Seimas svarstys siūlymą sporto varžybų vietose įrengti defibriliatorius

Seimas svarstys Sporto įstatymo pataisą, siūlančią sporto varžybų vietose įrengti defibriliatorius.

Seimas svarstys siūlymą sporto varžybų vietose įrengti defibriliatorius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas svarstys siūlymą sporto varžybų vietose įrengti defibriliatorius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 1:10 PM

Šią savaitę parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančioms Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nario Andriaus Kupčinsko pateiktoms įstatymo pataisoms.

Įstatyme siūloma numatyti, kad sporto varžybų vietose turi būti įrengtas bifazinis automatinis arba pusiau automatinis defibriliatorius, išskyrus atvejus, kai sporto varžybų metu budi greitosios medicinos pagalbos brigada.

Sporto įstatymo pataisą Seimui pateikęs Andrius Kupčinskas sakė, kad tokios iniciatyvos ėmėsi po to, kai šių metų spalio mėnesį Anykščiuose vykusių krepšinio varžybų metu mirė greitosios medicinos pagalbos brigados nesulaukęs 39 metų vyras.

Pasak jo, sutrikus sveikatai sporto varžybų metu, ne visada vietoje yra budintys medikai arba greitosios medicinos pagalbos brigada, todėl defibriliatorius galėtų padėti gelbstint gyvybę kol atvyks medikai.

„Mano įsitikinimu, nacionalinių sporto varžybų metu tikrai turėtų būti įrengti defibriliatoriai sporto salėse“,– pristatydamas projektą iš Seimo tribūnos sakė A.Kupčinskas.

Seimo nario Aurelijaus Verygos nuomone, idėja iš tikrųjų yra labai gera, tačiau jis siūlė pagalvoti apie sisteminį sprendimą, nes ne tik sporto varžybose įvyksta nelaimės, bet ir ten, kur yra didelis žmonių susibūrimas. Jo nuomone, klausimas kyla ir dėl to, ar žmonės mokės defibriliatoriumi naudotis.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas svarstė, kad šią problemą būtų galima spręsti ir per higienos normas. „Reikėtų tiesiog higienos normose įrašyti, kokios priemonės turėtų būti. Daugumoje susibūrimų vietų jau yra defibriliatoriai, bet jais tiesiog žmonės nemoka naudotis ir todėl ištinka mirtis“,– sakė A.Matulas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas pakvietė kolegas pradėti nuo savęs.“Paprašykime Seimo kanclerio organizuoti žmogaus gaivinimo mokymus, pvz. kai Nacionalinė sveikatos taryba Seime skaitys savo metinį pranešimą“,– pasiūlė politikas.

Pritardamas kolegų mintims projekto autorius A.Kupčinskas sutiko, kad į problemą reikėtų žiūrėti sistemiškai ir svarstyti reikalavimą įrengti defibriliatorius, pvz. ir koncertų salėse.

Už Sporto įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 68 parlamentarai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 9. Parlamentarai nutarė atsiklausti Vyriausybės nuomonės dėl siūlomo teisinio reguliavimo. Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkėje šis klausimas turėtų atsirasti pavasarį.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.