Medalį į Lietuvą parvešiantis D. Novickas neslėpė ašarų: „Mūsų bronza mums – auksas“ Specialiai lrytas.lt, Paryžius (1)

2024 m. rugpjūčio 6 d. 00:05
Specialiai lrytas.lt, Paryžius (Prancūzija)
Viso bronzinio mačo metu atsistojęs ir įnirtingai nurodymus dalinęs Dainius Novickas tiksint paskutinėms brozinių rungtynių minutėms sulaikė kvapą, treneris nurimo ir žvelgė į šaltakraujiškai Evaldo Džiaugio metamus baudų metimus.
Daugiau nuotraukų (22)
Netrukus ramybę pakeitė sprogęs emocijų burbulas – charizmatiškasis treneris pravirko džiaugsmo ašaromis, o jo treniruojama Lietuvos trijulių krepšinio rinktinė savo olimpinį debiutą pažymėjo iškovodami bronzos medalius.
Lietuva mažajame Paryžiaus olimpinių žaidynių finale pranoko Latviją 21:18, o bronzos medaliais pasidabino Aurelijus Pukelis, Šarūnas Vingelis, Gintautas Matulis, Evaldas Džiaugys.
„Dabar labai sunku, nes tos emocijos tokios: nuo liūdesio – iki euforijos. Praeitas toks kelias...
Dvi svajonės išsipildė. Viena – patekti į olimpiadą, kita – iškovoti medalį. Dabar jau reikia galvoti apie Los Andželo žaidynių sidabrą. Reikia eiti aukštyn. Dabar sunku kalbėti. Dvi valandas kalbėjau su vyrais. Prašiau visų kaip įmanoma pakelti nuotaikas. Jonas Mačiulis skambino, sukvietėme sirgalius, nes akys buvo pilnos ašarų.
Pirmą kartą mačiau taip. Ačiū vyrams, kad kovojo iki galo ir patikėjo. Šarūnas (Vingelis) yra labai geras ir mes pabudinome tigrą. Sunku vis dar kalbėti. Dabar euforija“, – po mačo kalbėjo strategas.
Į krepšinio istoriją savo pavardę įrašęs strategas pasibaigus bronziniam mačui prieš Latviją neslėpė ašarų. Ką jos pasakė?
„Esu koks esu. Galbūt jautresnis, galbūt senesnis, mes visi visada būnam kartu – kartu sportuojame, gyvename, bendri viešbučiai, tas socialinių tinklų ištrinimas dar labiau mus suartino. Myliu tuos vyrus, nes mes su jais daug dirbome. Jausmas iš kosmoso srities“, – pridūrė treneris.
Kovoje dėl bronzos lietuviai stojo į mūšį su praėjusiais olimpiniais čempionais latviais.
Tie patys Latvijos krepšininkai pranoko mūsiškius grupių etape (21:14), o apskritai pirmą etapą užbaigė be pralaimėjimų.
Vis dėlto akistatoje dėl medalių istorija buvo visai kita.
„Jie turi jau auksą. Jie nėra tokie alkani kaip mes. Mūsų bronza mums – auksas“, – tęsė treneris.
Bebendraujant su žurnalistais strategą nutraukė ir prezidento Gitano Nausėdos skambutis.
„Palaukit, prezidentas skambina“, – žurnalistus sustabdė D.Novickas.
Plačiau apie jo ir G.Nausėdos pokalbį galite skaityti čia.
Primename, kad bronzos medaliais pasidabinus Lietuvos trijulių krepšinio rinktinė prisijugė prie kiek anksčiau tokį pat apdovanojimą iškovojusios irkluotojos Viktorijos Senkutės. Šiuo metu Lietuva savo įskaitoje turi du bronzos medalius.
Trijulių krepšinio auksu pasidabino Nyderlandai, kurie finale po dramatiškos kovos palaužė Prancūzijos krepšininkus.
– O kaip kalbėjotės su sirgaliais? – buvo paklausta D.Novicko.
– Pasikvietėme juos už tvoros pasikalbėti su krepšininkais. Jie juos motyvavo. Lietuvoje yra šeimos, kurios laukia, čia yra atvažiavę pilna.
Bet niekas už mus nelaimės, reikia patiems.
Labai išgyvenau, bet vyrai parodė savo charakterį.
– Š.Vingelis parodė labai kietą charakterį, nors per rungtynes su olandais vėl nesisekė. Kaip vertinate jo pasirodymą?
– Žmogus kažkada turi išsijudinti, kiek galima. Šaunuolis Šaras. Labai gerai.
Kaip sakiau, mes negalime vienas į kitus pirštais rodyti. Turime vieną komandą ir einame visi už vieną. Ir tai buvo pora sykių, kai vienas kitą pasiuntė.
Dabar viskas taip...
Negalima sakyti, bet nubėgo vandenys.
– Latviai į kovą žengė galvodami, kad jie favoritai?
– Nemanau. Esu sakęs, kad čia psichologija ir lems, kas turės didesnį norą. Patys sutarėme, kad jiems – dar sunkiau, nes 7:0 pergalėmis pradėjo, o tada, kai reikėjo kovoti dėl medalių pralaimėjo kitiems favoritams prancūzams. Tada gavosi, kad jie dar valanda vėliau žaidė.
Be to, jie turi jau auksą. Jie nėra tokie alkani kaip mes. Mūsų bronza mums – auksas.
Norėjosi to alaus, kiek galima iš tikro.
– Jus žino turbūt kiekvienas krepšinio gerbėjas, bet krepšinio vadovybė kreivai žiūrėjo ir į jus, ir į trijulių krepšinį, bet jau tas medalis yra..
– Myliu šį sportą. Ne vienas aš atidaviau sveikatą, širdį, laiką.
Ačiū savo draugams, kurie čia atvyko palaikyti. Kiek dirbo visas štabas. Gal tai ne tiek proveržis, bet daugiau žmonių žais šį krepšinį. Įrodėme, kad galime patekti į olimpiadą.
Yra kalbų, kad gali bet kas, bet turi pasitreniruoti.
– Ar stipriai švęsite?
– Negalime. Mūsų kaimynas – Mykolas Alekna, negalime siautėti, o kitoje pusėje – Andrius Gudžius. Juokiamės, ar čia specialiai mums taip įstatė?
– Ar šią naktį grįšite į kambarį?
– Grįšime, grįšime.
– Tai gal eikite į viršų, švęsti pas latvius?
– Sakėm, sakėm. Latviai septintam aukšte terasą turi, bet rytoj disko metikams svarbus startas, tai...
– Bet juk startas ne antradienį, o trečiadienį.
– Provokatoriai (juokiasi). Turbūt šausime į miestą, vėliau grįšime į kaimelį, persirengsime.
– Kam skirsite šį medalį?
– Visiems, kas tikėjo, kas palaikė, Dainiui Novickui, kad eitų savo svajonės tikslų link ir visai Lietuvai.
– Vengiate lygintis su didžiuoju trijulių krepšiniu, bet ta olimpinė brozinė tradicija jau pratęsta nauju formatu, kaip jaučiatės dėl to?
– Mes kuriame savo istoriją, savo taisykles. Tai yra du skirtingi sportai, tiesiog nemažai panašių elementų. Vyrų rinktinė turi tris bronzas, o mes tik vieną. Stengsimės ir stengsimės.
---
Kiek anksčiau tą pačią dieną vykusiame pusfinalyje lietuviai 9:20 neprilygo Nyderlandams, o Latvija 14:21 turėjo pripažinti turnyro šeimininkų prancūzų pranašumą.
Olimpinių čempionų titulą ginę latviai su lietuviais kovojo pačiame pirmajame šio olimpinio turnyro mače– rungtynės baigėsi varžovų pergale 21:14.
Lietuvos rinktinė. Aurelijus Pukelis, Šarūnas Vingelis, Gintautas Matulis, Evaldas Džiaugys.
Latvijos rinktinė. Nauris Miezis, Karlis Lasmanis, Francis Lacis, Zigmaras Raimo.
Kelias mažojo link
Olimpinėse žaidynėse debiutuojanti Lietuvos trijulių krepšinio rinktinė savo pasirodymą pirmenybėse pradėjo dviem pralaimėjimais iš eilės – D.Novicko kariauna 14:21 nusileido Latvijai ir 20:21 apmaudžiai krito po šeimininkų prancūzų kojomis.
Į duobę patekusių lietuvių vėliau laukė kur kas geresni laikai – Lietuvos rinktinė iškovojo tris pergales paeiliui: 21:12 pranoko Lenkiją, 20:18 įveikė JAV ir 21:16 susitvarkė su Kinija.
Sėkminga D.Novicko auklėtinių atkarpa baigėsi po dramatiškai pralaimėtų rungtynių prieš Nyderlandus (18:19), bet vėliau laukė kelią į ketvirtfinalį nutiesusi pergalė prieš Serbiją (20:18).
Į ketvirtfinalį žengę lietuviai dar kartą susitiko su Lenkijos rinktine. Žūtbūtiniame mače Lietuvos krepšininkai atlaikė varžovų spaudimą ir žengė į pusfinalį laimėdami rungtynes 21:15.
Pusfinalio kovoje olimpinių žaidynių debiutantai nebuvo atpažįstami – jie 9:20 neprilygo Nyderlandams.
Olimpiniame krepšinio turnyre iš viso dalyvavo aštuonios komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.