Trenerį K. Maksvytį mūru užstojęs rinktinės kapitonas M. Kuzminskas: „Mes visi pirmi kapoti galvas“

2024 m. liepos 10 d. 10:00
Lietuvos krepšininkai jau nuo 2016-ųjų priprato prie to, kad jų nepasitinka minios gerbėjų – nėra pergalių, nėra ir ąžuolo vainikų. Antradienio naktį namo iš tolimojo Puerto Riko per Lisaboną sugrįžo dalis Lietuvos rinktinės narių, kurie ir antrą kartą iš eilės nesugebėjo prasibrauti į olimpines žaidynes. Šįkart Lietuvai kelią pastojo atrankos turnyro šeimininkai puertorikiečiai, kurie finaliniame mače palaužė mūsiškius 79:68 ir nugvelbė kvietimą į Paryžiaus olimpinį krepšinio turnyrą.
Daugiau nuotraukų (13)
„Mintys dar tikrai nesusigulėjo. Ypač po tokio fakto. Suprantu Lietuvos žmones, kurie mus kritikuoja. Verti mes tos kritikos, bet galiu tik pasakyti, kad niekas labiau nenorėjo patekti į olimpines nei mes.
O man, kaip ir kitiems keliems rinktinės žaidėjams, tai buvo paskutinis šansas patekti į žaidynes. Žinau ką kalbu, nes seniai jau buvau jose. Labai gaila, labai apmaudu. Bet šaukštai po pietų“, – savo nuomone dalinosi vienas iš nedaugelio panorusių pakalbėti sostinės oro uoste rinktinės kapitonas 34-erių Mindaugas Kuzminskas.
K. Maksvyčio kariauna olimpiniame atrankos turnyre suklupo užkliuvę ties lemiamu barjeru – įveikę Meksiką, Dramblio Kaulo Krantą grupės mačuose, lietuviai pusfinalyje nupūtė Italiją ir kai jau pakvipo žaidynėmis, finale San Chuane nusileido Puerto Rikui 68:79.
Karibų salos atstovai į Paryžiaus žaidynes vyks po 20 metų pertraukos, o lietuviams teks savo šanso laukti dar mažiausiai ketverius metus.
Paryžiaus olimpiada vyks liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis, o Puerto Rikas savo žygį vietoj lietuvių pradės C grupėje kartu su JAV, Serbija ir Pietų Sudanu.
Atsakydamas į klausimą apie prarastas pozicijas tarptautinėje arenoje ir jau pradedančius įkyrėti pralaimėjimus, rinktinės veteranas nebuvo kategoriškas.
„Neturėjome daug mūsų žvaigždžių. Taip, kiekvienas gali turėti vieną ar kitą nuomonę apie rinktinės pasirodymą. Jei pažvelgtume racionaliai į mūsų paskutinius čempionatus, tai 2022 metais Europos pirmenybėse pralaimime prieš Ispaniją po pratęsimo, vėliau jie tampa čempionais.
2023 metais Filipinuose grupėje iškovojome pirmą vietą, su serbais atkrintamuosiuose mačuose sustojome. Bet galėjo viskas pakrypti kitaip, jei būtume žaidę su italais, bet niekada niekas nenori atiduoti pergalės prieš JAV.
Šiemet metai buvo blogi... Bet ir vėl per plauką. Nenoriu, kad tai skambėtų kaip pasiteisinimas, bet tokia yra tiesa. Reiškia, kažko šiek tiek pritrūksta“, – apie apmaudžias nesėkmes kalbėjo M.Kuzminskas.
Lietuvos krepšinio rinktinės kapitonas jokiais būdais nenorėjo dėl nesėkmių kaltinti Lietuvos krepšinio federacijos – jis tikino, kad ji daro viską, kad rinktinė turėtų idealias sąlygas, o žaidėjų ugdymas yra ne vienerių metų ir ne vienos vadovų kadencijos laikotarpis.
„Kas mane ugdė, kai buvau mažas? Kas ugdė kitus krepšininkus, kurie dabar žaidžia nacionalinėje komandoje? Tikrai ne dabartinė federacija. Šitie procesai taip greitai nevyksta. Visi dabartinės mūsų ekipos nariai apie federaciją tikrai negalime pasakyti nė vieno blogo žodžio.
Mums yra pasirūpinta, suteikiamos geriausios sąlygos, kad galėtume pasiekti geriausius rezultatus. Taip, gal kažkokių pakeitimų rengiant gerą pamainą ir reikėtų – gal daugiau mažesnių žaidėjų, agresyvesnių, su charakteriu.
Bet matome dabar naująją kartą: Augustas Marčiulionis, Matas Buzelis, Motiejus Krivas, Deividas Sirvydis. Atsiprašau, jei ko dar nepaminėjau... Manau, kad viskas bus gerai. Dabar yra tam tikras pergalių badas, bet tikiu, jog tai greitai nutrūks““, – tikino M. Kuzminskas.
Krepšininkas negalėjo pasakyti, ar padėtų nacionalinei ekipai kitais metais ar kitame atrankos cikle į Europos ar pasaulio čempionatus.
„Tai vėlgi, viskas priklausys nuo to, kaip viskas keisis visur – pradedant nuo žaidėjų ir baigiant treneriais.
Pradžioje reikia žiūrėti, ar būsiu reikalingas treneriui. Ant karštų dabar daug ką galiu prikalbėti, todėl viską pasiliksiu sau“, – apie ateitį rinktinėje konstatavo nacionalinės ekipos kapitonas.
M. Kuzminskas dėl pralaimėjimų nebuvo linkęs kaltinti rinktinės stratego Kazio Maksvyčio.
„Aš juo tikiu. Man jis patiko. Mes visi pirmi kapoti galvas... Bet jei galvojant apie šią dieną, ar yra kas geresnis, nežinau, ar kas tą galėtų daryti ar šiuo metu galėtų perimti šias pareigas.
Aš įsivaizduoju trenerio būseną, bet jis už mus nepataikys tritaškių, neatsikovos kamuolių. Joks treneris to nepadarys. Kiek trenerių jau pakeitėme...
Ne trenerius reikia kaltinti, o žaidėjus – pradedant manimi. Su tuo pačiu Puerto Riku – kiek mes neįmetėme laisvų metimų? 
Kažkur aštuonių-devynių tritaškių. Tai sudėkite ir pamatysite, kad pergalė turėjo būti mūsų. Ir pasitiktų mus šiandien visiškai kitaip“, – komentavo M.Kuzminskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.