Būsimu „Žalgirio“ lyderiu tapti siekiantis S. Francisco – apie įtikinusį A. Trinchieri ir K. Evanso pramintą taką Kaune

2024 m. rugsėjo 3 d. 17:12
Video
Vienas būsimų Kauno „Žalgirio“ lyderių 26-erių 186 cm prancūzas Sylvainas Francisco atskleidė tai, kokią žinutę jam siuntė Andrea Trinchieri prieš pasirašant sutartį su Lietuvos komanda, papasakojo, kaip įskiepys savo lyderystę „Žalgiryje“ ir pažvelgė į panašią jo bei Keenano Evanso kelionę Eurolygoje.
Daugiau nuotraukų (45)
„Žalgirio“ naujokas S.Francisco pernai debiutavo Eurolygoje, o šįmet jau galės savo žaidimą perkelti į kitą lygį, kur tam padaryti turės puikią terpę Kaune.
Nepaisant bangavimų, 2023 m. pasaulio čempionate žaidusios Prancūzijos rinktinės narys praėjusiame Eurolygos sezone rinko solidžius skaičius ir stebino ne vieną Eurolygos sirgalių.
Pernai per 19 minučių aikštelėje gynėjas rinkdavo po 10,6 taško (43,1 proc. dvit., 35,4 proc. trit., 81,4 proc. baud.), išskirstydavo po 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuodavo 10,7 naudingumo balų vidurkį.
Įspūdingas momentas buvo ir tas, kuomet gynėjas Belgrade įsūdė pergalingą tritaškį į „Partizan“ krepšį ir savo komandai išplėšė sunkiai suvokiamą triumfą.
Ko pats krepšininkas tikisi jau iš antrojo sezono, kur nemaža dalis krepšininkų deda žingsnius į priekį?
„Manau, kad pirmaisiais metais labiau pažinau Eurolygą, bandžiau prie jos pritapti, išsiaiškinti, kaip reikia joje žaisti, kaip aš galiu greičiau prie jos prisitaikyti. Galiausiai – manau, kad aš visai greitai prisitaikiau prie Eurolygos greičiau nei tikėjausi.
Galvoju, kad antraisiais metais turėsiu užtvirtinti tai, jog iš tikrųjų priklausau Eurolygai. Manau, kad jau tai parodžiau pirmaisiais metais, bet antrajame sezone aš noriu dėti žingsnį į priekį. Šįmet turėsiu daugiau atsakomybių aikštelėje, turėsiu būti lyderis, kuris turės padėti komandai finišuoti kaip įmanoma aukščiau turnyrinėje lentelėje“, – portalui lrytas.lt pasakojo S.Francisco.
Įdomu ir tai, kad prancūzo pirmtakas ir į Pirėjo „Olympiakos“ išvykęs buvęs žalgiriečių lyderis Keenanas Evansas žengė panašiu keliu, kokį jau yra praėjęs S.Francisco.
Po solidaus, bet ne pačio geriausio sezono K.Evansas nusprendė palikti Tel Avivo „Maccabi“ ir Izraelio komandą išmainė į Kauną, o tai buvo bene geriausias sprendimas krepšininko karjeroje.
K.Evansas debiutiniame sezone Eurolygoje rinko po 8,2 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 10,2 naudingumo balo, o jau antrajame, kai persikėlė į Kauną, amerikiečio skaičiai šoko į viršų – 15,9 taško , 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir 17,4 naudingumo balo.
S.Francisco gerbė K.Evanso šou Kaune, tačiau to pernelyg nesureikšmino ir teigė, kad jam vis dar reikia mokytis.
„Keenanas – puikus žaidėjas. Manau, kad tai, ką jis pasiekė Kaune, yra neįtikėtina, bet yra daug įžaidėjų, kurie taip pat padarė tai, ką padarė jis. Yra ypač daug gynėjų, kurie atvyko į Kauną ir po to išvyko į didesnes komandas, bet man dabar yra svarbiausia mokytis iš savo komandos draugų ir trenerių, o kaip jau po to bus – žiūrėsime. Dienos pabaigoje – aš esu aš, būsiu susikaupęs šiam sezonui ir bandysiu parodyti tai, ką aš moku geriausiai“, – teigė S.Francisco.
Portalo lrytas.lt paklaustas apie tai, kaip Andrea Trinchieri bandė jį įtikinti prisijungti prie „Žalgirio“, gynėjas atvirai nupasakojo trenerio žinutę.
„Man labai svarbus buvo pats treneris, o aš žinojau, kad Andrea yra labai geras specialistas. Andrea – yra nugalėtojas.
Jis man pasakė tiesiai: „Aš noriu, kad tu būtum pas mane komandoje, bet aš kvėpuosiu tau į nugarą. Man nesvarbu, ar tau tai patiks. Ar esi tam pasiruošęs?“. Man patinka toks iššūkis. Man taip pat smagu, kad treneris taip tiesiai pasako, ko jis iš manęs nori“, – dėstė S.Francisco.
Portale lrytas.lt – pokalbis su vienu iš būsimų „Žalgirio“ lyderių, kuriame prancūzas papasakojo apie savo pirmąsias savaites Kaune, A.Trinchieri išskirtinumą, lyderystę ir tėvynainio prisijungimą prie „Olympiakos“.
– Kaip galėtumėte apibūdinti pirmąsias savo savaites Kaune?
– Miestas – labai geras, Kaune – labai geras oras, šilta, saulėta. Toks jausmas, kad visi žmonės leidžia laiką mieste. Kalbant apie klubą – treniruočių salė ir patys treneriai yra nuostabūs. Su visa komanda mes esame tame pačiame puslapyje ir siekiame tikslų, o kalbant apie komandos draugus – aš juos visus labai mėgstu.
– Ką sužinojote apie komandą per pasiruošimo pradžią?
– Aš jau žinojau, kad mūsų komanda bus talentinga, nes mes esame jauna komanda, kurioje yra veteranų. Man buvo svarbu pamatyti ir tai, kaip treneris nori pamatyti mus žaidžiančius. Kol kas stilius tinka visiems, o tai yra privalumas ir kartu malonumas visiems. Mes žinome, kad Andrea – puikus treneris, o jo buvimas komandoje mums palengvina labai daug dalykų.
– Savo jaunos karjeros metu dirbote su Pedro Martinezu (Manresos BAXI), Vassiliu Spanouliu (Atėnų „Peristeri“) ir Pablo Laso (Miuncheno „Bayern“). Kaip galėtumėte palyginti buvusius trenerius su A.Trinchieri?
– Aš manau, kad kiekvienas treneris yra savaip unikalus. Dienos pabaigoje nėra taip, kad jie turi labai skirtingus mentalitetus. Kol kas dar tiksliau palyginti su buvusiais treneriais negaliu, bet kol kas labai mėgaujuosi darbu su Andrea.
– Kokią žinutę prieš pasirašant su „Žalgiriu“ jums pasiuntė Andrea Trinchieri?
– Man labai svarbus buvo pats treneris, o aš žinojau, kad Andrea yra labai geras specialistas. Apie jį aš klausinėjau savo komandos draugų, klausiau, koks jis yra treniruotėse ir rungtynių metu. Andrea žinojo tai, koks aš esu žaidėjas ir tai, kad mes turime labai panašią viziją.
Negana to, Andrea – yra nugalėtojas. Jis man pasakė tiesiai: „Aš noriu, kad tu būtum pas mane komandoje, bet aš kvėpuosiu tau į nugarą. Man nesvarbu, ar tau tai patiks. Ar esi tam pasiruošęs?“. Man patiko toks iššūkis, kad treneris taip tiesiai pasako, ko jis iš manęs nori.
Jaučiu, kad jis mane vertina, o aš jam atsakau tuo pačiu. Iš jo mokausi labai daug dalykų.
– Kaip įsivaizduojate lyderystę, kurią jau ne kartą minėjote, kad norite įnešti į „Žalgirio“ komandą?
– Man neatrodo, kad tai yra lengva, bet man labai patinka bendrauti su komandos draugais, kurti su jais ryšį už aikštelės ribų, sužinoti tai, ko jie nori galiausiai ir pačioje aikštelėje, nes aš esu įžaidėjas. Turiu būti įsitikinęs, kad mano komandos draugai yra „pavalgę“ (gavę užtektinai kamuolio – red.), kad jie žino, kur yra mano stipriosios vietos. Jeigu nekalbėsiu, man bus labai sunku suprasti juos, o jiems bus sudėtinga suprasti mane.
– Ką galvojate apie savo tėvynainio Evano Fournier perėjimą į Pirėjo „Olympiakos“ gretas?
– Aš esu labai laimingas dėl jo! Jis labai ilgą laiką praleido NBA... 12 sezonų – tai yra labai daug. Žmonės nė nesupranta, kaip sunku tokį laiką išsilaikyti NBA. Galvoju, kad buvimas „Olympiakos“ jam reiškia labai daug, jis anksčiau yra sakęs, kad tai – jo svajonių klubas.  „Olympiakos“ artėjantį sezoną turės įspūdingą komandą ir linkiu Evanui tik geriausio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.