Nervų karą patyręs K. Maksvytis – apie padarytą klaidą, ryškėjantį rinktinės veidą, pastangas gynyboje ir rezervą R. Jokubaitį Specialiai lrytas.lt, Puerto Rikas

2024 m. liepos 4 d. 04:06
Video
Ypač sunkiai, bet pusė kelio link Paryžiaus – žengta. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (2/0) olimpinėje atrankoje po atkaklios kovos iškovojo antrąją pergalę paeiliui ir A grupėje finišavo pirmoje vietoje. Po mačo Kazys Maksvytis teigė, kad jam norėjosi geresnių rungtynių, bet toks mačas – geras testas prieš svarbiausias kovas. Specialistas taip pat pabrėžė savo atliktą klaidą, atskleidė, kodėl Rokas Jokubaitis nežaidė ketvirtajame kėlinyje ir gyrė Luką Lekavičių.
Daugiau nuotraukų (34)
Vos košės neprisivirę lietuviai galiausiai 97:93 nukovė Dramblio Kauko Kranto (DKK) (0/1) rinktinę.
Lietuvos rinktinė pusantro kėlinio nepabėgo nuo varžovų, tačiau likus 3 minutėms antrajame kėlinyje mūsiškiai pirmąkart susikrovė dviženklį pranašumą (40:29). Visgi DKK krepšininkai taip lengvai nepasidavė ir trečiojo kėlinio viduryje persvėrė rungtynių rezultatą (56:59), o ketvirčio pabaigoje mūsiškiai jau atsilikinėjo 9 taškais (65:74).
Ketvirtojo kėlinio metu kone visą laiką ir toliau pirmavo DKK rinktinė. Mūsiškiai likus 2,5 minutės iki mačo pabaigos atsilikinėjo 6 taškais (82:88). Po to lietuviai laimėjo atkarpą 10:2 ir trumpam susigrąžino pranašumą (92:90), į kurį po kelių akimirkų DKK rinktinė atsakė tritaškiu (92:93). Galiausiai itin svarbų tritaškį pataikė Lukas Lekavičius, o mačą baudomis uždarė M.Grigonis.
„Norėjosi ir norisi geriau, stabiliau, bet... buvo ir pozityvių dalykų – grįžome į rungtynes. Šis mačas skyrėsi nuo praėjusio. Jeigu vakar turėjome problemų pikenrolo (du prieš du) gynyboje, šiandien turėjome nemažai problemų vienas prieš vieną gynyboje.
Varžovai šiandien išprovokavo 16 mūsų klaidų, vienu metu pasidarėme labai nervingi. Dar gavome berods 5-6 pražangas puolime, iš kurių kelios buvo ir nesportinės.  Gera dalis ta, kad susitvarkėme ir laimėjome, bet žaidimą reikia gerinti“, – sakė K.Maksvytis.
„Manau, kad tai geras testas mums. Visų pirma – negalime savęs įsistumti į tokią situaciją, o antra – gerai, kad nepasiduodame“, – pridūrė K.Maksvytis.
Šias rungtynes puikiai sužaidė Edgaras Ulanovas, kuris per 22,5 minutės pelnė 10 taškų (1/1 dvit., 1/1 trit., 5/6 baud.), atkovojo 8 kamuolius, išskirstė 4 rezultatyvius perdavimus ir sukaupė 22 naudingumo balus.
Vis dėlto puikiai mačą pradėjusį puolėją K.Maksvytis ir jo trenerių štabas ilgam paliko ant suolo. E.Ulanovas nuo trečiojo kėlinio vidurio iki ketvirtojo ketvirčio vidurio sėdosi ant suolelio, bet per likusį laiką aikštelėje žalgirietis buvo itin naudingas.
K.Maksvytis gyrė puolėją ir pripažino savo klaidą.
„Turbūt, kad padarėme klaidą, – dėstė K.Maksvytis. – Edgaras šį vakarą sužaidė puikias rungtynes – jis buvo vienas iš stabiliausių žaidėjų, nesikarščiavo, nedarė klaidų, surinko kamuolius.“
Mūsiškiai pusfinalio etape susikaus su antrąją vietą B grupėje užėmusia rinktine, kuri Lietuvos laiku ankstų penktadienio rytą (mačo pradžia nuo 3:30 val.), kur susikaus Puerto Riko ir Italijos rinktinės.
„Su abejomis komandomis reikės žaisti arba pusfinalyje, arba finale. Dabar turime patys gerinti savo žaidimą, o ypač gynybą“, – kalbėjo K.Maksvytis.
–  Ar tai, kad DKK rinktinė prieš tai neturėjo rungtynių, galėjo būti faktorius?
– Galėjo būti faktoriumi. Jie matė mus žaidžiančius, mes jų nematėme. Buvome sužaidę dvejas prastas kontrolines rungtynes, kažkiek ir tai daro įtaką, bet nesinori šito faktoriaus minėti.
– Kalbant apie gynybą, ar prastas darbas joje yra pastangų klausimas? Ar yra kažkokios kitos problemos?
– Ir tas, ir tas. Dar esame ieškojimų kelyje, turėjome trumpą pasiruošimą. Tikiuosi, kad šios dvejos grupės rungtynės pasitarnaus it dar du kontroliniai mačai. Taip pat tikiuosi, kad po dviejų dienų būsime geresni.
Veidas piešiasi, kad ši komanda – labiau puolimo. Kad įmetėme tiek taškų – gerai, bet turime geriau dirbti gynyboje.
– Mače prieš Meksiką 12 žaidėjų panaudojote praėjus 12 minučių, o prieš DKK – praėjus 16 min. Ar tolimesniame etape taip pat naudosite tokią rotaciją, ar ji trumpės?
– Turbūt, kad trumpės. Mes vis dar ieškome žaidėjų, kurie gerai žaidžia, norime įtraukti ir tuos, kurie rungtyniauja prasčiau. Turime padėti savo žaidėjams. Manau, kad rezervų turime nemažai.
– Ar po šios dienos rungtynių yra mažiau klausimų dėl teisingų rotacijų?
– Gavome nemažai atsakymų. Lemiamais momentais sužinojome, koks penketas veikia.
– Rokas Jokubaitis nerungtyniavo ketvirtajame kėlinyje. Kokios bėdos jį kamavo šiose rungtynėse?
– Matėte – jis nesijautė gerai, padarė kelias klaidas ir nusprendėme žaisti su Luku. Tas sprendimas pasiteisino, bet aš tikiu, kad Rokas yra vienas iš mūsų rezervų, kuris padės kitose rungtynėse.
– Domantas Sabonis po kiekvienos atkarpos mankštindavo Achilo sausgyslę, ar jį kamuoja kažkokios sveikatos bėdos?
– Jam žurnalistai buvo uždavę šį klausimą. Jis nori laikyti savo koją šiltą.
– Tadas Sedekerskis mačą pradėjo starto penkete, bet po to prisirinko pražangų ir sužaidė vos nepilnas 8 minutes. Ar dėl jo nežaidimo kaltos tik pražangos?
– Pradžioje buvo pražangų klausimas, susirinko dvi greitas pražangas, po to nuo suolelio į aikštelę neblogai įėjo Ąžuolas Tubelis. Nusprendėme nerizikuoti, bet jau pirmoje pusėje žaidėme be jo. Antroje pusėje po tokio ilgo laiko ant suolelio – sunku įsivažiuoti.
– Kas nepavyksta Deividui Sirvydžiui, kuris pastarosiose rungtynėse gavo mažiau laiko žaisti?
– Manau, kad jis irgi turės geresnių rungtynių šiame turnyre. Iš mūsų, trenerių, pusės, nesvarbu, kad jis prametė metimus. Jie dar ateis. Deividas turi kantriai išlaukti savo metimų ir pagerinti savo gynybą.
– Kaip pakomentuotumėte Luko Lekavičiaus žaidimą mačo pabaigoje?
– Gerai. Lukas ėmėsi iniciatyvos, rungtynių gale mes jam kūrėme situacijas. Puolimas sukosi aplink Marių (Grigonį) ir Domantą (Sabonį), bet dar prisidėjo Lukas ir mums išsisprendė puolimas.  
– Ar turite priekaištų arbitrų darbui?
– Manau, kad nereikia koncentruotis į arbitrus. Paprasčiausiai varžovai viena diena buvo šviežesni už mus, kažkiek mus išerzino ir dėl to prisirinkome daug nesportinių pražangų.
– Kas bus svarbiausia artėjančiomis dienomis?
– Pailsėti, pasiruošti kitoms rungtynėms. Dabar jau mes turėsime vienos dienos poilsio pertrauką. Tikiuosi, kad tai išnaudosime pusfinalyje.
– Sakėte, kad rungtynės buvo nervingos, naktis Lietuvoje – nerami. Ar treneriai ant suolelio turėjo daug emocijų?
– Yra emocijų daug, didelis štabas, reikia susitvarkyti. Kiekvienas štabas formuojasi, naujai išmoksta dirbti kartu, bet manau, kad turime gerą trenerių štabą. Išmoksime ne tik dirbti, bet ir laimėti kartu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.