EUROLYGA 2023

Lietuvių kelyje – 20-ojo titulo siekianti legenda ir kovingi kaukaziečiai

Savaitgalį Tbilisyje (Sakartvelas) vyksiančio 2021 m. Europos pilno kontakto karatė čempionato vyrų varžybose dalyvausiantiems dešimčiai lietuvių ant tatamio teks susitikti su garsiais kovotojais.

 Lietuvių kelyje – 20-ojo titulo siekianti legenda ir kovingi kaukaziečiai.<br>A.Brazdžiaus nuotr.
 Lietuvių kelyje – 20-ojo titulo siekianti legenda ir kovingi kaukaziečiai.<br>A.Brazdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2021, 12:17 PM

Vyrai kovos 5 svorio kategorijose – iki 65, 65-75, 75-85, 85-95 ir virš 95 kg.

Svorio kategorijoje iki 65 kg Lietuvai atstovaus du Kauno „Rife“ besitreniruojntys broliai – 24 metų Martynas ir 27-erių Romualdas Augos. Jų konkurentai bus sportininkai iš Armėnijos, Azerbaidžano, Ispanijos, Lenkijos, Sakartvelo, Švedijos, Ukrainos ir Vengrijos.

Abu sportininkus „Rife“ treniruojantis vienas Lietuvos rinktinės trenerių Ričardas Poška sako, kad šioje kategorijoje yra 3 favoritai: šeimininkų atstovas Andrejus Zinčenka, azerbaidžanietis Eminas Ismaili ir ukrainietis Tarasas Havrylecas.

„Kai tarpusavyje kovoja šios trijulės atstovai, beveik visada reikia maksimalaus skaičiaus pratęsimų, skirtumai būna labai maži, – sakė R. Poška. – A. Zinčenka yra labiau linkęs į atvirą kovą, E. Ismaili atrodo gal kiek greitesnis, aštresnis, o T. Havrylecas yra labai ištvermingas, techniškas. Nuspėti, kas iš jų laimės tarpusavio kovas, yra neįmanoma, juos visus ir laikau kategorijos favoritais.“

Prieš 2 metus Vilniuje vykusiame Europos čempionate nugalėtoju tapo E. Ismailis, finale įveikęs būtent A. Zinčenką.

65-75 kg svorio kategorijoje Lietuvos garbę gins dar vienas „Rifo“ atstovas 30-metis Domas Sutkus ir Vilniaus „Saulės ženkle“ kito rinktinės trenerio – Pauliaus Klapatausko – treniruojamas Europos čempionatų debiutantas 27-erių Stasys Vincevičius. Lietuvius burtai gali suvesti kovoti su karatistais iš Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Belgijos, Bulgarijos, Ispanijos, Izraelio, Lenkijos, Prancūzijos, Rumunijos, Sakartvelo, Švedijos, Ukrainos ir Vengrijos.

„Mirtininkų zona, kurioje daug metų dominuoja Kaukazo šalių kovotojai. Visus juos ir paminėčiau kaip favoritus“, – apie konkurenciją šioje kategorijoje sakė P. Klapatauskas.

Prieš dvejus metus Europos čempionu Vilniuje tapo dabar jau 34 metų kartvelas Michailas Ciklauris, tačiau finale jam teko kautis ne su kuo nors iš savo gimtinės kaimynų atstovų, o su lietuviu Justinu Kvietka.

„M. Ciklauris – jau veteranas, bet jis tikrai netapo prastesnis kovotojas“, – šyptelėjo P. Klapatauskas.

R. Poška kaip labai stiprius kovotojus išskyrė ir kitus Sakartvelo atstovus – Lašą Ozbetelašvilį bei Romeo Gablają.

„Laša pilno kontakto Europos čempionate nugalėjo azerbaidžanietį pasaulio čempioną Salahatą Hasanovą, kuris dabar varžysis sunkesnėje kategorijoje. Visi kartvelai ištvermingi, aktyviai kovojantys, jų kovos būna labai intensyvios. Sunku pasakyti, kas iš jų yra geresnis, nesiryžčiau skirti nė vienam pirmos ar trečios vietų. Visų jų varžovų ant tatamio laukia kopimas į kalną nuo pirmųjų kovos sekundžių“, – kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris.

75-84 kg svorio kategorijoje mūsų šaliai atstovaus tų pačių klubų auklėtiniai – 26 metų Juras Sokolovas iš „Saulės ženklo“ ir 31-erių Kęstutis Radvila iš „Rifo“. Čia lietuvių laukia varžovai iš Azerbaidžano, Bulgarijos, Ispanijos, Izraelio, Latvijos, Lenkijos, Sakartvelo, Vengrijos, Vokietijos ir Ukrainos.

Favoritas šioje kategorijoje niekam nekelia abejonių – tai yra net 19 kartų Europos čempionu jau tapęs 39 metų bulgaras Valerijus Dimitrovas. Prieš dvejus metus Vilniuje jis Europos čempionato finale nugalėjo būtent J. Sokolovą, o pusfinalyje – K. Radvilą. Abu kartus kovose reikėjo pratęsimų, bet gyva karatė legenda vis tiek pasiekė savo.

Šiemet bulgarui iššūkį mes ir jau minėtas S. Hasanovas.

„Užtenka paminėti V. Dimitrovą, S. Hasanovą ir viskas tuo pasakyta, – teigė P. Klapatauskas. – Taip pat nepatogus kovotojas yra lenkas Marekas Odzeniakas, bet jis tikrai nugalimas ir ne kartą nugalėtas.“

R. Poška prie favoritų priskyrė ir antrąjį Bulgarijos atstovą Miroslavą Milevą.

„Šis sportininkas naudoja klastingą taktiką, jo smūgiai – labai klastingi“, – sakė treneris.

85-95 kg svorio kategorijoje Europos čempiono titulą gins 27 metų Edgardas Sečinskis, o kartu su juo kovos prieš dvejus metus bronza džiaugęsis 24 metų Orestas Abazorius. Abu sportininkai yra „Saulės ženklo“ auklėtiniai.

„Rimtas, sustiprėjęs varžovas yra kartvelas Levanas Verulidzė, kuris Vilniuje pasidalino su Orestu trečiąją vietą. Taip pat stiprus kovotojas yra azerbaidžanietis Etibaras Agalaroglu, – komentavo P. Klapatauskas. – Nepatogūs kovotojai yra ukrainietis Ihoris Kotliarevskis ir lenkas Marekas Wolny, tačiau abu juos mūsiškiai gali įveikti ir yra įveikę.“

Be jau minėtų šalių atstovų, šioje svorio kategorijoje taip pat dalyvaus kovotojai iš Baltarusijos, Bulgarijos, Izraelio ir Vengrijos.

Europos čempionatą užbaigs sunkiasvorių (virš 95 kg) finalas. Šioje kategorijoje Lietuvai atstovaus 28 metų Antanas Klibavičius (Jonavos „Kumite“) ir 25-erių Eventas Gužauskas (Žemaitijos regiono „Shodan“).

Prieš dvejus metus Europos čempiono titulu Vilniuje džiaugėsi lenkas Maciejus Mazuras, finale nugalėjęs Paulių Žimantą. Šį kartą nė vienas iš jų varžybose nedalyvaus, o Senasis žemynas turės naują čempioną. E. Gužauskui tai bus proga susigrąžinti titulą, kurį buvo iškovojęs 2018-aisiais Lenkijoje.

Iššūkį lietuviams šį kartą mes sportininkai iš Baltarusijos, Latvijos, Sakartvelo, Vengrijos ir Ukrainos.

„Manau, kad stipriausias konkurentas mūsiškiams šioje kategorijoje bus kartvelas Lasha Kamaraulis“, – apie sunkiasvorius sakė R. Poška.

Tbilisyje geriausių Europos kiokušin karatė kovotojų kovos virs dvi dienas. Šeštadienį vyks katos, kumitė vyrų iki 65 kg ir 65-75 kg bei moterų iki 50 kg ir 50-55 kg svorio kategorijų varžybos. Visų kitų svorio kategorijų atstovai varžysis sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.