimo medalių susižeria nuolat. Tuo tarpu antrąją ir trečiąją vietas medalių lentelėje šįkart užėmė šalys, kurios dalyvaujant visiems stipriausiems, taip aukštai nepakiltų. Tai – Graikija (5 aukso, 8 sidabro, 4 bronzos) ir Izraelis (4 aukso, 2 sidabro, 1 bronzos).

Europos čempionais taip pat tapo Lenkijos, Čekijos (po tris aukso medalius), Turkijos, Ukrainos, Austrijos, Švedijos, Rumunijos (po du), Vokietijos, Danijos, Belgijos, Lietuvos, Airijos, Portugalijos, Serbijos, Bulgarijos ir Estijos (po vieną) plaukikai.

Aukso medalius laimėjo net 19 šalių plaukikai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.