Į „Neptūno“ veteranų vaidmenį pažvelgęs G. Vovoras nestokojo ambicijų: „Tikiu, kad galime pasiekti LKL ketvertą“

2024 m. rugsėjo 21 d. 13:16
LKL.lt
Interviu
Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) naujasis sezonas startuoja jau šį vakarą, o vienose pirmųjų rungtynių ginklus surems Vilniaus „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.
Daugiau nuotraukų (5)
Pastaroji ekipa praeitą sezoną parodė charakterį ir su Georgios Vovoro atvykimu fiksavo vieną ilgiausių pergalių serijų komandos istorijoje – aštuonias. Vis tik graikas jaučia – nenuveiktų darbų jo auklėtiniai turi ir šį sezoną gali padaryti daugiau.
„Tikiu, kad turime gerą sudėtį, gerą chemiją ir manau, kad dirbdami sunkiai, galime pasiekti ketvertą“, – tikisi G.Vovoras.
Rungtynės tarp „Neptūno“ ir „Ryto“ ekipų – 19 valandą. Jas šį vakarą stebėkite BTV ir Go3 kanaluose.
Kviečiame skaityti pokalbį su „Neptūno“ strategu apie laukiantį sezoną, Klaipėdos ekipos marškinėlius išaugusius auklėtinius, pasitikėjimą, tikslus ir Graikijos klubus Eurolygoje.
– Žiemą papildėte „Neptūną“, tad kaip per šiuos keletą mėnesių prisijaukinote šį miestą?
– Man Klaipėda patinka. Čia būti malonu, yra jūra, oras geras, atmosfera kažkiek primena Graikiją, todėl mėgaujuosi. Ypatingai vasarą Klaipėda yra vieta, kurią verta aplankyti, čia yra ką nuveikti. Kiekvienam žaidėjui ir treneriui malonumas būti šiame mieste.
– Ar jau spėjote pajusti „Neptūno“ sirgalių meilę?
– Man tikrai labai smagu, kad mane šiltai priėmė ne vien pati organizacija, bet ir visi žmonės. Net nuėjus į restoraną žmonės prieina, nori pasikalbėti, tai yra nuostabu, kuomet nauji žmonės tave priima atviromis rankomis.
– Kartais Lietuvoje diskutuojame, kad sirgaliai čia galbūt labiau myli pergales nei pačius klubus ar rinktines. Koks įspūdis susidarė jums, galbūt kaip tik priešingas?
– Mano pojūtis kitas. Galbūt jūs matote geriau, bet aš pastebėjau, kad pas jus didelė krepšinio kultūra, šį sportą žmonės myli. Daugiau patirties turiu Graikijoje: ten mačiau, kaip po pergalės esi geriausias treneris ar žaidėjas, po pralaimėjimo – blogiausias. Čia pojūtis kitas. Pamenu, kai pralaimėjome paskutines rungtynes „Wolves Twinsbet“. Du sirgalių autobusai laukė mūsų, norėjo nusifotografuoti ir kalbėjo, kaip vertina mūsų atsidavimą. Krepšinis yra mūsų gyvenimas ir kasdien dirbame dėl šito jausmo. Šis palaikymas reiškia daug ir suteikia jėgų.
– Gegužę pratęsėte sutartį su „Neptūnu“. Kiek svarbu treneriui pajausti pasitikėjimą iš organizacijos, kuomet dar einamojo sezono darbai nėra baigti?
– Visų pirma, esu labai laimingas, nes ši organizacija suteikia viską, ko reikia, man kaip treneriui ir žaidėjams. Turime visas treniruočių sąlygas, viską, ko reikia. Praeitą sezoną turėjome 8 pergalių seriją, visi buvo laimingi, bet manau priežastis, kodėl kontraktą pratęsėme sezono metu, buvo ne tik rezultatai, bet ir gera chemija tarp žaidėjų, trenerių, organizacijos ir sirgalių. Manau, tai ir buvo gerų rezultatų priežastis. Dabar galėjau suburti komandą pagal save ir tikiuosi, kad tuos nebaigtus darbus užbaigsime šį sezoną.
– Žiūrint į praeitus metus, kaip galite apibūdinti situaciją, kurioje radote „Neptūną“, perėmęs klubo vairą?
– Žinoma, kai komanda keičia trenerį, akivaizdu, kad situacija – sunki, rezultatai – prasti ir dėl to klubas imasi permainų. Man tai buvo gera galimybė atvykti į šalį su krepšinio kultūrą ir komandą, kuri turi puikius charakterius ir talentą. Esu sakęs – tai geriausia grupė žmonių, kurią kada treniravau, atsižvelgiant į šeimos dvasią.
Turėjome tris veteranus, kurie nuo pirmos dienos atidavė viską treniruotėse, dėl to man buvo lengva. Kai veteranai taip atsiduoda, visi turi sekti paskui juos. Turėjome tokį talentą kaip Ąžuolas, džiaugiuosi, kad jis tapo MVP. Taip pat Igną, kuris tapo labiausiai patobulėjusiu žaidėju. Manau, kad žmonės mėgavosi stebėdami mus, kadangi kovėmės, kartais laimėjome, kartais pralaimėjome, bet atiduodavome viską.
– Kartais lietuviai treneriai sako, kad geriau treniruojamų žaidėjų nei mūsų tautiečiai rasti sunku. Ar pritariate?
– Tiesos tikrai yra. Galiu pasakyti tiek, kad niekam nėra lengva perimti komandą sezono eigoje. Juolab, aš neturėjau „Betsafe-LKL“ patirties, žaidėjams teko adaptuotis prie naujos filosofijos. Lietuvos krepšinio sėkmės dalis yra pajėgi lyga su daug rungtynių, o taip pat – vietinių integracija.
– Minėjote tą 8 pergalių seriją. Kaip ji įpūtė pasitikėjimo ne vien komandai, bet ir jums pačiam kai treneriui?
– Žinoma, pergalės visada kuria pasitikėjimą. Treniravomės gerai nuo pirmos dienos, tačiau pergalės yra esminis dalykas. Pasitikėjimo įgavo visi: pradedant organizacija, baigiant žaidėjais, kadangi suradome tai, kas kuria šias pergales. Žinojau, kad komandos veidą pakeisime, buvo rungtynių, kurias laimėjome paskutinėmis sekundėmis, tai lėmė psichologinis pasirengimas, pozityvumas.
– Ar šis etapas komandai išryškino, kaip svarbu ne tik geras pasirengimas, bet ir tinkamas mentalitetas bei atsidavimas?
– Visada žaidėjams sakau: nesvarbu, kad gal nesame pati talentingiausia komanda lygoje, bet svarbiausia, kad turėtume didžiausią norą laimėti kiekvienas rungtynes. Jei tai turėsime, sirgaliai mylės mūsų komandą.
– Kaip per vasarą pasikeitė „Neptūno“ komandos veidas?
– Turime naują komandą, pasirašėme tuos žaidėjus, kurie buvo prioritetiniai, dėl to esu labai laimingas ir dėkingas kubui bei Martynui Mažeikai. Padarėme puikų darbą vasarą. Bet su tuo seka ir atsakomybė man. Dabar turime sulipdyti sėkmingą komandą rungtynėse, kuri pasiektų tikslų. Žaidėjai žais kitokį stilių, bus arčiau mano filosofijos ir svarbiausia – bus motyvuoti. Bus daug rungtynių, bus gerų momentų, bus ir prastesnių, bet jei turėsime motyvaciją, turėsime sezoną, kokio trokštame.
– Praeitą sezoną buvo diskusijų apie veteranų vaidmenį „Neptūne“. Kiek svarbūs Deividas Gailius, Mindaugas Girdžiūnas ir Žygimantas Janavičius liks tiek aikštėje, tiek už jos ribų?
– Teisingai, jie labai reikšmingi ir už aikštelės. Kaip jau minėjau, jų mentalitetas ir rodytas atsidavimas buvo didelė pagalba man pirmajame sezone. Manau, kad svarbu juos turėti komandoje, kadangi jie daug metų žaidžia „Neptūne“, jiems tai – šeima, o tai nepakartojamas jausmas, kurį norisi turėti komandoje.
– Ankstesniame interviu minėjote, kad norite „Neptūną“ atvesti į geriausių ketvertą. Kiek sunku bus tai įgyvendinti?
– Manau, kad šį sezoną lyga bus sunkesnė nei pernai. Turime likusias 10 komandų, 4 ratus, reiškia, kad daug žaisime su Eurolygos, Europos taurės ir Čempionų lygos klubais. Yra ir kitų ekipų, kurios surinko geras sudėtis. Bus nelengva. Svarbu bus kontroliuoti savo elgesį ir pojūčius skirtingais sezono etapais, ir blogesniais, ir geresniais, likti stabiliais ir pasiruošusiais svarbiausioms rungtynėms. Tikiu, kad turime gerą sudėtį, gerą chemiją ir manau, kad dirbdami sunkiai, galime pasiekti ketvertą.
– Be lietuvio Arno Beručkos, taip pat pasipildėte keliais „Betsafe-LKL“ žaidusiais žaidėjais – Zane‘u Watermanu ir Tomašu Pavelka. Kuo jie patraukė jūsų akį praeitą sezoną?
– Pradėsiu nuo Arno. Kai baigėme praeitą sezoną, sakiau jam, kad mums reikalingas jo stiliaus žaidėjas. Mūsų stilius prasideda nuo fiziškumo ir mėgstu tokius žaidėjus. Arnas yra geras pavyzdys, kaip kasdien dirbti, kaip būti kietu kiekvienose rungtynėse. Kas dėl Pavelkos, jis dar jaunas žaidėjas, talentingas, didelis, bet atletiškas – norėjome tokio žaidėjo. Jis gali užbaigti įžaidėjų kūrybą savo taškais ir gali būti efektyvus gynyboje. Jo norėjome nuo ankstyvos vasaros pradžios.
Zane‘as skynė ne vieną MVP apdovanojimą praeito sezono metu, turi puikų mentalitetą, dirba daug. Man pasas nėra svarbu. Visi man patvirtino, kad jis puikus žaidėjas su geru charakteriu, esantis labai motyvuotas ateityje žaisti Europoje. Dabar jis tapo tėvu, tad linkiu viso ko geriausio Watermanui ir jo šeimai.
– Ar likote patenkintas, kaip praėjo pasirengimo etapas?
– Taip, tai labai svarbi vasaros dalis. Apsiėjome be didelių traumų, tai labai džiugina mane. Per šias 5 savaitės stengėmės pažinti vienas kitą, susikurti gerus įpročius, kad prasidėjus sezonui būtume pasirengę žaisti vis geriau ir geriau. Buvo visokių rungtynių, bet visi supratome, kad turime būti pasirengę ir fiziškai, ir psichologiškai. Juolab, mūsų laukia svarbios rungtynės su Bilbao ekipa FIBA Europos taurės atrankoje.
– Jau minėjote I.Sargiūną ir Ą.Tubelį – su jais susitiksite pirmosiose sezono rungtynėse. Kaip šie du „Ryto“ žaidėjai praeito sezono metu augo „Neptūne“?
– Viską pasako jų gauti apdovanojimai. Tubelis tapo MVP, nepaisant kitų gerų žaidėjų, jis parodė, kokį talentą turi ir koks stiprus psichologiškai yra. Jis atvyko iš visiškai kito stiliaus ir prisitaikė žaibiškai. Tikrai tikiu, kad Tubelis turi talentą žaisti Eurolygoje kitą sezoną. Jis treneriui suteikia daug opcijų ir džiaugiuosi, kad Ąžuolas vasarą galėjo žaisti rinktinėje.
Kas dėl Igno, jis yra geras jauno žaidėjo pavyzdys, kasmet jis tobulėja stipriai. Jis tapo brandesniu, ėmė geriau skaityti žaidimą, įgavo pasitikėjimo ir dėl komandos daro viską. Manau, kad jis taip pat bus svarbus Lietuvos krepšinio ateičiai.
– Kas bus svarbiausia pirmosiose sezono rungtynėse, kuomet visos „Betsafe-LKL“ ekipos dar nebus savo pačios geriausios formos?
– Žaisime prie pilnos salės, „Rytas“ žais su gera energija ir aktyviu puolimu. Mums bus svarbu kontroliuoti emocijas, minimizuoti klaidas ir žaisti savo žaidimą. Jei tai darysime, galėsime kovoti dėl pergalės.
– Paskutinis klausimas iš jūsų šalies aktualijų: kiek laukiate Eurolygos kovų, matydamas, kaip sudėtis subūrė Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiacos“ ekipos?
– Abi komandos turi įspūdingas sudėtis, gal net geriausias lygoje, bet vien sudėtis tau neduoda titulo. Laukia ilgas sezonas, daug rungtynių, viskas priklausys nuo jų. Matysime, kaip komandos žais ir augs sezono metu. Matėme ir pernai, kai „Panathinaikos“ startavo sunkiau, bet augo ir tapo vis geresne komanda. Laukiu labai atkaklaus sezono.
– Kiek jus kaip buvusį PAO narį džiugino praeitą sezoną pasiektas titulas?
– Labai. Šis klubas nėra tik komanda – tai viena didelė šeima. Daug žmonių čia dirba daug metų. Aš pats čia praleidau 9 metus. Esu labai laimingas už visus šiuos žmones, tai buvo nuostabus sezonas. Dabar komanda turi vėl puikią sudėtį, bet kartais pakartoti sėkmę yra sunkiau nei laimėti pirmąsyk. Nepaisant to, potencialo vėl laimėti Eurolygą PAO turi pakankamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.