Š. Marčiulionis įvertino rinktinės nepatekimą į olimpiadą: „Nežinau, ką ten komanda nuveiktų su tokiu pasirengimu“

2024 m. liepos 11 d. 16:54
Lietuvos krepšinio legenda Šarūnas Marčiulionis birželio 13-ąją atšventė savo 60-ąjį gimtadienį. Seulo olimpiados aukso medalio savininkas bei Barselonos ir Atlantos žaidynių trečiosios vietos laimėtojas ne itin pastaruoju metu matomas viešumoje. Tačiau ketvirtadienį Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete jis atsiėmė „Pergalės“ apdovanojimą.
Daugiau nuotraukų (20)
Legendinis krepšininkas tikino, kad stebėjo nacionalinės ekipos pasirodymą olimpinėje atrankoje ir jautė apmaudą, kai komanda jau antrą kartą iš eilės nepateko į žaidynes.
„Ar vis esame krepšinio šalis? Taip. Mes buvome ir esame ir būsime krepšinio šalimi“, – kalbėjo LTOK būstinėje Š.Marčiulionis
– Kur dabar Lietuvos krepšinyje slypi bėdos, galvojant, kad dėl to ir nėra jokių rezultatų nuo 2016 metų?
– Manau, kad tai yra laikinas dalykas. Yra federacija, yra žmonės, reikalingas ilgalaikis planas, galbūt reikia atskirai dirbti su jaunimu.
Gal net ne pripuolamai, o kelis metus iš eilės. Bet mes maži, mūsų yra tik trys milijonai, tad nenorėkime visur nugalėti, yra ribotas žmogiškasis resursas. Norai ir širdys didėlės, bet reikia pasverti galimybes.
– Galbūt tuomet jūs esate už žaidėjų natūralizaciją? Gal mums reikia pagalbos iš šono? O gal reikia tik trenerio iš užsienio?
– Manau, kad turi būti apsvarstyti visi variantai, visos opcijos – tai juk yra tautos sportas. Tauta ir turi spręsti, ar jai tas ateinantis užsienietis yra priimtinas.
Turi būti teigiama emocija visomis prasmėmis. Turi būti pasitarta su žmonėmis, su sirgaliais.
– Ar sutinkate, kad olimpinėje atrankoje buvome pakankamai pajėgūs nugalėti Puerto Riką?
– Taip. Manau, kad buvome tikrai pajėgūs, pats maniau, jog laimėsime. Nepamirškite, kad kai skrendi į tą pusę, tai 5–6 diena būna tokia duobė.
Imkime finalo ketvirtą ketvirtį – pastebėjote, kad tuomet jau buvo skirtingais greičiais. Viską išmėtėme prieš italus ir gavosi, kaip gavosi.
Interpretacijų galima prikalbėti labai daug – neva, reikėjo žaisti mažų žmonių krepšinį. Bet aš galvoju, kad turime savo stilių ir savo žaidimą. Na, neišmokysime greičiau bėgti Mariaus Grigonio ar kitų mūsų žaidėjų – turime savo tradicijas ir jų turėtume laikytis iki galo.
– Kokiu žodžiu pavadintumėte nepatekimą į olimpiadą?
– Apmaudu. Labai apmaudu. Nes mažai trūko iki olimpiados. Paprasčiausiai nenoriu išgąsdinti žaidėjų – nes vis tiek slegia juos atsakomybė, o jie visi eina savo noru.
Yra didelis spaudimas, bet krepšininkai ir toliau turi siekti olimpiados. Turi būti ir šviežių žmonių rinktinėje, nauji veidai. Bus viskas gerai.
– Ar Lietuvos krepšinio federacija turėtų kažką keisti? Jei turi, tai ką?
– Nesu specialistas. Jono Valančiūno labai trūko, jis būtų labai padėjęs rinktinei. Aš labai optimistiškai žiūriu į mūsų tą jaunąja karta – yra Mantas Buzelis, Ąžuolas Tubelis. Galvoju, jie tikrai atitinka tą lygį, nes paragavę aukšto lygio krepšinio. Bus viskas gerai.
– Kas galėtų treniruoti tuos žaidėjus?
– Tai turėtų būti asmenybės, kurias jaunimas gerbia, kurie yra pripažinti bei gali padėti tobulėti.
– Galbūt pats norėtumėte LKF prezidento vietą užimti?
– Aš jau savo buvau. Jeigu reikės patarimo, galėčiau padėti, patarti ir prisidėti, nes daug metų esu krepšinyje. Kažkuo galėčiau prisidėti...
– Gal turite patarimų dėl naujo rinktinės trenerio?
– Oj ne, neturiu. Bus užtektinai patariančių. Manau, yra tų trenerių, yra specialistų, kurie pasvers gerai, ko reikia ekipai.
Juolab, kad niekur skubėti nereikia su treneriu. Gaila, kad rinktinė nepateko į žaidynes – nežinau, ką ten komanda nuveiktų su tokiu pasirengimu prieš amerikiečius ar serbus. Bet yra kaip yra...
– Kaip sekasi po traumos atsigauti sūnui Augustui Marčiulioniui?
– Kruta, sportuoja, treniruojasi. Rugpjūtį vyks vėl į JAV, užbaigs tą sezoną. Jis tobulėja, galimai kitas sezonas bus geresnis už šį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.