EUROLYGA 2023

Europos žaidynėse penkiakovininkės medalio nelaimėjo, bet užsitikrino kelialapį į Paryžiaus olimpiadą

Lenkijoje vykstančiose Europos žaidynėse šeštadienį baigėsi moterų šiuolaikinės penkiakovės finalas. Deja, lietuvės ant pakylos nelipo, tačiau galėjo pasidžiauti tuo, kad po šių startų Lietuva garantavo sau vieną vietą Paryžiaus olimpinių žaidynių moterų šiuolaikinės penkiakovės varžybose.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.<br>V.Dranginio nuotr.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.<br>V.Dranginio nuotr.
Lietuvos penkiakovininkės L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, G.Venčkauskaitė, I.Serapinaitė.   <br> K.Štreimikio nuotr.
Lietuvos penkiakovininkės L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, G.Venčkauskaitė, I.Serapinaitė.  <br> K.Štreimikio nuotr.
Lietuvos penkiakovininkės L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, G.Venčkauskaitė, I.Serapinaitė.   <br> K.Štreimikio nuotr.
Lietuvos penkiakovininkės L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, G.Venčkauskaitė, I.Serapinaitė.  <br> K.Štreimikio nuotr.
Iš kairės: L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, G.Venčkauskaitė, I.Serapinaitė.  <br> K.Štreimikio nuotr.
Iš kairės: L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, G.Venčkauskaitė, I.Serapinaitė.  <br> K.Štreimikio nuotr.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.
Daugiau nuotraukų (5)

LTOK inf.

Jul 1, 2023, 4:31 PM, atnaujinta Jul 1, 2023, 5:37 PM

Kitą vertus, šiandien vakare Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė ir Ieva Serapinaitė – kops ant Europos žaidynių garbės pakylos. Asmeninėse varžybose be apdovanojimų likusios lietuvės iškovojo sidabrą komandų įskaitoje.

Jos rezultatai buvo skaičiuojami pagal asmeninėse varžybose pelnytus trijų sportininkių taškus. Auksą laimėjo vokietės – 4216 taškų. Sidabras atiteko Lietuvos sportininkėms, nuo čempionių atsilikusioms vos 14 taškų – 4202. L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė bendrą taupyklę papildė 1420 taškų, G.Venčkauskaitė – 1411, I.Serapinaitė – 1371. Bronzą iškovojo vengrės – 4170.

Asmeninėse varžybose L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir G.Venčkauskaitė buvo greičiausios lemiamoje rungtyje, tačiau to nepakako pavyti lyderes.

Prieš bėgimą ir šaudymą I.Serapinaitės sąskaitoje buvo 787 taškai, L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės – 770, G.Venčkauskaitės – 765. A.Sotero turėjo 829 taškus. Vieno taško vertė – viena sekundė.

Asmeninėse varžybose arčiausiai Europos žaidynių ir, tuo pačiu, Europos čempionato prizininkių, atsidūrė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Lemiamoje šaudymo ir bėgimo rungtyje ji sugebėjo iš 14 vietos pakilti į ketvirtąją.

Nuo nugalėtoja tapusios italės Alicia Sotero olimpinė čempionė atsiliko 23 sek., nors į 3200 m distanciją su 4 šaudymo ruožais pajudėjo praėjus 59 sek. po italės starto. Iki bronzos Lietuvos rinktinės lyderei trūko 8 sek.

Asmeninių varžybų sdabro medalį iškovojo ispanė Laura Heredia (nuo čempionės atsiliko 14 sek.), bronzą – britė Olivia Green (15 sek.).

„Tikėjausi medalio, bet varžovių atotrūkis buvo labai didelis. Šiai rungčiai buvau pasiruošusi gerai, nors bendra savijauta nebuvo gera. Bandysime aiškintis, kodėl. Manau, kad nepavyko pasiekti optimalios sportinės formos. Džiaugiuosi, kad su komanda iškovojome sidabro medalį ir vieną kelialapį į olimpines žaidynes“, – po finišo sakė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Devinta finišavo iš 16 pozicijos startavusi G.Venčkauskaitė. Starte nuo čempionės ją skyrė 1 min. 4 sek., finiše – 32 sek.

„Po neblogo fechtavimo norėjau ir tikėjau savo galimybėmis. Bet šiandien kaip jau viskas prasidėjo nuo jojimo blogai, tai stengiausi labai save motyvuoti ir palikti kiekvieną įveiktą rungtį už nugaros. Bėgime atidaviau visas jėgas, neprisimenu, kada buvau taip išsikrovusi“, – prisipažino G.Venčkauskaitė.

I.Serapinaitė lemiamą rungtį pradėjo dešimta, nuo A.Sotero starto praėjus 42 sek. Ši lietuvė užėmė 15 vietą tarp 18 finalo dalyvių. Ji čempionei pralaimėjo 1 min. 12 sek.

„Galėjo būti geriau. Kaip visą laiką, į varžybas važiuojame siekti geriausių rezultatų. Šįkart man gal pritrūko sėkmės. Fechtavime ir plaukime man paprastai geriausiai sekasi. Jojimas ir šaudymas taip pat. Bėgti gal ne taip gerai pavyksta. Tačiau šįkart fechtuojantis pritrūko kelių tikslesnių dūrių, nepavyko ir jojimas. Joti visą maršrutą sekėsi gerai, tačiau pabaigoje padarau klaidą. Prieš paskutinę kliūtį jau mačiau, kad nepavyks peršokti, todėl teko stoti, o tai kainavo 23 baudos taškus“, – LTOK.lt sakė I.Serapinaitė.

Dar prieš finalo startą buvo aišku, kad lietuvės iš Krokuvos parsiveš ir vieną kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes. Tai paaiškėjo pasibaigus pusfinaliui, kuriame į finalą pateko tik aštuonių šalių atstovės. O būtent tiek bilietų į olimpinį Paryžių dalinama Europos žaidynėse.

Čia viena šalis galėjo laimėti tik vieną olimpinį kelialapį, kuris nėra vardinis. Tad Lietuva (3 sportininkės finale), Vokietija (3), Vengrija (3), Didžioji Britanija (3), Prancūzija (2), Italija (2), Ispanija (1) ir Čekija (1) turės mažiausiai po vieną penkiakovininkę Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Iš viso kiekvienai valstybei šiuolaikinės penkiakovės olimpinėse varžybose gali atstovauti daugiausia po dvi moteris ir du vyrus.

Iškart po finalo finišo visoms finale dalyvavusių šalių atstovėms buvo įteikti simboliniai bilietai į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Finalo taškų sąskaitą sportininkės atidarė dar pirmadienį vykusiame pagrindiniame fechtavimo etape. Iš lietuvių tada geriausiai sekėsi I.Serapinaitei, surinkusiai 220 taškų (19 pergalių; 8 vieta tarp finalo dalyvių), G.Venčkauskaitė pelnė 215 taškų (18; 11), L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 210 (17; 14).

Šiandien šiuolaikinės penkiakovės finalas prasidėjo rungtimi, kurioje sėkmė priklauso ne tik nuo sportininkų meistriškumo – konkūriniu jojimu. Čia penkiakovininkių starto eiliškumą lėmė pagrindiniame fechtavimo etape užimtos vietos – pirmiausia startavo užėmusios žemesnes. Žirgai buvo išskirstyti burtais.

Iš lietuvių sėkmingiausiai su savo laikinuoju komandos draugu susitvarkė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Rasputinu jojusi olimpinė čempionė numušė tik vieną kliūtį, už tai gavo 7 baudos taškus ir iš viso šioje rungtyje pelnė 293 taškus (8 vieta).

15 vietą užėmė I.Serapinaitė su Kadence. Su šiuo žirgu sėkmingai įveikė aštuonias iš dešimties kliūčių, tačiau devintosios sėkmingai peršokti nepavyko, o prieš paskutinę Kadence sustojo. Antru bandymu ši kliūtis buvo įveikta, tačiau iš viso 23 gauti baudos taškai iš maksimalaus 300 taškų skaičiaus paliko tik 277. G.Venčkauskaitė su Indisimo numušė tris kliūtis (21 baudos taškas), dar tris taškus baudos ji gavo už 3 sek. viršytą laiko limitą ir su 276 taškais liko 165-a.

Trims sportininkėms jojimo rungtyje pavyko išvengti baudos taškų, o čekės Lucie Hlavačkovos žirgas Jura net tris kartus sustojo prieš kliūtį ir sportininkė buvo eliminuota iš rungties.

Papildomame fechtavimo etape, kuriame kovojama iki pirmo pralaimėjimo, L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei ir G.Venčkauskaitei nepavyko iškovoti pergalių, o dvi kovas laimėjusi I.Serapinaitė į savo sąskaitą įsidėjo 4 taškus.

Iš fechtavimo varžybų, vykusių ant pagrindiniame stadione įrengtos pakylos, finalo dalyvės persikėlė į greta esantį baseiną, kur visos įveikė 200 m distanciją laisvuoju stiliumi. Čia už 2 min. 30 sek. rezultatą skiriama 250 taškų. Jei pavyksta nuplaukti daugiau, taškų daugėja, jei nuotolis įveikiamas lėčiau – sumažėja.

Visos trys Lietuvos sportininkės startavo pirmame iš trijų plaukimų. Jame I.Serapinaitė finišavo antra (2 min. 12,04 sek.; 286 taškai)), G.Venčkauskaitė – trečia (2 min. 19,44 sek.; 267), L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė – šešta (2 min. 21,86 sek., 274).

Prieš bėgimą ir šaudymą I.Serapinaitės sąskaitoje buvo 787 taškai, L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės – 770, G.Venčkauskaitės – 765. A.Sotero turėjo 829 taškus. Vieno taško vertė – viena sekundė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.