EUROLYGA 2023

Olimpinį kelialapį jau iškovojusioms penkiakovininkėms Europos žaidynių finale gali tekti pažįstami žirgai

Trys Lietuvos penkiakovininkės – Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Ieva Serapinaitė ir Gintarė Venčkauskaitė – rytoj Krokuvos fizinio lavinimo akademijos sporto bazėje kovos dėl Europos žaidynių ir, tuo pačiu, Europos čempionato apdovanojimų.

 Vytauto Drangilio nuotr.
 Vytauto Drangilio nuotr.
 EOC nuotr.
 EOC nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Grinbergas/LTOK.lt

Jun 30, 2023, 7:56 PM

Jau dabar aišku, kad lietuvės iš Krokuvos parsiveš ir vieną kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes. Tai paaiškėjo pasibaigus pusfinaliui, kuriame į finalą pateko tik aštuonių šalių atstovės. O būtent tiek bilietų į olimpinį Paryžių dalinama Europos žaidynėse.

Čia viena šalis gali laimėti tik vieną olimpinį kelialapį, kuris nėra vardinis. Tad Lietuva (3 sportininkės finale), Vokietija (3), Vengrija (3), Didžioji Britanija (3), Prancūzija (2), Italija (2), Ispanija (1) ir Čekija (1) turės mažiausiai po vieną penkiakovininkę Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Iš viso kiekvienai valstybei šiuolaikinės penkiakovės olimpinėse varžybose gali atstovauti daugiausia po dvi moteris ir du vyrus.

Europos žaidynių moterų finalas šeštadienį prasidės jojimo rungtimi. Kuriuo žirgu teks joti kiekvienai sportininkei, paaiškės tik ištraukus burtus.

Mūsų šalies atstovams aukščiausio lygio varžybose jojimo rungtis yra ne kartą ne tik solidžiai papildžiusi taškų kraitį, bet ir sudaužiusi viltis. Tad jos kaina – labai didelė.

Dauguma žirgų, kuriais jos sportininkės, jau šokinėjo per kliūtis vakar vykusiose mišrių estafečių varžybose. Čia juos stebėjo ir patyręs jojimo treneris Vytautas Paznanskis. Jis matė ir I.Serapinaitės pagrindinio trenerio Luko Kontrimavičiaus nufilmuotą žirgų atranką.

„Prieš varžybas suvežami žirgai ir profesionalūs raiteliai juos pristato teisėjams. Jie ir atrenka, kuriais žirgais bus jojama varžybose. Visą pristatymą stebi ir treneriai, ir kai kurie sportininkai. Gaila, kad nespėjau pats atvykti į pristatymą, bet padeda filmuota medžiaga. Žinoma, raiteliai, kurie pristato žirgus, juos gerai pažįsta, žirgai jais irgi pasitiki. Todėl viskas eina kaip iš pypkės, o penkiakovininkams gali kilti problemų. Nors šįkart žirgai tikrai neblogi. Iš mišrioje estafetėje dalyvavusių man gal penki žinomi. Ir mūsiškės yra jais jojusios. Gal moterų finale ne visi žirgai bus tie patys, nes yra ir atsarginių. Bet nerimo nėra. Aišku, jei sportininkas padarys klaidą, tai visko gali nutikti. Ir estafetėse buvo keli sustojimai“, – paaiškino V.Paznanskis.

Pirmieji Europos žaidynėse Lenkijoje jojimo rungtį išbandė mišrių estafečių varžybų dalyviai. Sinoptikų prognozės skelbia, kad šeštadienį Krokuvoje gali lyti.

Tai, pasak V.Paznanskio, jojimo rungtyje šįkart būtų net naudinga: „Jei būna tvankios dienos ir žirgui per jas tenka startuoti kelis kartus, jo jėgos senka. O per lietų visi žirgai būna ramesni, labiau susikaupę. Ir čia esanti profesionali jojimo aikštės danga – nuo drėgmės ji tik gerėja. Ją ir specialiai laisto. Žirgai ant jos puikiai jaučiasi. Va kai žolė būna, tada palijus nėra gerai – slidu, klampu. O čia tik geriau.“

Tuo pačiu žirgu finale jos dvi penkiakovininkės. Ar geriau joti pirmai, ar antrai? Man visąlaik norėtųsi, kad raitelis būtų pirmas, gautų žirgą, kuriam nieko nepridaryta. Koks yra, su tokiu ir dirbi. Kad nenutiktų taip, kaip Tokijo olimpinėse žaidynėse. Kai rusė jojo, išsidraskė su tuo arkliu, tai jis po to vokietei auksą nuplukdė. Kita vertus, kai joji antras, jau matai, kaip tuo pačiu žirgu jojo varžovas. Tai negalima vienareikšmiškai pasakyti, kaip yra geriau“, – sakė V.Paznanskis.

Maršrutą, kuriuo reikės joti, sportininkės galėjo pamatyti jau šiandien. Bet dar prieš pastatant kliūtis V.Paznanskis pastebėjo: „Iš karto galiu pasakyti, kad sudėtingumo pridės pati aikštė, nes ji yra nedidukė. Viskas vyksta labai greitai – kliūtis po kliūties, veiksmas po veiksmo. Čia aštresni posūkiai. Visą laiką turi būti sutelkęs dėmesį ir išlaikyti ritmą.“

Europos žaidynių moterų šiuolaikinės penkiakovės varžybų finalas šeštadienį prasidės 13 val. Lietuvos laiku. Po jojimo visos 18 finalo dalyvių nuo 13.45 val. išmėgins jėgas papildomose fechtavimo varžybose. Vėliau keliaus į baseiną ir nuo 14.20 val. lenktyniaus plaukdamos 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi. O finalą vainikuos kombinuota bėgimo ir šaudymo rungtis. Jos startas – 14.50 val. Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.