Puerto Riko spauda šlovina Lietuvą parklupdžiusią rinktinę – pirštu dūrė ir į istorinius metraščius

Nuo 2004-ųjų trukęs laukimas baigėsi – Puerto Riko krepšinio rinktinė vėl grįžo į olimpines žaidynes. Tiesa, pagrindine šio fakto „auka“ tapo Lietuva, kuri naktį iš sekmadienio į pirmadienį San Chuane vykusiose finalinėse olimpinės atrankos varžybose nusileido aikštės šeimininkams.

Puerto Riko naujienų portaulų antraštės.
Puerto Riko naujienų portaulų antraštės.
 Puerto Riko dienraščių puslapiai.
 Puerto Riko dienraščių puslapiai.
 Puerto Riko dienraščių puslapiai.
 Puerto Riko dienraščių puslapiai.
 Puerto Riko dienraščių puslapiai.
 Puerto Riko dienraščių puslapiai.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>FIBA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>FIBA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jul 8, 2024, 1:36 PM, atnaujinta Jul 8, 2024, 3:34 PM

Puerto Rikas laimėjo dvikovą 79:68 ir vėl paliko Lietuvos krepšinio rinktinę be olimpinių žaidynių.

„Olimpiada! Puerto Rikas nutraukė 20 metų trukusią sausrą ir vyksta į Paryžių!“, – trimituojančiai skelbė Puerto Riko naujienų portalas elvocero.com.

Būtent taip ankstyvą pirmadienio rytą Lietuvos laiku atrodė daugelis Puerto Riko naujienų antraščių.

„Vykstame į Paryžių!“, – skelbė primerahora.com.

Elnuevodia.com žurnalistas Jorge Figueroa Loza kiek plačiau aprašė apie praėjusią naktį San Chuane įvykusį „stebuklą“.

„Puerto Rikas nepatyrė nė vieno pralaimėjimo – įveikė Italiją ir Lietuvą, o Lietuva iki tol buvo laimėjusi visas žaistas dvikovas prieš Puerto Riką“, – akcentavo žurnalistas.

Jis, kaip ir daugelis kitų šios šalies žurnalistų akcentavo olimpinių žaidynių sausros pabaigą.

„Olimpinė svajonė pasiekta. Ilgai trukusi sausra pasibaigė“, – rašė jis.

„Mes vykstame į olimpiadą! Išgyvenome finalo mūšį prieš Lietuvą“, – buvo rašoma primerahora.com.

„Svajonė tapo tikrove“, – pirmadienį viršelyje krepšininkų laimėjimą apibūdino vienas iš svarbiausių Puerto Riko dienraščių „El Nuevo Dia“. O didelė Puerto Riko krepšininkų nuotrauka užėmė daugiau nei pusę „El Nuevo Dia“ pirmojo puslapio.

Nors kiti dienraščiai pirmajame puslapyje išspausdino mažesnes nuotraukas, džiaugėsi ne mažiau.

„Nuostabus olimpinis kelialapis“, – krepšinio rinktinei lenkėsi „El Vocero“. „Mūsų krepšininkai – vėl olimpinėse žaidynėse!“ – viršelyje skelbė „Primera Hora“.

„Istorinė dvylikos nuostabiųjų pergalė. Krepšinio rinktinė iškovojo kelialapį į Paryžiaus žaidynes“, – krepšininkų žygį įvertino „Telemundo“ televizijos interneto svetainė.

„Liejosi muzika ir šampanas. Taip rinktinės vadovas Carlosas Arroyo, krepšininkai ir treneris Nelsonas Colonas šventė bilietą į Paryžių“, – ne vien kelialapį iškovojusios komandos, bet ir kiekvieno puertorikiečio nuotaikas šventinį sekmadienio vakarą aprašė „El Nuevo Dia“.

„Olimpinės žaidynės! Puerto Rikas nutraukė 20 metų trukusią sausrą ir iškovojo kelialapį į Paryžiaus žaidynes“, – vienoje iš antraščių skelbė „El Vocero“.

Puerto Riko vyrų krepšinio rinktinė į olimpines žaidynes grįš po 20 metų pertraukos. Praėjusį kartą puertorikiečiai olimpiniame turnyre varžėsi 2004 metais ir Atėnuose paliko ryškų pėdsaką – jie buvo pirmoji komanda, olimpinėse žaidynėse įveikusi iš NBA krepšininkų sudarytą JAV rinktinę.

Po to Puerto Rikas nuolat puoselėdavo viltį, kad krepšinio rinktinė pakartos įsimintiną žygį, bet ketverios iš eilės olimpinės žaidynės vyko be šios šalies vyrų rinktinės. Olimpinis planas buvo įvykdytas tik praėjusį sekmadienį San Chuane pasibaigusiame atrankos turnyre.

„Paryžiaus planas įvykdytas. Rinktinė sekmadienį lemiamose atrankos turnyro rungtynėse nugalėjo Lietuvos komandą 79:68 ir pateko į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Pergalės alsavimas „Koliziejuje“ tvyrojo nuo trečiojo kėlinio, kai Tremontas Watersas pataikė du tritaškius ir sustabdė atsigavusius lietuvius. Tačiau lietuviai nepasidavė ir nukėlė šventimą. Vis dėlto likus žaisti dvi minutes sirgaliai pradėjo skanduoti: „Mes keliaujam į Paryžių!“ ir stovėdami stebėjo, kaip rinktinė pabaigė rungtynes su lietuviais“, – puertorikiečių džiaugsmo akimirkas aprašė „Primera Hora“ dienraštis.

Puerto Riko rinktinė atrankos turnyre laimėjo visas ketverias rungtynes, bet šis pergalingas kelias buvo ypatingas. „Puerto Rikas pirmą kartą nuo 2002 metų pasaulio pirmenybių viename turnyre nugalėjo dvi Europos komandas“, – pažymėjo „El Vocero“. Lietuva buvo antroji Puerto Riko krepšininkų įveikta Europos komanda. Prieš kelias dienas puertorikiečiai šiek tiek sunkiau nugalėjo Italijos rinktinę.

Puerto Riko krepšinis džiaugėsi ir kitu istoriniu įvykiu. Pirmą kartą olimpinėse žaidynėse kovos abi Puerto Riko krepšinio rinktinės – ir vyrų, ir moterų. Puerto Riko moterų rinktinė olimpiniame turnyre debiutavo prieš trejus metus Tokijuje, o šiemet antrą kartą iškovojo olimpinį kelialapį.

Svarbiausiais dienos didvyriais, suprantama, tapo pergalę iškovoję krepšininkai. Tačiau „El Vocero“ dienraštis už puikiai atliktą darbą pagyrė ne vien „dvylika nuostabiųjų“ („12 Magnificos“, kaip Puerto Rike dažnai vadinama šios šalies krepšinio rinktinė), bet ir Puerto Riko krepšinio federaciją (FBPR).

„Puerto Riko rinktinės iškovotas olimpinis kelialapis pateisino FBPR pastangas tapti vieno iš keturių atrankos turnyrų šeimininke. Turnyras buvo surengtas „Koliziejuje“, didžiausioje šalies arenoje, į kurią ateidavo apie 13 ar 14 tūkstančių žiūrovų.

Puerto Riko rinktinė džiaugėsi pergale, kurią iškovojo palaikant saviems sirgaliams, ir pasiuntė žinią tiems, kurie abejojo FBPR investicijomis siekiant priimti šį atrankos turnyrą“, – rašė „El Vocero“. Leidinio duomenims, rengdama olimpinės atrankos turnyrą FBPR išleido apie 5 mln. JAV dolerių.

„Daugybė žmonių sakė, kad bus sudėtinga, kritikavo federacijos vadovus ir vadino mus pamišusiais dėl to, kad rengiame atrankos turnyrą. Bet pažvelkite – būsime olimpinėse žaidynėse.

Visada tikėjome savimi ir esame dėkingi FBPR prezidentui Yumui Ramosui bei visiems mus palaikiusiems“, – Puerto Riko žiniasklaida po pergalės citavo rinktinės trenerį Nelsoną Coloną.

„Esame pasaulio krepšinio galia“, – šiuos žodžius pastarosiomis dienomis kelis kartus ištarė Puerto Riko rinktinės treneris Nelsonas Colonas. Jis savo komandą viena iš pasaulio krepšinio galiūnių pirmą kartą pavadino po pergalės prieš italus, o paskui darbais patvirtino, kad tai – ne tušti žodžiai. Įrodymas – lemiamos pergalės prieš meksikiečius ir lietuvius.

„Viena yra pasakyti, kita – padaryti. Puikiai žaidėme ir su Italija, ir su Lietuva. Sugebėjome išnagrinėti varžovus ir juos nugalėti“, – džiaugėsi N.Colonas. Ir treneris, sporto apžvalgininkai pabrėžė, kad Puerto Riko penketas išmoko gintis nuo europiečių, kurių komandose žaidžia NBA ir Eurolygos krepšininkai. Nei italai, nei lietuviai į puertorikiečių krepšį neįmetė nė 70 taškų.

„Primera Hora“ atskleidė paslaptį, kaip puertorikiečiai išmoko žaisti prieš europiečius: „N.Colonas sako, kad nebežiūri NBA rungtynių ir žiūri tik Europos lygų krepšinį. Rinktinės treneris kruopščiai nagrinėja stipriausių Europos komandų žaidimą“.

N.Colonas treniruoja ne vien rinktinę, bet ir Bajamono „Vaqueros“ klubą. Tačiau Puerto Riko krepšinio sezono terminas yra kitoks negu Europos lygų, todėl rudenį ir žiemą N.Colonas turi laiko ir pailsėti, ir gilinti krepšinio žinias. Prieš kelis mėnesius Puerto Riko rinktinės treneris dešimt dienų praleido Ispanijos klubuose, paskui vyko į G lygos komandas, kuriose žaidžia nemažai Puerto Riko rinktinės kandidatų.

„Šios stažuotės yra brangios, bet FBPR prezidentas Yumas Ramosas sako, kad sumokėti doleriai yra ne išlaidos, bet investicija“, – rašė „Primera Hora“.

Plačiau apie praėjusią naktį San Chuane vykusį olimpinės atrankos finalo varžybas galite skaityti čia.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.