Sezoną pasitinkantis LKL prezidentas R. Milašius griežtas: „Neleisiu, kad lyga užleistų turimas pozicijas“

2024 m. rugsėjo 19 d. 12:31
Jau šį šeštadienį startuoja pagrindinė šalies krepšinio lyga – LKL. Naująjį 32-ąjį sezoną elitinis krepšinio divizionas pasitinka aptrūpėjęs – jei praėjusiame sezone kovėsi 12 klubų, tai dėl čempiono titulo šįkart grumsis tik 10 ekipų.
Daugiau nuotraukų (24)
„Netradiciniai metai – baigėsi visos rinkiminės batalijos, sveikiname naująjį Lietuvos krepšinio federacijos vadovą Mindaugą Balčiūną, uždarome šį klausimą ir žengiame toliau. Mūsų projektai buvo numatyti ketveriems metams. Tai paskutinieji metai iš tų ketverių metų laikotarpio. Mano, kaip prezidento, programoje buvo numatyta turėti lygoje 12 komandų, tačiau yra kaip yra. Žaisime su dešimčia ekipų“, – pradėjo kalbą apie naują sezoną LKL prezidentas Remigijus Milašius.
Palyginus su praėjusių sezonu, iš LKL žemėlapio išnyko „Gargždų“ klubas bei po 13 metų iš turnyro pasitraukusi dėl finansinių problemų Pasvalio „Pieno žvaigždės“.
LKL pirmenybėse šįkart keturių ratų sistema kausis čempionas Vilniaus „Rytas“, vicečempionas Kauno „Žalgiris“, trečiosios vietos laimėtojas Panevėžio „Lietkabelis“, Vilniaus „Wolves“, Klaipėdos „Neptūnas“, Utenos „Juventus“, „Šiauliai“, Jonavos „CBet“, Kėdainių „Nevėžis“, Mažeikių „M Basket“.
Atkrintamosios turnyro varžybos prasidės gegužę, o čempionato pabaiga planuojama birželio 25-ąją.
„Bet patys žinote, gali atkrintamosios akistatos ir trumpėti, tai trumpės ir čempionato laikas“, – konstatavo R.Milašius.
Kartu su LKL batalijomis vyks ir Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) turnyras.
„Formatas dar nepriimtas, nes tiksliai nežinome, kiek komandų varžysis tarptautinėje arenoje. Dar savo tikslų siekia Utenos „Juventus“ ir Klaipėdos „Neptūnas“. Tai nežinome, ar šiuos klubus įtraukti į pirmąjį KMT atrankos etapą, ar antrąjį. Bet iš esmės pradžioje varžysis viena arba dvi grupės, o jau po to prasidės atkrintamosios akistatos ir finalo ketvertas“, – pasakojo LKL direktorė Rasa Liuimienė.
LKL prezidentas R.Milašius atskleidė, kad KMT finalo ketverto kovos startuos nuo vasario 16-osios sostinės „Twinsbet“ arenoje.
„Graži data, geras krepšinis“, – konstatavo LKL vadovas.
Šiemet bus sulaukta ir tam tikrų naujovių LKL varžybose, susijusių su teisėjavimu ir klaidų klausimu.
Kaip patikino R.Liuimienė, dabar peržiūra, skirtą spręsti ginčytinus klausimus, LKL teisėjai galės tik per paskutiniąsias dvejas mačo ar pratęsimo minutes.
„Reikia trumpinti rungtynes, nes ta „iššūkio“ taisykle treneriai naudojasi bet kada ir ne visada tikslingai“, – aiškino R.Liuimienė.
Be to, likus 24 sek. ir patys teisėjai galės pasinaudoti galimybę ištaisyti klaidą ar priimti galutinį sprendimą dėl įvykio.
„Tačiau teisėjai turi prieš tai fiksuoti pražangą, o tik po to galės eiti prie vaizdo peržiūros ir pasižiūrėti, ar buvo pražanga. Šita taisykle galės pasinaudoti ir treneriai su turimu „iššūkiu“. Tad komandų strategai turės gerai pagalvoti, ar „mėtytis tais iššūkiais“ pradžioje, ar pataupyti“, – papasakojo apie naujovę LKL direktorė.
„Norėčiau, kad darbo šioje organizacijoje visiškai nebūtų. Išversiu į lietuvių kalbą – aš turiu spręsti konfliktus tarp klubų ir teisėjų. Tai norčiau, kad arbitrai nedarytų klaidų ir man netektų kažką spręsti, o man lygai netektų mokėti algos (juokiasi). Bet taip nebus – juk yra ir žmogiškasis faktorius ir visi esame pasirengę spręsti kylančius klausimus“, – linksmai apie savo naują darbą lygos teisėjų departamente kalbėjo buvęs garsus krepšininkas Darius Maskoliūnas.
– Po praėjusio KMT finalų „Žalgirio“ treneris Andrea Trinchieri turėjo pastabų tiek dėl kamuolių, tiek dėl suspausto tvarkaraščio. Ar reagavote į tokius priekaištus?
– (R.Liuimienė). Mūsų naudojami kamuoliai yra tikrai geri ir kokybiški. Tikrai nėra jie kažkokie kieti ar nepatogūs. Bet tą prašymą išgirdome ir kalbamės su gamintojais. Kas dėl formato, kiekviena lyga turi savo tvarkaraščius ir savo viziją. KMT kovos yra įtrauktos į bendrą LKL visumą, todėl tas visas mūsų formatas yra pasiteisinęs ir neketiname jo atsisakyti. Gal kažką keisime pačioje šventės koncepcijoje – galbūt, snaiperio konkursą perkelsime į pusfinalius, tačiau nieko rimto formate neketiname keisti.
– Sakėte, kad tikite 12 komandų ateitimi. Dabar turime dešimt. Tai šiuo atveju optimalu?
– (R.Milašius)Tą viltį turėjau, kad bus 12 komandų. Man buvęs LKF prezidentas Vydas Gedvilas priekaištavo, kad LKL yra uždara organizacija ir neįsileidžia kitų komandų. Bet yra tam tikros taisyklės. Turi laimėti NKL, po to atitikti visus kriterijus. Dabar LKL nustatė 800 tūkst. eurų biudžetą. Tai yra yra skaičiai, kurie būtini. Tu gali norėti turėti 12 komandų, tačiau komercija viską sudėlioja į savo vietas. Neįmanoma, išlaikyti ekipų, kai nėra dar daugiau pinigų. Geriau vis dėlto turėti 10 komandų, kurios yra pajėgios, kurios gali grumtis keturiais ratais. Mes turime prisitaikyti prie realybės. Aš neleisiu, kad užleistume savo pozicijas, kurias turime šiai dienai.
– Kada bus LKL nuostata, kad klubai turėtų turėti 1 mln. eurų biudžetą?
– (R.Liuimienė) Išgirdome klubų iniciatyvą vasarą, kad biudžetas būtų ne mažesnis nei milijonas. Ir tokios iniciatyvos atėjo ne iš pagrindinių ir galingiausių klubų, o vidutiniokų. Bet dar kol kas neplanuojame siūlyti tokio sprendimo. Tačiau, galbūt, perspektyvoje bus apie tai kalbama, nors tokie skaičiai jau dabar yra realūs. Vis dėlto, pagal LKL standartus, tas numatytas ekipoms biudžetas su 800 tūkst. šiai dienai yra labai realus.
– (R.Milašius) Galite manyti ką norite, tačiau Pasvalys pasitraukė iš LKL tikrai ne dėl finansų ar numatyto biudžeto. Tiesiog rėmėjai nutarė, kad atsiradęs atotrūkis tarp infrastruktūros ir pačios krepšinio klubo sistemos pas juos jau neturi ateities ir todėl jie uždarė šį klausimą. Tai pastovus investavimas ne tik į klubą, bet ir aplinką. Ką noriu pasakyti – norint žengti į LKL reikia ruoštis tris-penkerius metus, o ne staiga laimėjus NKL čempionatą.
– Gerbiamas Dariau Maskoliūnai, ar savo trenerio karjeroje dedate tašką?
– Nežinau, ką pasakyti. Gal kažką išmoksiu čia LKL ir po to pasinaudosiu trenerio darbe.
– Koks LKL biudžetas? Iš rėmėjų praėjusiame sezone gavote 1,2 mln. eurų paramą.
– (R.Liuimienė) Mes kasmet užsibrėžiame tikslus surasti naujus partnerius ir tikslai nemažėja. Kad pajamos šiemet būtų žymiai didesnės ir šoktų į viršų – to tikrai nebus. Prizinio šio sezono fondo dar nepatvirtinome, galbūt, jis ir nebus didesnis. Tačiau minuso „kasoje“ tikrai neturime.
– Ar lygoje yra klubas, kuris gali kelti problemų?
– (R.Liuimienė) Kažkiek turime stebėti vieną klubą, jis turi atsiskaityti kas ketvirtį. Girdėjome iš vieną žmogų sakant, kad yra keli klubai, kurie turi tam tikrų finansinių problemų, tačiau dar su juo nesikalbėjome, apie ką jis kalba konkrečiai – ar apie kitas lygas ar kažką panašaus.
– Lietuvos krepšinio federacija vasarą iš NKL atėmė licenciją. Tai įvyko po rinkimų į šios lygos vadovo postą. Gali atsitikti taip, kad LKF atimtų licenciją iš LKL?
– Tai klaida, kuri padaryta nelaiku ir ne vietoje. Aš buvau LKL viceprezidentu ir aš žinau, kad ten buvo tikrai blogi dalykai. Bet ne taip turėjo būti daroma – atimama, po to kalbama, kad sugrįš tik po kitų rinkimų. Tai ydingas ir nelaiku padarytas dalykas. Čia kaip narkotikai – tos lažybos gali praryti bet ką. Na, negali NKL biudžetas būti 70 tūkst. eurų. Mano manymu, NKL turi būti biudžetas 300–400 tūkst. eurų. Reikia garsiai sakyti, paimsite tą ir tą, bus problemų. Ir kovoti prieš tai, o ne po to, kai viskas atsitiko.
– LKL kovojo su sirgalių keiksmažodžiais. Kaip su tuo karu – kuo jis baigėsi?
– (R.Liumienė)Mes turime sugrąžinti skolą, kalbant apie susitikimus su sirgaliais. Keli klubų vadovai yra sutikę pabūti moderatoriais tokiuose pokalbiuose, tai būtinai pakalbėsime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.