EUROLYGA 2023

Ar paprasta laimėti dviračių maratoną?

Kasmet priešpaskutinį rugpjūčio sekmadienį profesionalūs dviratininkai centrinėmis Vilniaus gatvėmis suka ratus. Kelių valandų lenktynės pareikalauja tiek jėgų, kad joms atgauti prireikia dienos ar net dviejų. Tokio maratono metu svarbu išlaikyti gerą tempą, paskirstyti jėgas lenkimams ir mąstyti strategiškai – stebėti varžovus bei greitai priimti sprendimus. Tačiau net ir preciziškai pasiruošus, koją gali pakišti stresas, netikėta varžovų griūtis ar techniniai nesklandumai. Ar egzistuoja vienas pergalės receptas? Į tai atsakyti mėgino ir patirtimi dalijosi trys „IKI Velomaratono“ nugalėtojai: Martynas Maniušis, Greta Karasiovaitė ir Ramūnas Navardauskas.

 Ar paprasta laimėti dviračių maratoną?<br> E.Buiko nuotr.
 Ar paprasta laimėti dviračių maratoną?<br> E.Buiko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 8:57 AM

Sostinėje rengiamame dviračių maratone dalyviai startuoja penkiuose skirtinguose važiavimuose, tačiau tik viename iš jų rungiamasi dėl pergalės. „CRAMO Sport“ ir „CRAMO Semi-Sport“ grupėse susirenka profesionalūs sportininkai ir treniruoti mėgėjai, kurie pasirinktinai važiuoja 100 arba 50 km distanciją.

2020-ųjų „CRAMO Semi-Sport“ nugalėtojas Martynas dviračių sporte sutinkamas pastaruosius 20 metų. Uteniškis, tapęs Lietuvos jaunučių čempionu, vėliau treniravosi profesionaliose belgų ir prancūzų komandose, taip pat atstovavo Lietuvos rinktinę. Tačiau net sukaupta patirtis neleido atsipalaiduoti: „Kalbant apie lenktynėse verdančią kovą, ji panaši kaip ir ilgesnėje distancijoje. Startas visiems bendras, tad lenktynių pradžioje visi kovoja kaip lygus su lygiu. Konkurencija visada yra, nes niekada nežinai, kaip elgsis varžovai, kokias taktikas naudos“ , – dalijasi Martynas.

Jam antrina ir Greta, laimėjusi profesionalių sportininkių grupėje: „Šios varžybos suburia žymiausias ir stipriausias Lietuvos sportininkes, tad kova labai įtempta. Kiekviena iš mūsų nori pergalės.“

Dviratininkė ir keliautoja pasakoja, jog laimėti padėjo nuoseklumas: „Stengiausi tolygiai ir techniškai įveikti varžybų distanciją. Tačiau laibiausiai pergalę lėmė tinkamas pasiruošimas ir mano sportinė forma. Už tai esu dėkinga treneriui Gediminui“.

Daugkartinė plento, MTB (kalnų dviračių), žiedinių ir porinių lenktynių dalyvė bei nugalėtoja po pergalės „IKI Velomaratone“ sieks užimti kuo geresnes vietas Europos ir pasaulio MTB čempionatuose.

Šiek tiek kitokia pergalės istorija lydėjo Martyną. Sportininkas ir treneris teigia, jog atvažiuoti pirmam padėjo patirtis: „Lyginant su profesionaliais sportininkais, treniruojuosi pakankamai mažai, 2–3 kartus per savaitę. Per metus nuvažiuoju apie 2500 km. Varžyboms ruošiausi labai paprastai. Porą savaičių iki varžybų stengiuosi kuo reguliariau treniruotis su Utenos dviračių sporto mėgėjais. Su kolektyvu žymiai linksmiau ir lengviau važiuoti kolonoje“ , – atviras dviratininkas.

Jeigu ir jūs norite išmėginti save „CRAMO Semi-Sport“ važiavime, Martynas pataria pirmiausiai įvertinti savo jėgas: „Šią grupę rekomenduoju visiems, reguliariai važinėjantiems su dviračiu. Jeigu labai gerai vertinate savo pasirengimą ir lengvai nuvažiuojate 100 km, nesiūlau iškart registruotis į šią grupę. Iš pradžių pabandykite įveikti 50 km distanciją lenktynių tempu.“

Patirties svarbą nurodo ir dukart „IKI Velomaratono“ nugalėtojas bei renginio ambasadorius Ramūnas Navardauskas.

„Viskas priklauso nuo pasiruošimo, nusiteikimo, sėkmės, teisingų sprendimų. Pirmą kartą laimėjau 2011 metais. Tuomet buvau labai geros formos – tik prieš mėnesį dalyvavau „Tour de France“. Turėjau stiprių draugų, kurie manęs nesivijo, kai atitrūkau nuo pagrindinės grupės. Dviratis niekur negriuvo, neprasidūriau padangų, buvo palanki trasa. Tačiau pastarųjų metų pergalė daug sunkesnė, važiavau iš visų jėgų. Žinoma, priimti teisingus strateginius sprendimus padėjo patirtis. Atsidūriau reikiamoje vietoje, reikiamu metu“ , – dalijasi sportininkas.

Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Ramūnas prisipažįsta, jog lenktynės tik per plauką nebuvo pabaigtos anksčiau laiko: „Jei varžybos būtų bent vienu ratu ilgesnės – varžybų būčiau nebaigęs. Tik po finišo pamačiau, kad važiuojant atsisuko priekinės žvaigždės. Dar keli rimti spurtai ir greičiausiai „IKI Velomaratoną“ būčiau stebėjęs už tvorelės.“

Jeigu planuojate stoti prie maratono starto, Ramūnas ragina vykti dalyvauti, o ne laimėti. Pasak sportininko, siekis nugalėti atneša tik stresą ir neigiamas emocijas: „Dažnai varžybas pradedi per daug susikaustęs, jau starte jautiesi pavargęs. Atvažiuokite į varžybas gerai praleisti laiką bendraminčių būryje, o jau važiuodami siekite geriausio savo asmeninio rezultato. Pabandykite pasisemti patirties ir įgauti naujų žinių. Tačiau svarbiausia – saugumas. Saugokite save ir kitus“ , – pataria dviratininkas.

Projektas bendrai finansuojamas Vilniaus savivaldybės biudžeto lėšomis ir Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.