LKF bosas K. Maksvyčio rinktinės treneriu jau nemato ir siunčia aiškią žinią – kitas vedlys gali būti Šaras (5)

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vydas Gedvilas ilgokai užsibuvo Puerto Rike. Pasibaigus olimpiniam krepšinio atrankos turnyrui, kur finale lietuviai nusileido šeimininkams 68:79 ir atidavė kelialapį į Paryžiaus žaidynes, LKF vadovas pateko į oro vežėjų streikų sūkurį ir namo parsigavo tik trečiadienį. Ketvirtadienį jis dalyvavo jau Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) renginyje, kuriame buvo pagerbiami nusipelnę sportui asmenys.

V.Gedvilas (dešinėje).<br>Lrytas.lt montažas.
V.Gedvilas (dešinėje).<br>Lrytas.lt montažas.
Vydas Gedvilas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vydas Gedvilas<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF prezidentas Vydas Gedvilas<br>M.Patašiaus nuotr.
Vydas Gedvilas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vydas Gedvilas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos krep<br>NKA.lt nuotr.
Lietuvos krep<br>NKA.lt nuotr.
Vydas Gedvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vydas Gedvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 LKF prezidentas V.Gedvilas iš LTOK vadovės D.Gudzinevičiūtės gavo apdovanojimą.
 LKF prezidentas V.Gedvilas iš LTOK vadovės D.Gudzinevičiūtės gavo apdovanojimą.
 LKF prezidentas V.Gedvilas iš LTOK vadovės D.Gudzinevičiūtės gavo apdovanojimą.
 LKF prezidentas V.Gedvilas iš LTOK vadovės D.Gudzinevičiūtės gavo apdovanojimą.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 11, 2024, 3:59 PM, atnaujinta Jul 11, 2024, 6:24 PM

65-erių jubiliejų prieš kelis mėnesius šventęs V.Gedvilas iš LTOK prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės rankų atsiėmė apdovanojimą, o jau po to kalbėjo apie šių dienų svarbiausius krepšinio reikalus.

„Dar nespėjau su Maksvyčiu pasikalbėti – grįžau tik trečiadienį su nuotykiais iš Puerto Riko. Streikavo pilotai Puerto Rike. Dar nepasikalbėjome su treneriu, nes skridome skirtinais keliais“, – tikino V.Gedvilas

– Kokia situacija dėl K.Maksvyčio ateities?

– Situacija tokia – susitarimas su juo baigėsi. Tad jis dabar jau ir taip ne rinktinės treneris. Dabar pradėsime galvoti, kas bus tas kitas treneris. Turime išanalizuoti situaciją, kodėl pralaimėjome finalą, kodėl taip sužaidėme.

Po to ir priimsime sprendimą. Savaitgalį laukia tarptautinis krepšinio trenerių seminaras, ten aptarsime, pakalbėsime apie šią situaciją.

Tuomet laukia Trenerių asociacija, Vykdomojo komiteto posėdis. Artimiausiu metu bus sprendžiamas trenerio klausimas.

– Kaip jūs manote, ar reikia keisti strategą?

– Neįvykdė savo užduoties, nepateko į olimpiadą. Tai jis neįvykdė susitarimo. Jeigu būtų patekęs į olimpiadą, būtume po olimpiados su juo kalbėję apie tolesnį kontraktą.

Jis neįvykdė užduoties – aš vienas negaliu priimti to sprendimo ir aš nepriiminėsiu, nes tam yra Vykdomasis komitetas, strateginė grupė – joje yra Linas Kleiza, Tomas Pačėsas... Ten ir priimsime galutinį sprendimą.

Situacija nėra paprasta, nes laukia FIBA atrankos „langai“ į Europos čempionatą rudenį, reikės visą žaidimą lipdyti iš naujo. Reikės vėl orientuotis į kitą olimpiadą.

– Ar reikalingi tie visi pokalbiai – tikslai neįvykdyti, kaip ir viskas aišku.

– Pokalbiai tik tam, kad išanalizuoti, kaip ir kodėl įvyko toks rezultatas. Priimti sprendimą ne dėl K.Maksvyčio, o dėl besikeičiančios krepšinyje situacijos. Krepšinis yra kitoks, nei buvo praėjusiose olimpiadose.

Jei kalbėsime apie mano nuomonę, tai aš galvoju, kad būtina atnaujinti rinktinę, įtraukti perspektyvų jaunimą.

Yra keli keliai, kaip spręsti rinktinės situaciją – įtraukti jaunus ir perspektyvius žaidėjus arba turi rungtyniauti geriausi ir nežiūrėti į jų amžių. Yra du keliai. Kažkada serbai visiškai atnaujino rinktinę ir po kažkiek metų ji parodė rezultatą.

– Kaip suprantame, K.Maksvyčio neliks. Kas galėtų būti jo įpėdiniu?

– Aš galiu pasakyti tik savo asmeninę nuomonę. Su užsieniečiu treneriu mes žengtume didelį žingsnį atgal – jei būtų treneris užsienietis.

Didelis žingsnis atgal būtų ir pasirenkant užsienietį žaidėją. Tuo keliu tikrai neisime, kol aš būsiu prezidentu.

Tikrai ieškosime lietuvių tarpe trenerių, kurie galėtų vadovauti. Tokių, žinoma, yra. Pirmas dalykas – galbūt kalbėsime su Šarūnu Jasikevičiumi, kuris dabar yra kandidatas numeris vienas. Su juo dar nekalbėjau – nežinau, ar jis sutiktų. Jeigu jis sutiktų, būtų labai gerai.

O toliau yra dar daugiau kandidatų – gali būti Giedrius Žibėnas, gali būti Rimas Kurtinaitis. Sunku dabar ekspromtu visus išvardyti. Yra tų žmonių ir trenerių daugiau.

– Kas turėtų prisiimti atsakomybę dėl nepatekimo į olimpiadą – žaidėjai ar federacija?

– Nenoriu dabar ieškoti kaltų. Įsivaizduojate, kad tie žaidėjai rungtyniauja ne už atlygį, nes jie visi yra milijonieriai.

Kai kurie atvyko i rungtyniavo traumuoti ir atidavė viską. Nenoriu apie tai plačiau kalbėti, nes tai jau privatus ir asmeninis krepšininkų reikalas – su skaudančiomis kojomis rinktinei atiduoda save...

Bet atvažiavo visi – niekas neatsisakė. Galiu tik padėkoti jiems už žaidimą. Kitą vertus, jeigu žmogus nepataiko 5 tritaškių, tai kas kaltas? Federacija?

Arba 60 procentų tikslumu meta baudas. Federacija kalta? Nemanau, kad federacija turi už tai atsakyti. Mes pasirinkome trenerį ir nesikišome į procesą, nesakėme, ką imti į dvyliktuką ir rungtyniauti arba ne draugiškas su Puerto Riku. Mūsų neklausė, o tiesiog ėmė ir sužaidė. Nemanau, kad tas draugiškas mačas nulėmė galutinį rezultatą.

– Ar dalyvausite LKF prezidento rinkimuose vienas?

– Jeigu dalyvausiu, tai tik su generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu. Bet dar nepriėmiau sprendimo. Aš trumpiausią laiką buvau prezidentu – tik trejus metus. Per tiek laiko daug nepadarysi, kai Arvydas Sabonis buvo 10 metų.

Mes daug padarėme per tą laiką, mes nuvertiname viską: gavome didžiausią finansavimą, bet ne todėl, kad faktoriai, o kad pasiekėme rezultatus.

Juk rinktinė 3x3 žais olimpiadoje, pernai pasaulio čempionate užėmėme 6 vietą, jaunimas laimi medalius arba užima aukštas vietas.

Dabar laukia kiti jaunimo čempionatai, kur irgi turime galimybių laimėti. Mes matome tik penki prieš penkis krepšinį – bet bendrai nežiūrime. Juk išsiplėtė moksleivių lyga, padidėjo finansavimas, padidėjo rėmėjų ratas, o iš valstybės praktiškai nieko negauname.

Bandome renovuoti Nacionalinę krepšinio lygą. Ten yra nesusipratimų – ne viską galiu pasakyti, bet ne iš geros valios keičiame viską. Labai reikia žiūrėti į viską bendrai. Per trejus metus staiga rezultatai neateis – nesu burtininkas. Neįmanoma ateiti ir padaryti taip, kad rinktinė patektų į olimpiadą.

– Ar be jūsų kas nors eis kandidatuoti į LKF prezidento postą?

– Aš nežinau. Dar niekas nepareiškė. Tam tikrus dokumentus dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose reikia pateikti iki rugpjūčio 17 dienos. Tada ir žiūrėsime.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.