Skambiausios rokiruotės tarp LKL klubų: buvusių žalgiriečių ėjimai, MVP Vilniuje ir snaiperiai Utenoje

2024 m. rugsėjo 21 d. 15:03
Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubų paraiškose yra pusšimtis krepšininkų, kurie praėjusį sezoną žaidė kitų šalių lygose. Žaidėjų, pakeitusių komandą Lietuvoje – dukart mažiau. Prasidedant naujam sezonui, supažindiname su įdomiausiais vasaros perėjimais tarp LKL ekipų.
Daugiau nuotraukų (16)
Deividas Sirvydis (į Kauno „Žalgirį“ iš Panevėžio „Lietkabelio“)
„Žalgiris“ prieš naują sezoną pastiprinimo daugiausia dairėsi užsienyje. Kauno klubas sudarė sutartis su keturiais Šiaurės Amerikos, dviem kitų Europos šalių krepšinio auklėtiniais ir tik vienu Lietuvoje išugdytu krepšininku. Šis naujokas – vilnietis Deividas Sirvydis, praėjusį sezoną daug prisidėjęs prie „Lietkabelio“ pergalių.
Po nesėkmingo bandymo įsitvirtinti NBA klubuose pernai į Lietuvą grįžęs D.Sirvydis parodė, kad už Atlanto nemažai išmoko. Jis tapo rezultatyviausiu Europos taurės krepšininku (vid. 18,9 tšk.), buvo išrinktas į antrąjį Europos taurės ir pirmąjį LKL geriausių krepšininkų penketą, o LKL pirmenybėse pelnydavo 15,6 taško.
Praėjusiam sezonui vos įsibėgėjus tapo aišku, kad atsispyręs nuo „Lietkabelio“ tramplino 24 metų 204 cm ūgio puolėjas pereis į turtingesnį klubą. Jau prieš kelis mėnesius favoritu įsigyti D.Sirvydį buvo laikomas „Žalgiris“. Tarpsezonio įvykiai šią prognozę patvirtino.
Ar „Žalgirio“ marškinėliai D.Sirvydžiui nebus per dideli? D.Sirvydis labai pasitiki savimi ir jau moka panaudoti savo geriausias savybes, tad naujokui neturėtų kilti sunkumų įsitvirtinant aukštesniame lygyje.
Ąžuolas Tubelis (į Vilniaus „Rytą“ iš Klaipėdos „Neptūno“)
Pernai Arizonos universitetą baigęs Ąžuolas Tubelis paklibino NBA duris, bet nusprendė pro jas žūtbūt nesilaužti ir jau parsidėjus praėjusiam sezonui grįžo į Lietuvą. 208 cm ūgio aukštaūgis sudarė sutartį su „Rytu“, tačiau nukėlė sugrįžimą į šią komandą, kurioje žaidė dar prieš išvykdamas į Ameriką – Ą.Tubelis iškart buvo paskolintas „Neptūnui“.
Klaipėdos komandoje akimirksniu pritapęs vilnietis pasižymėjo labai gera statistika. Jis pelnydavo 17,2 taško, atkovodavo 7,2 kamuolio ir buvo pripažintas naudingiausiu praėjusio sezono LKL krepšininku (pagal naudingumo balus). Taip pat Ą.Tubelis buvo išrinktas į LKL geriausių krepšininkų penketą.
Vasarą kitų variantų nebuvo. Vilniaus klubas susigrąžino savo vertę įrodžiusį 22 metų aukštaūgį ir šį sezoną Ą.Tubelis atstovauja „Rytui“, kuriame taip pat turėtų būti vienas iš lyderių.
Gediminas Orelikas (į Utenos „Juventus“ iš Panevėžio „Lietkabelio“)
Vienas iš labiausiai patyrusių LKL žaidėjų Gediminas Orelikas stipriausioje šalies lygoje pradeda jau tryliktąjį sezoną. Jis nė karto netapo LKL čempionu, bet buvo rezultatyviausias lygos krepšininkas ir visą laiką žaidė komandose, kurių tikslas – tapti prizininke.
Praėjusį sezoną G.Orelikas padėjo tapti prizininku „Lietkabeliui“. Kad Panevėžio komanda pasiektų šį tikslą, šiaulietis padarė išties nemažai – pelnydavo 13,9 taško, atkovodavo 3,8 kamuolio ir atlikdavo 3,6 rezultatyvaus perdavimo. Nors per visą LKL karjerą G.Orelikas rezultatyviau žaidė tik vieną sezoną (2012–2013 m. žaisdamas „Prienuose“ pelnydavo 17,1 tšk. ir tapo rezultatyviausiu lygos krepšininku), Panevėžio klubo vadovai ilgai dvejojo, ar verta pratęsti su juo sutartį. Panevėžiečių abejonėmis pasinaudojo 34 metų 200 cm ūgio puolėją pakvietęs „Juventus“.
Utenos klubas gavo laiko patikrintą ir užsigrūdinusį krepšininką, kuris dar turi pakankamai jėgų, kad žaistų ne prasčiau negu praėjusiais metais.
Zane‘as Watermanas (į Klaipėdos „Neptūną“ iš Kėdainių „Nevėžio“)
Praėjusį sezoną Zane‘as Watermanas tapo maloniu LKL atradimu. Iki tol silpnesnėse lygose žaidęs amerikietis puikiai pritapo „Nevėžyje“: dukart buvo išrinktas geriausiu LKL mėnesio krepšininku, pateko į lygos rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką (vid. 16,8 tšk.), pasiekė LKL sezono taškų rekordą (per rungtynes su „Juventus“ įmetė 35 taškus) ir atkovodavo 6,6 kamuolio.
28 metų 203 cm ūgio Z.Watermanas per Kėdainiuose praleistą sezoną neabejotinai pakėlė savo kainą. Iš Šiaurės Karolinos kilęs puolėjas tapo per brangus „Nevėžiui“ ir nuo Nevėžio krantų persikraustė prie Baltijos jūros – į „Neptūną“. Z.Watermano vidurkiai naujoje komandoje turėtų būti mažesni, tačiau šis krepšininkas nesivaiko išorinių efektų ir gali priimti bet kokį vaidmenį, kurį jam skirs treneris.
Tomašas Pavelka (į Klaipėdos „Neptūną“ iš Šiaulių „Šiaulių“)
2023 metų vasarą dirbti „Šiaulių“ treneriu pradėjęs Nikolajus Mazuras iš savo buvusio klubo („Tartu Ülikool“) atsivežė 216 cm ūgio milžiną Tomašą Pavelką. Latvijos krepšinio specialistas Lietuvoje neužsibuvo, bet Slovakijos vidurio puolėjas paliko gerą įspūdį ir po sėkmingo sezono mūsų šalyje be vargo rado naujus darbdavius – iš Šiaulių persikraustė į Klaipėdą.
Perėjimas turėtų būti naudingas ir T.Pavelką pakvietusiam „Neptūnui“, ir pačiam krepšininkui, kuris galingai žaidė praėjusio sezono pradžioje, bet priblėso pasikeitus „Šiaulių“ treneriui. Vis dėlto jo sezono vidurkiai buvo solidūs: 11,3 taško, 6,7 atkovoto kamuolio ir 1,8 blokuoto metimo. Pagal blokuotus metimus ilgarankis slovakas buvo aiškus lygos lyderis.
24 metų T.Pavelka aikštėje smarkiai priklausomas nuo komandos draugų. Tačiau „Neptūne“ kamuolių bado jis neturėtų jausti. Ir naujasis įžaidėjas Desure Buie, ir senbuvis Žygimantas Janavičius moka užmegzti tamprius ryšius su aukštaūgiais.
Ignas Sargiūnas (į Vilniaus „Rytą“ iš Klaipėdos „Neptūno“)
Per praėjusio LKL sezono uždarymą Ignui Sargiūnui buvo įteiktas metų proveržio prizas. „Neptūne“ žaidęs gynėjas šio prizo nusipelnė po sėkmingo sezono, kuriame pelnydavo 12,9 taško.
Klaipėdos komandoje I.Sargiūnas sudarė tvirtą žaidimo ašį su Ąžuolu Tubeliu. „Rytui“ susigrąžinus klaipėdiečiams paskolintą Ą.Tubelį, dėsningas ėjimas buvo pasiūlyti sutartį ir I.Sargiūnui.
25 metų 196 cm ūgio gynėjas jau yra bandęs jėgas ir NCAA pirmenybėse (labai nesėkmingai), ir Vokietijos lygoje (labai solidžiai), todėl jam neturėtų kilti keblumų pritampant LKL čempionų komandoje. Kita vertus, I.Sargiūnas prieš pat sezoną iškrito iš rikiuotės dėl traumos. Trauma krepšininko tykojo labai ne laiku, nes kaip tik šiuo metu komandos draugai dalijasi vaidmenis aikštėje.
L. J.Thorpe‘as (į Utenos „Juventus“ iš Šiaulių „Šiaulių“)
Pernai LKL debiutavęs floridietis L.J. Thorpe‘as pasižymėjo gana solidžia statistika. Tuometinis „Šiaulių“ įžaidėjas pelnydavo 13,7 taško ir atlikdavo 6,3 rezultatyvaus perdavimo. Vis dėlto „Šiauliai“ buvo LKL autsaideriai, o L.J. Thorpe‘as paliko prieštaringą įspūdį dėl abejotinų sprendimų gausos ir didelio klaidų skaičiaus.
Keli akivaizdūs žaidimo trūkumai neišgąsdino „Juventus“ vadovų. 25 metų 196 cm ūgio įžaidėjas gavo galimybę komandoje, kurioje jam bus keliami dar didesni reikalavimai.
Danielius Lavrinovičius (į Panevėžio „Lietkabelį“ iš Kauno „Žalgirio“)
„Žalgirio“ sprendimas sudaryti sutartį su Danieliumi Lavrinovičiumi buvo viena iš didžiausių Lietuvos krepšinio rinkos staigmenų 2023 metų vasarą. Kaune praleistas sezonas patvirtino, kad 25 metų puolėjui „Žalgirio“ lygis per aukštas. Jis labai trumpai žaisdavo Eurolygoje (vid. 1,4 tšk.) ir net Lietuvos lygoje (vid. 4,6 tšk.) nebuvo svarbus veiksnys.
Naujoji D.Lavrinovičiaus komanda „Lietkabelis“ – tarsi tarpinis variantas tarp „Žalgirio“ ir „Nevėžio“, kuriame 206 cm ūgio puolėjas žaidė prieš persikeldamas į Kauną. D.Lavrinovičius – psichologiškai ir emociškai tvirtas žaidėjas, todėl, net leisdamas laiką ant suolo, krepšinio įgūdžių tikriausiai pernelyg neužšaldė, veikiausiai pasiilgo galimybės žaisti ir atlikti svarbesnes užduotis negu Kaune. Panevėžio komanda turėtų jam suteikti naujas galimybes.
Lukas Uleckas (į Šiaulių „Šiaulius“ iš Vilniaus „Ryto“)
Lukas Uleckas žaisdamas „Žalgiryje“ ir „Ryte“ tris kartus tapo LKL čempionu. Vis dėlto iš pradžių „Žalgirio“, o paskui ir „Ryto“ vadovai nusprendė, kad taiklia ranka, bet gana siauru veiksmų arsenalu pasižymintis marijampolietis pasiekė galimybių ribą.
Vilniaus klubas 199 cm ūgio L.Ulecko proveržio laukė keturis sezonus. Tačiau krepšininko vidurkis per šį laikotarpį beveik nesikeitė, o ketvirtąjį sezoną (vid. 6,1 tšk.) buvo net mažesnis negu pirmąjį (vid. 6,5 tšk.). Praėjusį sezoną smarkiai krito L.Ulecko tritaškių taiklumas (24,1 proc.), todėl nebuvo nieko stebėtino, jog „Ryto“ vadovybė prarado kantrybę ir sutarties su 25 metų krepšininku nepratęsė.
Šiaulių komandoje, kurios sudėtis gerokai silpnesnė, L.Uleckas gaus galimybę įrodyti, kad jį nurašyti dar per anksti. Ar krepšininkas šia galimybe pasinaudos, priklausys tik nuo jo paties.
Martynas Paliukėnas (į Vilniaus „Rytą“ iš Mažeikių „M Basket-Delamode“)
„Ryto“ vadovai jau ne kartą nusvilo kviesdami krepšininkus, kurie iki tol visą laiką žaidė gerokai žemesnio lygio komandose. Vis dėlto Vilniaus klubas vėl žengė tuo pačiu keliu ir sudarė sutartį su Martynu Paliukėnu.
Šiam puolėjui jau 31-eri, bet iki šiol jis rungtyniavo tik Lenkijos ir Rumunijos lygose bei nestipriose LKL komandose. Tiesa, praėjusį sezoną M.Paliukėnas buvo puikiai matomas „Mažeikių“ komandoje. Jis pelnydavo 10,2 taško, atkovodavo 4,8 kamuolio ir atlikdavo 5 rezultatyvius perdavimus.
Įdomu, kad 195 cm ūgio M.Paliukėno taškų vidurkis praėjusį sezoną pirmą kartą karjeroje buvo dviženklis, o šį sezoną Vilniaus komandoje jis yra vyriausias žaidėjas.
Danielius Baslykas (į Vilniaus „Wolves“ iš Šiaulių „Šiaulių“)
Vilnietis Danielius Baslykas net keturis sezonus grūdinosi „Šiauliuose“. Jaunas 198 cm ūgio puolėjas kasmet žengdavo po mažą žingsnelį į priekį ir praėjusį sezoną jau pelnydavo vidutiniškai 7,5 taško.
Šiais metais „Wolves“ vadovai nusprendė sugrąžinti 23 metų krepšininką į gimtąjį miestą, bet didelius planus brandinančioje komandoje D.Baslykui bus sunku prasimušti pro daug labiau patyrusius krepšininkus. Nors D.Baslykui netrūksta įžūlumo, tikėtina, kad šį sezoną jam teks leisti laiką ant atsarginių suolo.
Karolis Lukošiūnas (į Utenos „Juventus“ iš Kauno „Žalgirio“)
„Juventus“ sutartis su Karoliu Lukošiūnu – vienas iš daugiausia abejonių keliančių tarpsezonio sprendimų. Prieš kelerius metus dėl taiklios rankos vertintas metikas per penkis sezonus, praleistus ant „Žalgirio“ suolo, gerokai apkerpėjo. Maža to, per visą praėjusį sezoną, kurio pirmąją dalį praleido „Salt Lake City Stars“, antrąją – „Žalgiryje“, žaidė vos 6 rungtynes ir pelnė 25 taškus (sudėjus visus turnyrus).
K.Lukošiūnas praėjusiais metais „Žalgiryje“ galėjo slėptis už komandos draugų, bet Utenos klube iš 27 metų 195 cm ūgio krepšininko tikimasi daug daugiau.
Visi perėjimai tarp LKL klubų
„Rytas“: Ą.Tubelis („Neptūnas“), I.Sargiūnas („Neptūnas“), M.Paliukėnas („Mažeikiai“), N.Stuknys („Lietkabelis“), D.Žukauskas („Šiauliai“).
„Žalgiris“: D.Sirvydis („Lietkabelis“).
„Lietkabelis“: D.Lavrinovičius („Žalgiris“), D.Stenionis („Nevėžis“).
„Wolves“: D.Baslykas („Šiauliai“).
„Juventus“: G.Orelikas („Lietkabelis“), K.Lukošiūnas („Žalgiris“), L.J.Thorpe‘as („Šiauliai“),
„Neptūnas“: A.Beručka („Wolves“), T.Pavelka („Šiauliai“), Z.Watermanas („Nevėžis“).
„CBet“: M.Arlauskas („Pieno =vaigždės“), M.Babraitis („Rytas“), M.Mačijauskas („Nevėžis“).
„M Basket-Delamode“: -
„Nevėžis“: V.Kozys („Wolves“), N.Montvila („Žalgiris“), D.Doualla („Pieno Žvaigždės“), J.Zakas („Juventus“).
„Šiauliai“: M.Valinskas („Juventus“), L.Uleckas („Rytas“), T.Jogėla („CBet“),

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.