EUROLYGA 2023

Paryžiaus olimpinius medalius puoš Eifelio bokšto detalės

2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių prizininkai su savimi parsiveš šiek tiek Prancūzijos. Pristačius olimpinius medalius paaiškėjo, jog juose bus ir gabalėlis... Eifelio bokšto.

 Paryžiaus olimpinius medalius puoš Eifelio bokšto detalės<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Paryžiaus olimpinius medalius puoš Eifelio bokšto detalės<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-14 12:36

Į kiekvieną aukso, sidabro ir bronzos medalį, kuris bus pakabintas sportininkams ant kaklo Paryžiaus žaidynėse ir vėliau vyksiančiose paralimpinėse žaidynėse, yra įterptas šešiakampis, poliruotas geležies gabalas, paimtas ne iš ko kito, o iš Eifelio bokšto.

„Koncepcija atsirado po kelių diskusijų, – teigia Paryžiaus žaidynių organizacinio komiteto dizaino vadovas Joachimas Roncinas. – Suprantame, kad visame pasaulyje žinomas vienas simbolis – Eifelio bokštas. Mes pasakėme sau: „Ei, kas būtų, jei kreiptumėmės į Eifelio bokšto kompaniją ir pažiūrėtume ar įmanoma gauti dalį Eifelio bokšto, kad jis būtų integruotas į medalį?“ Bendrovė sutiko, ir „svajonė tapo realybe.“

Eifelio bokštas atidarytas 1889 m. Nuo to laiko pastatas buvo renovuojamas, o dalis originalios geležies buvo nupjauta ir laikui bėgant išsaugota. Būtent ji ir buvo panaudota gaminant olimpinius medalius.

O jei smalsu, Paryžiaus monetų kalykla pagamins 5084 medalius – apie 2600 olimpinėms žaidynėms ir 2400 parolimpinėms žaidynėms.

Aukso medaliai sveria 529 gramus ir nėra iš gryno aukso. Jie pagaminti iš sidabro ir padengti 6 gramais aukso.

Sidabro medaliai sveria 525 gramus, o bronzos – 455 gramus ir yra pagaminti vario, alavo ir cinko lydinio.

Medaliai yra 85 milimetrų skersmens ir 9,2 milimetrų storio.

2024 m. vasaros olimpinės žaidynės vyks Paryžiuje nuo liepos 26 d. iki rugpjūčio 11 d. Paralimpinės žaidynės vyks nuo rugpjūčio 28 d. iki rugsėjo 8 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.