Po A. Trinchieri įžeidimų sporto žurnalistui – griežtas atsakas: prisiminus Šaro pamokas siūlo, ką reikėtų daryti

2024 m. spalio 7 d. 12:18
Interviu
Sekmadienį Lietuvą žaibiškai apskriejo ne tik Kauno „Žalgirio“ grandų mūšyje pralaimėjimas, bet ir įvykiai po rungtynių Vilniuje, kur žalgiriečių vyriausiasis treneris Andrea Trinchieri nevaldė emocijų ir dėl nepatogių klausimų ėmė pyktį lieti ant sporto žurnalisto.
Daugiau nuotraukų (7)
Toks A.Trinchieri elgesys žurnalistų bendruomenėje sukėlė didelį nepasitenkinimą. Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) prezidentas Tautvydas Vencevičius portalui Lrytas teigė, kad toks italo elgesys – netoleruotinas ir turėtų iššaukti atoveiksmį – pavyzdžiui A.Trinchieri spaudos konferencijų boikotavimą.
Kauno „Žalgiris“ sekmadienio vakarą 88:91 LKL grandų mūšyje pralaimėjo prieš Vilniaus „Rytą“, o po to savo pyktį ir emocijas spaudos konferencijoje išliejo Andrea Trinchieri.
Tai buvo ketvirta iš eilės nesėkmė prieš amžiną varžovą, o kauniečių tai tikrai nedžiugina, bet A.Trinchieri patikino, jog naujas sezonas reiškia naują pradžią ir apie praeitį galvoti neverta. Žurnalistui atsakius „tos pačios dvi komandos, tie patys vardai, logotipai, treneriai“, 56-erių specialistas pasipiktino dar labiau.
„Ar jūs bandote mane pamokyti? Ką norite išgirsti, jog pralinksmėtumėte? Kiekvieną kartą mums pralaimėjus ateina vienas žmogus su savo specifiniais klausimais. Pernai nusileidome Vilniaus „Wolves Twinsbet“ ir kažkuris iš jūsų pradėjo šnekėti apie atostogaujančius mano auklėtinius“, – prisiminė A.Trinchieri.
Ginčas tęsėsi toliau – žurnalistas rėžė, kad jo kolega buvo teisus, nes „Žalgiris“ finale rezultatu 1:3 turėjo pripažinti „Ryto“ pranašumą. Specialistas pradėjo pamažu prarasti savikontrolę ir galiausiai įžeidė sporto žurnalistą.
„Kodėl teisus? Mes pasidavėme? Ar pralaimėjimas jau tapo lygus nusikaltimui? Ar šios rungtynės buvo finalinės? Kodėl dedate įvairius dalykus kartu? Nes norite padaryti ką nors ypatingo. Esate vargšas žmogus su nekokybišku gyvenimu. Turite siaurą mentalitetą, o aš matau pilną paveikslą. Patikėkite, pralaimėjau ir dėl to prisiimu atsakomybę. Mes grįšime.
Eidamas čia, žinojau, kad jūs ateisite. Tačiau viskas su tuo gerai. Kodėl niekas nekalba apie paskutinę ataką, kai teisėjai sušvilpė baudą ir galėjo peržiūrėti epizodą, bet to nepadarė. Ten baudos nebuvo, nes Dovydas Giedraitis švariai perėmė kamuolį. Jei darote savo darbą sąžiningai, kodėl nieko neklausėte apie šį keistą epizodą? Dabar man aiški jūsų darbo metodika“, – šovė A.Trinchieri.
Be to, primename, kad tai nėra pirmas kartas, kada A.Trinchieri kibirkščiavo su sporto žurnalistais.
Anksčiau, kaip ir pats italas minėjo, jis kibirkščiavo su žurnalistu po pralaimėjimo prieš „Wolves“ ekipą, o vėliau A.Trinchieri po pralaimėtos 2023–2024 m. finalo serijos italas taip pat svaidėsi žaibais su dar kitu sporto žurnalistu.
Į A.Trinchieri bendravimą su sporto žurnalistais pažvelgė ir LSŽF prezidentas Tautvydas Vencevičius, kuris pabrėžė, kad tai nėra pirmas kartas, kuomet „Žalgirio“ strategai kibirkščiuoja su žurnalistais, o kartu pridūrė, kad italo įžeidinėjimai – nėra toleruotini.
„Kažkaip darosi tendencija, kad Kauno „Žalgirio“ treneriai ar po pralaimėjimo, ar po laimėjimo „įdomiai“ bendrauja su žurnalistais. Anksčiau buvo ir Šarūno Jasikevičiaus išsišokimai prieš Tautvydą Kubilių. Atrodo, kad treneriai pamiršta, jog tai (bendravimas spaudos konferencijoje su žurnalistais – red.) yra jų darbas, o ne emocijų išliejimas.
Žurnalistų paskirtis – perduoti trenerių mintis ir komentarus skaitytojams, o ne tam, kad aiškintųsi santykius. Abi pusės turi elgtis profesionaliai. Jeigu treneriai ir žaidėjai reikalauja iš žurnalistų profesionalumo, tai tuo pačiu žurnalistai turi reikalauti trenerių to paties.
Iš trenerio atsakymų – nemanau, kad žiūrovui turėtų būti įdomu tai, ar žurnalistas yra vargšas gyvenime. Turėtų būti dalykiški atsakymai, kurie turi būti įdomūs žiūrovui, o ne vieši santykių aiškinimaisi su žurnalistais.
Tokie pasisakymai – visiškai netoleruotini. Ankstesnis pavyzdys – nemandagūs Š.Jasikevičiaus pasisakymai, išsišokimai. Tuometiniai „Žalgirio“ vadovai puikiai viską suprato, nes pats Paulius Motiejūnas pradėjo savo karjerą klube nuo komunikacijos, tad po to buvo išvengta nemalonių situacijų“, – portalui Lrytas pasakojo T.Vencevičius.
Paklaustas apie tai, kur yra trenerių ir žurnalistų bendravimo ribos, T.Vencevičius sakė, kad į sekmadienį nutikusią situaciją turėtų rimtai atsižvelgti „Žalgirio“ vadovybė.
„Tų konfliktų buvo ne vienas. Anksčiau, kai būdavo Vladimiro Romanovo vadovaujamo „Žalgirio“ laikai, kai kurie žurnalistai negaudavo akreditacijų. Nėra tokios konkrečios ribos (bendravime – red.), bet manau, kad „Žalgirio“ klubo vadovai turėtų pasižiūrėti į šią situaciją ir pakalbėti su treneriu. Tokie pasisakymai – nėra profesionalus darbas. Puldinėjimai prie gero nepriveda.
Santykių aiškinimasis tokiu būdu – nėra toleruotinas. Atrodo, kad dabar treneris pyksta dėl ankstesnių klausimų, ankstesnių spaudos konferencijų, bet vis tiek – tai visiškai nėra toleruotina, kadangi žurnalistas tėra tarpininkas“, – svarstė T.Vencevičius.
Paklaustas apie tai, ar nuo tokių A.Trinchieri įžeidinėjimų ir pasisakymų kenčia tiek pats žurnalistas, paklausęs klausimo, tiek pati žurnalisto profesija, pašnekovas atskleidė, kad būtent tokie italo pasisakymai parodo jo lygį, o kartu ir kenkia pačiam „Žalgirio“ klubui.
„Tai – labiau eilinio trenerio pasisakymas, kuris parodo jo mentalitetą. Taip vadinti žurnalistą... treneri, tai nėra tavo reikalas, kokį gyvenimą gyvena sporto žurnalistas. Tavo reikalas – atsakyti į klausimus. Taip, klausimai kartais gali būti aštrūs, bet treneris turi išlikti profesionalus.
Yra tokių situacijų, kur JAV žaidėjams už tai, kad jie neduoda interviu, yra dalinamos baudos. Žaidėjas, kuris eilinį kartą bijo gauti milžinišką baudą, atsako į klausimus „taip arba ne“. Bent jau taip galima atsakyti.
Jei pats nori dirbti sodininku, o kitus vadini vargetomis... galima neatsakyti į klausimą ir sakyti: „Kitas klausimas“.
Jeigu ir yra kažkokie asmeniškumai, tegu klubas ir treneris susėda su redakcijomis ir išsiaiškina santykius, o tokie pareiškimai viešojoje erdvėje nepriduoda solidumo, o labiau kenkia komandai ir visai organizacijai“, – teigė T.Vencevičius.
Visgi, ar tokie A.Trinchieri pasisakymai turėtų būti baustini, žiūrint tiek iš „Betsafe-LKL“, tiek iš „Žalgirio“ pusės?
„Manau, kad turėtų būti daugiau atsakomybių. Kaip žinome – yra nustatytos ribos dėl įvaizdžio ir taip toliau: treneriai negali kritikuoti teisėjų, nes yra numatytos baudos. Jeigu kritikuoti teisėjus draudžiama ir jei tai yra padaroma, treneriai yra baudžiami, tai įžeidinėti sporto žurnalistus turėtų būti irgi baudžiama, nes jie lygiai taip pat dirba savo darbą.
Jeigu nebūtų žurnalistų, niekas nerašytų ir nerodytų naujienų apie LKL, kur tada būtų visa lyga? Manau, kad abi pusės (tiek klubas, tiek lyga) yra suinteresuotos, kad būtų normalus bendravimas“, – teigė T.Vencevičius.
Paklaustas apie tai, ar sporto žurnalistai galėtų susivienyti ir boikotuoti A.Trinchieri spaudos konferencijas, T.Vencevičius teigė, kad tai – įmanomas dalykas.
„Manau, kad tai – svarstytinas dalykas. Norėtųsi tikėti, kad tiek „Žalgiris“, tiek LKL sureaguos pirmi, nes tai jų organizacijų dalykas. Ignoruoti spaudos konferencijas – pačių sporto žurnalistų klausimas, bet – kodėl gi ne? Žinome, kad sporto žurnalistai pastovi vienas už kitą, o tokie trenerio pareiškimai trukdo jų tiesioginiam darbui“, – baigė T.Vencevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.