Lietuvos kurčiosios sportininkės ir „Greta Lion“ galingai vienijasi: siekia įkvėpti kiekvieną moterį

Lietuvos kurčiųjų sporto komitetas (LKSK) ir „Greta Lion“ inicijuoja naują socialinę akciją „Galingos, nes vieningos“, kuria sieks skatinti moterų solidarumą ir bendrystę, o taip pat ir parodyti, kad neįgali moteris neturi jaustis prastesnė už kitas.

Lietuvos kurčiųjų sporto komitetas (LKSK) ir „Greta Lion“ inicijuoja naują socialinę akciją „Galingos, nes vieningos“, kuria sieks skatinti moterų solidarumą ir bendrystę, o taip pat ir parodyti, kad neįgali moteris neturi jaustis prastesnė už kitas.
Lietuvos kurčiųjų sporto komitetas (LKSK) ir „Greta Lion“ inicijuoja naują socialinę akciją „Galingos, nes vieningos“, kuria sieks skatinti moterų solidarumą ir bendrystę, o taip pat ir parodyti, kad neįgali moteris neturi jaustis prastesnė už kitas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-24 09:27

Socialinė akcija „Galingos, nes vieningos“ supažindins visuomenę su nusipelniusiomis Lietuvos kurčiosiomis sportininkėmis ir nušvies jas naujomis spalvomis. Taip bus siekiama paskatinti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos moterį.

Pasak LKSK prezidento Edvino Kriūno, moterys gali įkvėpti stulbinančia jėga, o negalią turinčios moterys pasižymi netgi dviguba galia. „Prarasta galimybė girdėti grįžta atrasta vidine galia, mokėjimu įveikti skaudžias patirtis ir gebėjimu džiaugtis viskuo net ir su negalia“, – sako LKSK vadovas E.Kriūnas.

Jis pažymi, kad kurčiųjų sportas turi daugiausiai moterų sportininkių iš viso neįgaliųjų sporto Lietuvoje. Todėl būtent kurčiųjų sporto atstovės bene geriausiai savo vidine stiprybe gali įkvėpti ir parodyti, kad viskas yra įmanoma, kad ir kokie nuožmūs išūkiai belydėtų per gyvenimą.

„Sportas – tai viena iš svarbiausių sričių, kuriose moterys gali pasireikšti ir išpildyti savo asmenybes labiausiai, pasiekti nuopelnų, būti pastebėtos ir jaustis savimi“, – teigia E.Kriūnas.

Negalia suteikia pozityvių charakterio bruožų

Bendram kilniam tikslui susivienijo įvairių sporto šakų atstovės. Viena jų – paplūdimio tinklininkė Birutė Aleknavičiūtė, kuri pabrėžia, kad neįgalumas nestabdo, o jėga slypi kiekvienos moters viduje.

„Niekada nenustokite ir nedrauskite sau svajoti, svajonės tikrai pildosi. Svarbiausia daryti ir labai tikėti tuo, ką darai, o tada visos žvaigždės bus palankios jūsų siekiui. Pozityvus mąstymas ir tikėjimas savimi padės jums kelyje į išsvajotą „pergalę“, kad ir kokios jos siektumėte“, – sako B.Aleknavičiūtė.

Nors negalia dažniausiai yra siejama vien su neigiamomis jos pasekmėmis, socialinėje akcijoje „Galingos, nes vieningos“ dalyvaujančios sportininkės tvirtina, kad sunkios patirtys formuoja ir pozityvius charakterio bruožus.

Badmintonininkė Vaiva Žymantė ir orientacininkė Viltė Kanapinskaitė teigia dėl negalios įgavusios drąsos pakovoti už ne tik už save, bet ir už aplinkinius. O daugiausiai motyvacijos jos turi kovojant už lygybę.

„Būdama kurčia turiu užsispyrimo, drąsos ir didelį norą būti visaverte visuomenės nare. Noriu skleisti žinią, kad visi mes lygūs ir turime priimti vieni kitus tokius, kokie esame, neskirstant į sveikus ir neįgalius“, – teigia V. Kanapinskaitė. Tuo metu krepšininkė Rugilė Vosyliūtė neabejoja: „Dėl negalios turėjimo įgijau ne vieną pozityvų charakterio bruožą, kurių kitaip neturėčiau. Esu kantri dėl negalios turėjimo. Būdama kurčia įgijau nepasidavimą, drąsą, o svarbiausia – pasitikėjimą savimi.“ R.Vosyliūtė priduria – jeigu moteris pasitiki savimi išoriškai ir jaučiasi graži, ji gali nuversti kalnus. Būtent šiuos žodžius sieksianti patvirtinti LKSK socialinė akcija „Galingos, nes vieningos“ į pagalbą pasitelkė žinomo kosmetikos prekės ženklo „Greta Lion“ įkūrėją Gretą Lekevičienę, kuri siekia įkvėpti dalindamasi savo negalios istorija.

Negalia sulėtina tempą, bet nesustabdo gyvenimo „Linkiu visoms moterims išdrįsti pažiūrėti savo baimei į akis, pažiūrėti į savo nepasitikėjimą ir išeiti iš patogaus susikurto burbulo į kitą, neatrastą išorinį pasaulį. Nes pasaulyje yra begalės ryškių spalvų. Todėl linkiu spalvingo, įdomaus pasaulio pamatymo“, – sako Greta. Pati Greta prieš 10 metų patyrė sunkią traumą, dėl kurios dabar šlubuoja, nešioja įtvarą, turi pusiausvyros sutrikimą ir negali bėgioti. Autoįvykio metu jai buvo lūžęs stuburas ir pažeistos nugaros smegenys. Iš pradžių – skubi operacija, vėliau – metai praleisti ligoninėje ir reabilitacija. Greta pasakoja, kad reikėjo daug laiko atsistatyti tiek fiziškai, tiek emociškai ir psichologiškai. „Aplinkos ir gyvenimo nekaltinau. Mano stiprybė buvo tame, kad susiėmiau ir nusprendžiau, kad aš negaliu švaistyti laiko ir neturiu laiko depresuoti, verkti. Visą savo energiją paskyriau laikui atsistoti ir kiek tik įmanoma pagerinti savo eiseną. Šis skaudus įvykis sustabdė greitą ėjimo tempą, bet nesustabdė gyvenimo“, – teigia Greta.

Ji tvirtina: negalia – tai ne nuosprendis.

„Ilgą laiką buvau sau susikūrusi tokią darbo aplinką, kuri buvo rūsyje – be langų, be pašalinių žmonių tam, kad klientas nepastebėtų, kaip aš netaisyklingai einu ir kad man nereiktų pasakoti savo liūdnos istorijos. Visą savo energiją norėjau nukreipti tik į dažymą, nes tuo metu taip jaučiausi. Šiuo metu mano požiūri į darbus, į gyvenimą, į aplinką, yra pasikeitęs – dabar gerokai labiau pasitikiu savimi ir noriu įkvėpti kitą.“

Būtent todėl „Greta Lion“ prekės ženklo įkūrėja sutiko bendradarbiauti su LKSK ir kurčiosiomis sportininkėmis vykdant socialinę akciją „Galingos, nes vieningos“. Anot Gretos, būtent sportas yra tai, kas neleidžia užvaldyti liūdesiui ir padeda susidoroti su gyvenimo sunkumais.

„Noriu pakeisti visuomenės požiūrį į žmogų su negalia. Noriu skatinti moterų solidarumą ir bendrystę bei priminti, kad stiprybė slypi mumyse. Savo pavyzdžiu siekiu įkvėpti ir parodyti, kad viskas yra įmanoma. Jaučiu ir matau, kaip visuomenė nori būti ir draugauti tik su sėkmingais žmonėmis, o neįgalūs žmonės lieka nepastebėti ir neįdomūs. Noriu pakeisti šį požiūrį – iš neįgalaus žmogaus kaip tik gali pasisemti labai daug ir tapti kitoks jų atžvilgiu.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.