EUROLYGA 2023

Ukraina boikotuos pasaulio dziudo čempionatą Katare: „Deja, laimėjo Rusijos rubliai“

Ukraina sekmadienį nusprendė boikotuoti artėjantį pasaulio dziudo čempionatą Kataro sostinėje Dohoje dėl numatomo Rusijos ir Baltarusijos dziudo sportininkų grąžinimo.

 Darja Bilodid nedalyvaus pasaulio čempionate.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Darja Bilodid nedalyvaus pasaulio čempionate.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2023, 7:47 PM, atnaujinta Apr 30, 2023, 7:52 PM

Ukrainos komandos vyriausiasis treneris Vitalijus Dubrova patvirtino, kad ukrainiečiai pasitrauks iš renginio, kuris yra įtrauktas į kitų metų Paryžiaus olimpinių žaidynių atranką.

Toks sprendimas priimtas praėjus vos dienai po to, kai Tarptautinės dziudo federacijos (IJF) vykdomasis komitetas nusprendė leisti Rusijos ir Baltarusijos dziudo sportininkams dalyvauti kaip individualiai neutraliems atletams pasaulio čempionate, kuris vyks gegužės 7–14 dienomis.

„Žinoma, tai sužinojome per IJF svetainę, nes vakar buvo paskutinė sportininkų registracijos į pasaulio čempionatą diena, – sakė D. Dubrova. – Laukėme ir tikėjomės, kad sveikas protas nugalės.

Deja, laimėjo Rusijos rubliai.“

Dubrova atskleidė, kad Ukrainos dziudo federacija (FJU) pirmadienį paskelbs oficialų pareiškimą dėl savo sprendimo boikotuoti turnyrą.

Jis taip pat sakė, kad FJU prezidentas Michailo Košliakas turėjo skristi į Katarą, kur turėtų pasakyti kalbą IJF eiliniame kongrese. numatytas ketvirtadienį (gegužės 4 d.).

„Stengsimės kovoti, – pridūrė V. Dubrova. – Tačiau mūsų sporte labai sunku, nes visa tai sprendžiama užkulisiuose.

Visa tai yra šlykštu, švelniai tariant.

Sportininkai nusivylę, nes ir berniukai, ir mergaitės jau pradėjo mesti svorį.“

V.Dubrova tvirtino, kad Ukrainos komanda vis dar planuoja varžytis IJF „Grand Prix“ turnyre, kuris turėtų vykti gegužės pabaigoje Austrijoje, ir tvirtino, kad „tikimės, kad šalies agresorės atstovų ten nebus“.

Anksčiau šį mėnesį Ukrainos vyriausybė priėmė rezoliuciją, kad bus baudžiamos nacionalinės federacijos, kurių sportininkai dalyvauja varžybose kartu su Rusija ir Baltarusija.

Dziudo yra naujausia olimpinė sporto šaka, kuri panaikino draudimą Rusijai ir Baltarusijai po to, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) praėjusį mėnesį nusprendė, kad joms turėtų būti leista grįžti į pasaulinę sporto sceną kaip neutralioms, su sąlyga, kad sportininkai nepalaikys karo Ukrainoje ir nepriklausys kariuomenei.

IJF teigė, kad bendradarbiaus su „nepriklausoma, gerą reputaciją turinčia bendrove“, kad atliktų visų siūlomų startuoti sportininkų biografijos patikrinimą, įskaitant „socialinės žiniasklaidos turinį, kuriame rodoma galima karo propaganda“.

Priėmus sprendimą grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, IJF svetainėje pasirodė komanda „Individualūs neutralūs sportininkai“, kurią sudaro aštuoni vyrai ir trys moterys.

Ukrainos tinklalapio sport.ua duomenimis, mažiausiai septyni iš jų yra Centrinio armijos sporto klubo, geriau žinomo kaip CSKA, atstovai.

Tarp jų yra olimpinės bronzos medalio laimėtojas Nijazas Iljasovas, kuris, kaip pranešama, yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų vyresnysis leitenantas.

Dukart pasaulio čempionė ir olimpinės bronzos medalio laimėtoja Darja Bilodid sukritikavo IJF sprendimą.

„Manau, kad nepriimtina leisti teroristinės šalies kariškiams, kurie kasdien žudo ukrainiečius, dalyvauti tarptautinėse varžybose, – sakė M. Bilodid. – Čia visai ne sporto vertybės. Tai žema.“

IJF taip pat sulaukė kritikos iš Rusijos – šalies sporto ministras Olegas Matycinas sprendimą neleisti Rusijos sportininkams rungtyniauti su nacionaline vėliava pavadino „diskriminaciniu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.