Akmenį nuo krūtinės nusimetęs K. Maksvytis pažvelgė į D. Sabonio formą ir išskyrė rinktinės pavyzdį Specialiai lrytas.lt, Puerto Rikas

2024 m. liepos 3 d. 06:37
Video
Sunkiai pradėjusi, bet trečiajame kėlinyje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (1/0) galiausiai pasiekė pirmąją pergalę žygyje link Paryžiaus, o po mačo Kazys Maksvytis pažvelgė į itin prastą rungtynių pradžią, Domanto Sabonio sportinę formą ir atskleidė, kad Lietuvos rinktinė prieš rungtynes su Dramblio Kaulo Kranto rinktine treniruotės nedarys.
Daugiau nuotraukų (29)
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė 96:84 pirmosiose olimpinės atrankos A grupės rungtynėse dėka galingo trečio kėlinio įveikė meksikiečius (0/1).
K.Maksvyčio auklėtiniai pirmąsias dvi rungtynių minutes pralaimėjo 0:9, po to 11:2 lietuviai, antrojo kėlinio metu mūsiškiai taip pat buvo surengę ne vieną atkarpą (7:0 ir vėliau antrajame kėlinyje 8 iš eilės taškus pelnė M.Grigonis) iš eilės, bet galiausiai lietuviams prieš ilgąją pabėgti į priekį nepavyko.
Visgi trečiajame kėlinyje mūsiškiai nusprendė nebejuokauti. Per 5,5 žaidimo minutės Lietuvos rinktinė laimėjo atkarpą net 25:6 ir pradėjo triuškinti varžovus (74:50). Tačiau lietuviai galiausiai turėto pranašumo neišsaugojo ir pergalę šventė 12 taškų skirtumu.
„Pirmos rungtynės būna sunkios – nežinome ko tikėtis iš varžovų, ateina spaudimas ir tas laukimas... mačą pradėjome nervingai, prastai, buvo dvi blogos atkarpos – rungtynių pradžia ir rungtynių pabaiga, kur iššvaistėme skirtumą.
Buvo ir gražių momentų – patiko, kaip antroje pusėje pradėjome nuo gynybos, buvome gana geri greitajame puolime ir galiausiai susikūrėme pranašumą. Iškovojome pergalę, eisime siekti kitos, bet žinome, kad varžovai stiprės“, – mačą apibendrino K.Maksvytis.
„Nukrito (akmuo nuo širdies – red.). Buvo tikslas iškovoti pergalę. Norėjosi mačą užbaigti su ta persvara, kurią buvome susikūrę ir laimėti 20 keliais taškais, bet ją mes iššvaistėme. Iškovojome tašką, o mums to ir reikia einant į kitą etapą“, – pridūrė darbėniškis.
Rungtynėse prieš Meksikos rinktinę Domantas Sabonis aikštelėje praleido 25,5 minutės, per kurias užfiksavo dvigubą dublį – 12 taškų (6/9 dvit.), atkovojo 11 kamuolių, 5 sykius suklydo ir mačą baigė su 16 naudingumo balų.
Statistika atrodo graži, bet.
D.Sabonio tiesioginis oponentas Joshua Ibarra rungtynes baigė su 18 taškų (7/14 dvit., 4/4 baud.), 6 atkovotais kamuoliais, 4 rezultatyviais perdavimais, 4 klaidomis ir 20 naudingumo balų.
„Visų pirma – komanda laimėjo, tad tai yra geras dalykas. Kaip Domas įeidinėjo, taip jis ir toliau nėra geriausios sportinės formos, – apie komandos lyderį šnekėjo K.Maksvytis. – Manau, kad su kiekvienomis rungtynėmis jo kreivė kyla į viršų, ir tikiuosi, jog su kiekvienomis rungtynėmis jis vis kažką pridės. Jam irgi reikia laiko prisitaikyti prie tarptautinio krepšinio.“
Marius Grigonis rungtynėse prieš Meksikos rinktinę pagerino savo rezultatyvumo rekordą Lietuvos rinktinės gretose.
Kaunietis pelnė 21 tašką (4/6 dvit., 4/7 trit., 1/1 baud.) ir pagerino nuo 2019 m. gyvavusį 19 taškų rekordą. Tą sykį gynėjas 19 taškų suvertė į Australijos rinktinės krepšį.
Vis dėlto po įspūdingo šou puolime K.Maksvytis apie savo rinktinės lyderį neišsiplėtė.
„Marius surado savo metimus, komandos draugai jį taip pat rado, mes (treneriai) taip pat ieškome. Vieni patraukia gynyboje, kiti – puolime. Marius buvo vienas iš tų (puolime)“, – teigė K.Maksvytis.
Žvelgiant į netolimą ateitį – Lietuvos krepšininkai po mažiau nei paros žais antrąjį A grupės mačą, kur susitiks su Dramblio Kauko Kranto rinktine.
K.Maksvytis atskleidė lietuvių planą ir apžvelgė būsimą varžovą kovoje dėl antrosios pergalės.
„Treniruotės nedarysime, kadangi šiandien labai vėlai baigėme žaisti rungtynes, kol grįšime, kol žaidėjai pavalgys, kol žaidėjai pasidarys procedūras. Rytoj pasiilsėsime, rungtynės – puse šešių vakaro (Puerto Riko laiku), tad bandome pataupyti jėgas. Kai dvejos rungtynės iš eilės, taikome praktiką tarp jų nedaryti treniruočių.
Manau, kad tai – dar fiziškesnis, atletiškesnis varžovas. Ne vieną kartą teko žaisti prieš Dramblio Kauko Kranto komandą, būnant jaunimo, vaikų krepšinyje, jų mokykla visada pasižymėjo fiziškumu, atletiškumu, tad to iš kitų rungtynių ir tikimės“, – sakė K.Maksvytis.
Primename, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Lietuvos laiku mačą prieš Dramblio Kaulo Krantą žais naktį iš antradienio į trečiadienį (0:30 val.).
– Kiek po šiandienos rungtynių jūsų neramina rinktinės gynyba?
– Mes antroje pusėje padarėme kažkiek pakitimų, tad trečiajame ir ketvirtajame kėlinyje gynyba tenkino. Reikėjo padaryti nedidelius pakitimus, pridėti fiziškumo ir antroje buvome žymiai geresni.
– Per pirmąjį kėlinį varžovams leidote įmesti 26 taškus, nors prieš rungtynes kalbėjote apie susikaupimą nuo pat mačo pradžios.
– Praleidome pernelyg daug pigių taškų, atidarėme perdavimų linijas ir norėjosi gintis geriau.
– Minėjote, kad rungtynių laikas – kiek vėlus, o matant, kad žaidėjai pirmoje rungtynių pusėje darė sau nebūdingas klaidas, ar tai turi ryšio su prasta rungtynių pradžia?
– Jeigu prieš tai treniruotes darėme pirmoje dienos pusėje, vakar turėjome vėlyvą treniruotę, buvo kažkiek klaidų. Gerai, kad turėjome tą treniruotę, kažkiek pripratome, bet nebuvome geriausia savo versija.
– Šiandienos rungtynėse Tadas Sedekerskis, Arnas Butkevičius ir Mindaugas Kuzminskas, atrodo, krito ant parketo dėl kiekvieno kamuolio. Kiek toks krepšininkų pavyzdys įkvepia kitus rinktinės žaidėjus?
– Arnas šiandien nustatė labai gerą toną tiek gynyboje, tiek pereinant iš gynybos į puolimą. Kai yra geras pavyzdys, ir mums, treneriams, yra lengviau užvesti komandą.
– Šiose rungtynėse greitai panaudojote 12 žaidėjų. Kokia buvo tai priežastis?
– Bandėme palaikyti tempą, bandėme pasižiūrėti ir žaidėjams suteikti šansą. Galbūt kažkokius atsakymus gavome dėl rotacijų ateityje.
– Kaip vertinate kontakto lygį, kuris kėlė erzulį žaidėjams?
– Manau, kad kontakto lygį leido kažkiek kietesnį. Iš pradžių nebuvome prie to pripratę, bet antroje susitikimo dalyje įėjome į tą (kontakto – red.) lygį.
– Ar jautėsi sirgalių užnugaris?
– Labai smagu. Teko matyti nemažai Amerikos lietuvių, kurie atvažiavo iš Čikagos, mačiau žmones, atvykusius iš Lietuvos. Fanai yra tai, dėl ko mes žaidžiame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.