EUROLYGA 2023

22 nepajudinami sporto rekordai – turbūt jų pagerinti nepavyks niekam

Dažnai sakoma, kad rekordai yra tam, kad jie būtų pagerinti, tačiau taip ne visada. Kai kurie sporto pasiekimai, tiek individualūs, tiek komandiniai, yra tokie įspūdingi, kad jie tikriausiai niekada nebus pagerinti.

W.Gretzky.<br>AFP/Scanpix nuotr.
W.Gretzky.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Pijus Pacevičius

Mar 25, 2024, 12:35 PM

Taisyklių pasikeitimai skirtingose sportų erose padeda legendiniams atletams išlaikyti savo rekordus net ir prabėgus dešimtmečiams, nuo to, kai jie buvo pasiekti. Tokie rekordai turi būti prisimenami ir gerbiami net ir šiais laikais.

Portalas lrytas.lt pristato skambiausių sporto rekordų sąrašą.

1. „Miami Dolphins“ – 1972 NFL sezonas be pralaimėjimų

„New England Patriots“ buvo labai arti, kad pakartotų šį pasiekimą 2007 NFL sezone, kai pradėjo sezoną iškovodami 18 pergalių iš eilės.

Vis dėlto, po netikėto „Patriots“ pralaimėjimo prieš „New York Giants“, Majamio komanda išliko vienintele, kuri nepralaimėjo visą sezoną ir iškovojo „Super Bowl“ titulą.

2. „Los Angeles Lakers“ – 33 pergalių serija

1971–72 metų sezone, legendinių Jerry Westo ir Wilto Chamberlaino vedami „Lakers“ iškovojo net 33 pergales iš eilės. Net ir geriausia visų laikų NBA reguliaraus sezono komanda, 2015–16 sezono „Golden State Warriors“ iškovojo „tik“ 24 pergales iš eilės.

3. „Boston Celtics“ – aštuoni NBA titulai iš eilės

„Boston Celtics“ komanda, vedama Bobo Cousy, Billo Russello ir Redo Auerbacho, net aštuonerius metus, nuo 1959 iki 1966, visiškai dominavo NBA ir iškovojo visus įmanomus titulus.

Šiais laikais NBA išsiplėtus iki 30 komandų ir egzistuojant algų kepurei, yra tiesiog neįmanoma, kad kuri nors komanda, galėtų pasiekti kažką panašaus.

4. Cy Youngas – 511 karjeros pergalių

Cy Youngas, legendinis vėlyvojo XIX amžiaus bei ankstyvojo XX amžiaus JAV beisbolininkas, yra visiška MLB lygos ikona, jo vardu net pavadintas geriausio sezono įžaidėjo („pitčerio“) apdovanojimas.

C.Youngas žaidė eroje, kai įžaidėjams komandos leisdavo žaisti žymiai dažniau. Dėl to, prie jo 511 pergalių rekordo niekada nebus net priartėta. Iš dabartinių MLB žaidėjų, prie šio rekordo arčiausiai yra Justinas Verlanderis, tačiau net ir jis yra iškovojęs beveik dvigubai mažiau pergalių – 257.

5. Waynas Gretzky – 1963 rezultatyvūs perdavimai

W.Gretzky skaičia,i palyginus su kitų NHL legendų skaičiais, atrodo išgalvoti. Jis su 1963 rezultatyviais perdavimais, antroje vietoje esantį Roną Francisą, lenkia net 700 perdavimų persvara.

Geriausias visų laikų ledo ritulininkas per savo karjerą sužaidė 20 NHL sezonų, nuo 1979 iki 1999 metų. Net ir paskutiniame savo sezone jis išlaikė gerą formą ir per 70 rungtynių atliko 53 rezultatyvius perdavimus.

6. Tomas Brady – septyni „Super Bowl“ titulai esant startiniu įžaidėju

Šis geriausio visų laikų amerikietiškojo futbolo žaidėjo pasiekimas yra vienas naujausių šiame sąraše. Jis su „New England Patriots“ iškovojo šešis NFL titulus, taip pat karjeros pabaigoje, 2020 metų sezone, pridėjo dar vieną su „Tampa Bay Buccaneers“ komandos marškinėliais.

T.Brady rekordas, panašu, kad netūrėtų būti pagerintas atsižvelgus į tai, kad antrąja vieta besidalinantys Joe Montana bei Terry Bradshaw yra iškovoję tik po keturis tokius titulus.

7. Wiltas Chamberlainas – 50,4 taškų vidurkis per visą NBA sezoną

XX amžiaus 7-ajame dešimtmetyje tik Billas Russellas galėjo prilygti fizinėmis galimybėmis Wiltui Chamberlainui. Žvelgiant per skaičių perspektyvą, niekas per visą NBA istoriją taip nedominavo, kaip tą darė šis vidurio puolėjas.

Galbūt jo 100 taškų rungtynės ir yra kiek žinomesnis pasiekimas, tačiau šiuo metu NBA išgyvena visišką puolimo revoliuciją ir vien per pastaruosius dvejus sezonus matėme 4 rungtynes, kuriose žaidėjas pelno bent 70 taškų, tačiau niekas nėra net priartėjęs prie 50,4 taškų vidurkio, kurį W.Chamberlainas turėjo 1961–62 metų sezone.

8. Calo Ripkino jaunesniojo sužaistos 2632 rungtynės iš eilės

Calo Ripkino jaunesniojo ilgaamžiškumas ir gebėjimas išvengti traumų leido jam nepraleisti nė vienerių rungtynių, net 16 MLB sezonų iš eilės.

Krūvio paskirstymas sporte pastaraisiais metais tampa vis dažnesnis, žaidėjai dėl poilsio praleidžia nemažai rungtynių. Dėl šių priežasčių, C.Ripkino jaunesniojo rekordas tikrai niekada nebus pagerintas.

9. Michaelo Phelpso 28 olimpiniai medaliai

Michaelas Phelpsas tapo didžiausia žvaigžde plaukime XXI amžiaus 1–ajame ir 2–ajame dešimtečiuose. M.Phelpso dominavimas baseine lėmė 28 medalius ketveriose olimpinėse žaidynėse tarp 2004 ir 2016 metų.

10. Jerry Rice‘o 22895 jardai po sugavimo

Legendinis NFL puolėjas Jerry Rice‘as nuo artimiausio, vis dar žaidžiančio, persekiotojo Julio Joneso, yra atsiplėšęs beveik 10000 jardų atstumu.

J.Rice‘as beveik visą karjerą žaidė su vienu geriausių visų laikų NFL įžaidėjų Joe Montana. Jo elitinis atletiškumas ir gebėjimas pagauti, net ir sunkiausiai pagaunamus kamuolius, leido jam tapti visiška amerikietiško futbolo ikona.

11. Wilto Chamberlaino 48,5 minučių vidurkis sezone

Antras NBA legendos pasirodymas šiame sąraše, tačiau jo gebėjimas rinkti protu nesuvokiamus skaičius, tiesiog neleidžia jo neįtraukti dar kartą.

W.Chamberlainas per visą 1961–62 metų sezoną, iš galimų 3890 minučių sužaidė net 3882 (!). Jeigu ne jo gautos dvi techninės pražangos žaidžiant prieš „Los Angeles Lakers“, vidurio puolėjas turbūt būtų sužaidęs visas įmanomas minutes NBA sezone.

Žinoma, kad šiais laikais, joks daktaras ar fizinio rengimo treneris neleistų jokiam atletui atlaikyti tokio antžmogiško krūvio.

12. Nolano Ryano 5714 išmušimų

27 sezonus MLB praleidęs Nolanas Ryanas, savo beisbolo karjeros metu turėjo vieną užduotį: mesti kamuoliuką taip, kad jo neatmuštų joks atmušėjas.

N.Ryano 5714 išmušimų reprezentuoja jo įspudingą jėgą ir tikslumą metant beisbolo kamuoliuką savo ilgos MLB karjeros metu.

13. Žirgo „Secretariat“ pergalė „Belmont Stokes“ lenktynėse 31 žirgo atstumu

Ar žirgai gali būti laikomi atletais? Tai kontraversiška diskusija, tačiau tai, ką pasiekė žirgas, vardu „Secretariat“, yra įspūdinga, nepaisant to, kurioje diskusijos pusėje esate.

Žirgų lenktynėse „Belmont Stokes“, vykstančiose jau nuo 1867 metų Niujorke, šis žirgas vis dar išlaiko rekordą nuo 1973 metų, kai artimiausią persekiotoją aplenkė net 31 žirgo atstumu.

14. „Connecticut Huskies“ – moterų krepšinio komandos 111 pergalių iš eilės

Konektikuto universiteto moterų krepšinio komanda absoliučiai dominavo NCAA krepšinio pirmenybėse tarp 2014 ir 2017 metų. Per šį laikotarpį „Huskies“ iškovojo net 111 pergalių iš eilės.

15. Joe DiMaggio 56 rungtynės iš eilės atliekant bazinį atmušimą

Joe DiMaggio tapo Niujorko miesto ikona, kai 1941 metų sezone, net 56 rungtynėse iš eilės atliko bent po vieną bazinį atmušimą.

16. Ricky Hendersono 1406 pavogtos bazės

Ricky Hendersonas yra laikomas vienu greičiausių visų laikų MLB žaidėjų, kuris galėjo aplenkti mestą kamuoliuką beveik kiekvieną kartą.

Šiais laikais beisbolo žaidėjai nebe taip dažnai bando atlikti šį manevrą, todėl R.Hendersono rekordas turi išlikti saugus.

17. Bretto Favre 305 prarastų kamuolių

Šiame sąraše atsiranda vietos ir antirekordui. Nors ir Brettas Favre yra 3 kartus NFL lygos naudingiausias žaidėjas, tačiau jo žaidimo stilius buvo kiek nenuspėjamas, todėl jis ir yra daugiausiai prarastų kamuolių numetęs, amerikietiško futbolo įžaidėjas, per visą istoriją.

18. Lanco Armstrongo septyni iš eilės „Tour de France“ titulai

Nepaisant sugadintos reputacijos ir prarastų titulų, dėl dopingo skandalo, tai ką nuo 1999 iki 2005 metų išdarinėjo dviračių sporto žvaigždė, negali likti nepaminėta.

Šis sportas tokio dominavimo nematė nei iki, nei po L.Armstrongo, tad neįmanoma tikėtis, kad kas nors kada nors pakartos tokį amerikiečio pasiekimą.

19. Ilgiausias visų laikų teniso mačas: Johnas Isneris – Nicolas Mahutas

2010 metų prestižinio Vimbldono turnyro pirmame etape įvyko tai, ko teniso pasaulis turbūt niekada nebepamatys – mačas tarp amerikiečio Johno Isnerio ir Prancūzijos atstovo Nicolaso Mahuto truko net 11 valandų ir 5 minutes. Galutinis mačo rezultatas buvo 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68.

Nuo to laiko Vimbldono turnyre buvo pakeistos taisyklės ir jeigu paskutiniame sete rezultatas pasiekia 12–12, žaidžiamas vienas geimas, kurio nugalėtojas laimi ir visą mačą.

20. Rafaelio Nadalio 14 „French Open“ titulų

Per visą teniso istoriją, joks kitas tenisininkas nėra laimėjęs tiek vieno „Masters“ turnyro titulų. Savo karjeroje, R.Nadalis „French Open“ turnyre pralaimėjo vos tris kartus iš 115 žaistų mačų.

Žaidimo ant grunto asas į „French Open“ kortus vėl grįš 2024 metais bei tikėsis laimėti jau 15 titulą, savo ilgoje ir įspūdingoje karjeroje.

21. Jacko Nicklauso 18 laimėtų „Masters“ golfo turnyrų

Jackas Nicklausas, per savo 24 metų karjerą, laimėjo net 18 „Masters“ golfo turnyrų. Nicklausą į pergales vedė jo įspūdingas stabilumas.

Antroje vietoje esanti golfo ikona Tigeris Woodsas per savo karjerą laimėjo 15 „Masters“ turnyrų.

22. Billo Russello 11 NBA žiedų

Billo Russelo 11 NBA titulų per 13 metų atstovaujant „Boston Celtics“ atrodo, kaip tobulas aplinkybių derinys. Laisvųjų agentų rinkos nebuvimas XX amžiaus 7-ajame dešimtmetyje, leido „Celtics“ ilgą laiką išlaikyti geriausius savo žaidėjus, taip pat neleido silpnesnėms komandoms sustiprėti.

Bostono komanda beveik kiekvienais metais finale susitikdavo su „Lakers“, tačiau jų įspūdinga sudėtis leisdavo jiems dominuoti. Šios aplinkybės leido Billui Russellui tapti didžiausiu laimėtoju NBA istorijoje.

...

Parengta pagal wealthofgeeks.com informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.