Trapaus Lietuvos krepšinio ego gynimas – neprašyta misija: „Mes jų neišgelbėsime“ Specialiai lrytas.lt, Paryžius

2024 m. liepos 29 d. 15:30
Specialiai lrytas.lt, Paryžius (Prancūzija)
Patys to tikrai nenorėjo, tačiau pakeisti jau nieko nebegali – teks. Maždaug su tokia situacija Paryžiaus žaidynėse susidūrė Lietuvos trijulių krepšinio rinktinė, kuri dabar jau atsakinga ne tik už savo olimpinį debiutą, bet ir jautrų krepšinio šalies ego.
Daugiau nuotraukų (29)
O ego dabar yra stipriai pažeistas.
Paryžiuje jau pilnu tempu įsibėgėjusi olimpiada atnešė ir labai skaudžių rezultatų – per sekmadienį dužo net dvi viltys iškovoti medalius – labai netikėtai iškrito porinės dvivietės irkluotojos Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė, o vėliau – ir Rūta Meilutytė, savo pagrindinėje rungtyje neįveikusi pusfinalio.
Tačiau Lietuvoje su olimpinėmis emocijomis konkuruoja ir nusivylimas dėl Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės, kuri jau antrą kartą iš eilės nepatenka į žaidynes.
Dar prieš Paryžiaus žaidynių startą žaizdą gerokai atvėrė visuomenininko Andriaus Tapino paskelbta informacija apie olimpinės atrankos metu Puerto Rike vykusį kai kurių krepšininkų „vakarėlį“, netrukus svariausi šalies krepšinio vardai ėmė pirštu rodyti į sistemines bėdas, kurių smaigalyje – ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF) su jos prezidentu Vydu Gedvilu priešakyje.
Visame šiame pykčio, noro pasisakyti ir tikrų krepšinio ekspertų prašymų išgirstu juos fone atsidūrė ir Lietuvos trijulių krepšinio rinktinė.
Nors žaidžia kitokį krepšinį, pagal kitokias taisykles ir sistemą, būtent ant jų pečių užkrito Lietuvos krepšinio viltys.
Lietuvos rinktinės kapitonas Aurelijus Pukelis pirmadienį pabrėžė: „Mes jų neišgelbėsime. Viskas aišku. Žiūrime savęs, turime savo tikslus. Nemanau, kad galime išgelbėti didįjį krepšinį.“
Trijulių rinktinės treneris Dainius Novickas pabrėžė, kad niekada ir nenorėjo lygiuotis su 5 prieš 5 krepšiniu.
„Suprantame, kas yra antroji religija, – sakė strategas, bet pripažino. – Iš krepšinio žmonių gal yra didesnis sprendimas, bet mes susitelkiame į savo darbą.“
Realybė yra tokia, kad Lietuvos trijulių rinktinė gins visos Lietuvos krepšinio garbę. Prie šio fakto krepšininkai prisidėjo ir patys, nes atvirai kalbėjo apie medalius. Tokie pareiškimai tapo ir netikėtu vėjo gūsiu, nes jau kurį laiką lietuviai per žaidynes nėra linkę avirai kalbėti apie tokius tikslus.
„Normalu jausti spaudimą, nes atvykome ne sudalyvauti, o gerai pasirodyti. Norisi parvežti išsvajotą medalį Lietuvai. Komandos žinomos, žaidėjai žinomi. Belieka mums sužaisti ir tikėtis geriausio rezultato“, – sakė 30 metų 205 cm ūgio rinktinės kapitonas.
Jis kartu su komandos draugais – Gintautu Matuliu, Evaldu Džiaugiu, Šarūnu Vingeliu – dalyvavo ir istorinėje olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje, per kurią praktiškai visą laiką pliaupė smarkus lietus.
„Lietus nuskalbė gerai, bet nuotaikų tai nesugadino. Neeilinė diena, neeilinis renginys mums“, – pasakojo A.Pukelis.
Trijulių komanda olimpiniame kaimelyje yra jau nuo ketvirtadienio. Visi apsipratę prie gyvenimo sąlygų, spėjo atsirasti ir rutina. Tiek D.Novickas, tiek A.Pukelis sakė, kad visi jau nekantrauja pradėti turnyrą.
„Visi sveiki. Turėjome treniruotes, išsibandėme pagrindinę aikštelę. Viskas gerai, belieka tik mums gerai žaisti“, – sakė jis.
Priprato komanda ir prie išskirtinio olimpinio kaimelio gyvenimo. Čia išbandė ir kartonines lovas, kokios buvo pristatytos dar per Tokijo olimpines žaidynes, dėl koronaviruso pandemijos vykusias ne 2020-aisiais, o 2021 metais.
„Mes gal paprasti žmonės, kažko išskirtinio nereikalaujame. Nesame alkani, visada pavalgę, išsimiegoję. Iš pradžių gal buvo kietoka ant tų kartoninių lovų, bet prie visko priprantama. Pėdos galbūt išorėje, bet jeigu būtų buvęs poreikis, būtų davę didesnę lovą“, – šyptelėjo A.Pukelis.
Rinktinė spėjo išbandyti ir įspūdingą krepšinio aikštę, kuri įrengta istorinėje Paryžiaus Santarvės aikštėje. Nė vienas iš šių žaidėjų nėra niekada susidūrę su tuo, ką pamatė ir pajuto.
„Man nėra tekę žaisti panašioje arenoje, kokia yra padaryta čia. Jau vien kiek žmonių stebėjo treniruotę. Pataikai metimus ir arena jau reaguoja. Ta atmosfera buvo kitokia“, – pabrėžė A.Pukelis.
Lietuvos rinktinė antradienį 19 val. 35 min. (Lietuvos laiku, – red.) stos į kovą su olimpine čempione Latvijos rinktine. Su latviais trijulių krepšininkai gyvena ir tame pačiame namie. Tiesa, tik kitame aukšte.
„Jeigu praeiname, susitinkame – pasisveikiname. Kartu žaidimų nežaidžiame“, – šyptelėjo A.Pukelis.
D.Novickas dar atskleidė, kad abi rinktinės kitiems sportininkams pabrėžia, kad būtent jų komanda nugalės kitą.
Greitai paaiškės, kas buvo teisūs.
„Kiekvienos rungtynės bus „mirka arba gyvenk“. Negalime žiūrėti į tai, ar latviai čempionai, ar ne. Taupytis negalima. Esame pasiruošę viskam“, – pabrėžė A.Pukelis.
Lietuvos krepšininkams įkvėpimo gali pridėti ir pirmadienio vakaras – jie garsiai šaukė, kai Danas Rapšys prasimušė į plaukimo 200 m laisvu stiliumi finalą, kuris vyks 21 val. 40 min.
Sistema. Lietuvos trijulių rinktinė nuo liepos 30 iki rugpjūčio 4 dienos sužais 7 rungtynes. Su visais varžovais bus žaidžiama po vieną kartą. Dvi geriausios komandos pateks į pusfinalį. 3–6 vietos – į papildomą ketvirtfinalio etapą.7 ir 8 vietas užėmusios komandos iškrenta ir baigia turnyrą. Kovos dėl medalių vyks rugpjūčio 4–5 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.