Europos prizininkę užauginęs treneris – be pinigų kišenėje

2015 m. lapkričio 18 d. 22:40
lrytas.lt

Europos dviračių treko

Daugiau nuotraukų (1)
To priežastis – A. Trebaitė jau kurį nebesportuoja Lietuvoje, o atstovauja Italijos komandai. Trenerio dėka ir kitos mūsų šalies dviratininkės gali tobulėti užsienyje.
„Jeigu aš laikysiu dviratininkes pas save, tai gausiu atlyginimą, bet jos negalės tobulėti būdamos Panevėžyje. Aš pats savo iniciatyva pasirūpinau, kad dviratininkė galėtų išvykti į užsienio komandą, kuri ją aprūpino inventoriumi, suteikė galimybę dalyvauti varžybose ir dabar už tą iniciatyvą man nustojo mokėti atlyginimą. Buvo sudarytos sąlygos, kad Lietuva pritrauktų lėšų iš kitų šalių, sportininkai turėtų galimybę surinkti daugiau Tarptautinės dviračių sporto federacijos (UCI) reitingo taškų, reikalingų patekti į olimpines žaidynes. Už moterų rinktinei metams skiriamus 10 tūkst. eurų aš negaliu suorganizuoti sportininkams tiek varžybų, kad jų užtektų patekimui į olimpines žaidynes“, – aiškino V. Konovalovas.
V. Konovalovas pabrėžė, kad situacija Lietuvoje nėra normali, kuomet aukšto meistriškumo sportininkus parengę treneriai lieka neįvertinti.
„Jeigu yra rezultatas, už jį reikia mokėti. Jei tu melši karvę rankomis, kaip pas mus dabar reikalaujama, kad būtų kontaktas su sportininku, tai mes tau sumokėsime. Jeigu tu nusipirkai pieno, bet pats nekontaktavai su karve, tai produktas yra, bet už jį nemokėsime, nes tu nekontaktuoji su sportininku. Rezultatas juk yra, todėl už produktą reikia mokėti. Mes daugiau nieko neprašome. Kaip tu pasieksi tą rezultatą, tai jau tavo reikalas“, – vaizdingai situaciją apibūdino V. Konovalovas.
Apie šią problemą Lietuvos trenerių profesinės sąjungos (LTPS) darbo grupė trečiadienį kalbėjosi su Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovybe. Buvo diskutuojama apie 2016 metų olimpinės programos finansavimą, Lietuvos olimpinio sporto centro planuojamą reorganizaciją, nuotolinio sportininkų treniravimo koncepcijos peržiūrą ir apie kitus klausimus.
Diskusijoje dalyvavo Lietuvos lengvosios atletikos, bokso, dviračių sporto ir kitų sporto šakų treneriai, LTPS pirmininkas Kastytis Pavilonis ir pirmininko pavaduotojas Laimas Dieninis.
„Problemos, kurios yra keliamos, nėra visos išspręstos ir yra dar ką veikti. Džiaugiuosi, kad bendras sutarimas su treneriais yra. Jiems buvo pasakyta, kad finansine prasme šie metai nebuvo labai prasti. Lietuvos olimpinis sporto centras sportininkų pasirengimui šiemet skyrė didesnės lėšas nei pernai, o kitąmet pinigų turėtų būti skirta dar daugiau“, – kalbėjo KKDS generalinis direktorius Edis Urbonavičius.
Pasak E. Urbonavičiaus, KKSD šiemet tikisi iš valstybės gauti papildomus 290 tūkst. eurų olimpiniams metams.
„Seimas, iš naujo svarstydamas biudžetą, pasakė, kad galime tikėtis teigiamų rezultatų. Tai būtų paskata. Mes dar patys apsitvarkėme ir, reorganizavę savo veiklą, sutaupėme pinigų, kurie galės būti skirti, pavyzdžiui, trenerių atlyginimams“, – atskleidė E. Urbonavičius.
KKSD vadovas džiaugėsi, kad nemažai darbų jau nuveikta ir yra sprendžiamas anksčiau nemažai diskusijų susilaukęs Lietuvos olimpinės pamainos klausimas.
„Savivaldybės, sporto gimnazijos ir olimpinis centras yra trys pakopos, per kurias turi būti rengiami atitinkamo lygio sportininkai. Problema buvo ta, kad kol nebuvo Lietuvoje sporto gimnazijų, olimpiniame centre buvo ruošiama ir olimpinė pamaina, – teigė E. Urbonavičius. – Atsiradus gimnazijoms, ši problema išsisprendė. Tikslinga būtų, kad gimnazija atsirastų ir Vilniuje, nes didmiesčių vaikai ne visada nori išvykti į Panevėžį ar Šiaulius. Turime ir alternatyvą – savivaldybėse suburti didelio meistriškumo grupes“.
„Sparčiai artėjant olimpinėms žaidynėms, treneris neturi būti paverstas viskuo – administratoriumi, kepėju, virėju, motina, tėvu ir t.t. Tokie susitikimai su KKSD valdžia duoda papildomą postūmį problemos sprendimui. Dialogai duos postūmius visam sportui“, – pridūrė žinomas Lietuvos lengvaatlečių treneris Aleksas Stanislovaitis.
PinigaiAlgaValerijus Konovalovas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.