Vos aštuoni Lietuvos krepšininkai antradienį naktį sugrįžo namo – K. Maksvytis prakalbo apie savo ateitį ir kas jį pakeistų

2024 m. liepos 10 d. 00:16
Tyliai, be fanfarų ir be jokių ąžuolo vainikų. Taip vėlų antradienio vakarą iš Puerto Riko namo sugrįžo Lietuvos rinktinės krepšininkai. Į gimtinę jie atsivežė atgal tik lagaminus ir aprangą, tačiau ne išsvajotą kvietimą į Paryžiaus olimpiadą.
Daugiau nuotraukų (23)
Namo Lietuvos ekipa sugrįžo reisu iš Lisabonos ir Vilniaus oro uoste išsiskirstė kas sau. Tiesa, dalis žaidėjų iki Vilniaus neatskrido: Rokas Jokubaitis pasirinko tiesų kelią į NBA Vasaros lygą, Domantas Sabonis išvyko poilsiui, taip pat į Lietuvą negrįžo Donatas Motiejūnas, o Lukas Lekavičius iš Lisabonis patraukė į Graikiją.
Iš viso į Lietuvą sugrįžo aštuoni nacionalinės ekipos nariai.
Svajonę po aštuonerių metų ir vėl būti olimpiečiais Lietuvos krepšininkai palaidojo tolimajame Puerto Rike. Dėl vienintelio kvietimo į Paryžiaus žaidynės San Chuane varžėsi šešios rinktinės ir tarp visų komandų favorite buvo laikoma Lietuva.
Ji vienintelė iš visų turėjo įspūdingą trijų iš eilės olimpiadų bronzinį rezultatą – 1992, 1996 ir 2000-siais Lietuva žaidynėse lipo ant trečiosios vietos pakylos laiptelio.
Pastarąjį kartą lietuviai žaidynėse varžėsi 2016-siais Rio de Žaneire, o po penkerių metų pirmą kartą nesugebėjo prasibrauti pro atranką į Tokijo olimpiadą.
Šįkart Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė olimpinėje atrankoje Puerto Rike iškovojo 3 pergales iš 4, tačiau svarbiausias laimėjimas išslydo iš mūsiškių rankų.
Kazio Maskvyčio kariauna finale 68:79 krito prieš šeimininkę Puerto Riko krepšinio rinktinę ir būtent šiai komandai buvo įteiktas kelialapis į žaidynes. Šios akimirkos ši rinktinė laukė net 20 metų.
Po dar vieno fiasko Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Kazys Maksvytis žurnalistams sakė, kad jau turi sprendimą dėl ateities komandoje ir jį teliks pranešti LKF vadovams.
Tačiau Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas kategoriško atsakymo dėl K.Maksvyčio ateities rinktinėje neturėjo ir tikino, kad pokalbis įvyks tada, kai nurims visos emocijos.
„Mes turime suprasti, kad bet kokie tolimesni veiksmai turi būti ne per emocinę prizmę, o per racionalumą, apgalvotą, pasvertą ir išanalizuotą prizmę. Tada bus galima atlikti sprendimus. Visi esame nusivylę, kai per kelis metimus vėl nuplaukė olimpiada. Aišku, liūdna, bet kitokios reakcijos tikėtis negalima.
Tuos trejus metus Kazys atidirbo sunkiai. Buvo puikių momentų, buvo ir ne tokių gerų, bet esmė ta, kad tiek Kazys, tiek visas trenerių štabas įgavo nuostabios patirties. Ta patirtis gali padėti ateityje.
Dabar daug kas priklauso nuo K.Maskvyčio, nuo asmeninės karjeros planavimo. Tikrai sakau – jokių skubotų sprendimų nebus“, – lrytas.lt žurnalistui Erikui Petrikui teigė M.Balčiūnas.
„Sprendimas dėl ateities? Toks ir sprendimas, – Vilniaus oro uoste kalbėjo rinktinės treneris Kazys Maksvytis. – Buvo susitarimas dirbti olimpiniam ciklui. Ciklas baigėsi, tikslai neįgyvendinti. Toks ir variantas. Sprendimą turiu, bet paviešinti jį turi federacija“.
Tai negalite pasakyti aiškiau?, – buvo paklaustas K.Maskvytis.
– Sužinosite iš krepšinio federacijos.
– Kaip įvertintumėte savo darbą rinktinėje?
– Būtų galima ir geriau... Sakysime, vidutiniškai. Kas  liečia šiuos metus, tai tikslų nepasiekėme. Kiti tegul vertina.
– Ar matote savo įpėdinį?
– Ir šiame rinktinės trenerių štabe galėtų perimti komandą vienas ar kitas žmogus. Būtų gerai tas testinumas...
– Gal kalbame apie Giedrių Žibėną?
– Pamatysime.
– Kokios jūsų mintys apie ateitį?
– Pailsėsiu ir žinau, kad dirbsiu viename darbe. Manau, tai bus klubinis krepšinis.
– Ar Lietuva  – vis dar krepšinio šalis?
– Mes sužaidėme tik gerai vieną mačą – pusfinalį. Kitų pastangų iš esmės neužteko. Ir pagrindiniam mačui. Reikėjo pabūti Puerto Rike, tuomet pakalbėtume, kas yra krepšinio šalis.
– Puerto Rikas įpylė žibalo į ugnį, pasakydamas, kad per tas kontrolines rungtynes už uždarų durų pamatė visus rinktinės niuansus, visas Lietuvos silpnas vietas. Ar taip iš tikrųjų buvo?
– Tos rungtynės nieko nelėmė... Pradėjome apylygiai. Galiu pasakyti, kad mes jas laimėjome. Buvo tų gandų... Mes pasibandėme taktinius variantus, bet tikrai tų kortų niekas neatvertė. Nemanau, kad reikia suvesti viską tam mačui. Paprasčiausiai, finale jie buvo geresni. Tą dieną jie buvo geresni.
– Kaip su žaidėjais atsisveikinote? 
– Daug kas neturėjo plano B. Niekas negalvojo apie atostogas. Visi galvojo, kad žais olimpiadoje. Ir  aš neturėjau B plano – dabar peržiūrėsiu kalendorių ir pailsėsiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.