Su ašaromis akyse: M. Buzelį NBA naujokų biržoje pasikvietė gimtojo miesto klubas

Didinga diena pagaliau išaušo. Matas Buzelis – pašauktas NBA naujokų biržoje, kur paaiškėjo, kad išeivijos lietuvis nuo artėjančio sezono gins ekipos „Chicago Bulls“ garbę.

 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Matas Buzelis<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Talentingiausi 2024 m. NBA naujokų biržos žaidėjai<br> SPO/Scanpix nuotr.
 Talentingiausi 2024 m. NBA naujokų biržos žaidėjai<br> SPO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2024-06-27 04:16, atnaujinta 2024-06-27 05:58

M.Buzelis buvo pašauktas 11-u šaukimu ir keliaus į „Chicago Bulls“ komandą, kurios vykdomuoju krepšinio operacijų viceprezidentu dirba Lietuvos krepšinio legenda Artūras Karnišovas. Be to, M.Buzelis gimė ir augo Čikagoje, o tai reiškia, kad išeivijos lietuvis gins savo gimtojo miesto garbę. Kuomet M.Buzelį pašaukė Čikagos ekipa, jaunajam talentui iš akių pasipylė džiaugsmo ašaros.

„Esu palaimintas. Aš ir norėjau būti Čikagos ekipos gretose. Esu labai dėkingas „Bulls“ organizacijai ir aš esu pasiruošęs dirbti. Aš gimiau tam. Dėkoju visiems, kurie manimi netikėjo, nes aš jų negatyvą naudojau it motyvaciją. Taip pat esu labai dėkingas visiems, kurie buvo kartu su manimi“, – televiziniame interviu emocingai kalbėjo M.Buzelis.

19-metis išeivijos Lietuvos talentas tapo vos 16-uoju lietuviu, kuris išgirdo savo pavardę ypatingoje NBA šventėje.

M.Buzelis kartu su D.Saboniu tapo antru aukščiausiai pasirinktu lietuviu NBA naujokų biržos istorijoje. Pirmąją vietą ir toliau išlaiko Jonas Valančiūnas, kuris 2011 metais buvo pakviestas penktas.

Negana to, M.Buzelis tapo vos trečiuoju krepšininku, kuris tapo „loterijos“ (nuo 1 iki 14 šaukimo – red.) šaukimu Lietuvos istorijoje. Pirmuoju buvo tapęs J.Valančiūnas, kuris 2011 metais buvo pašauktas penktas, o antrasis tapo Domantas Sabonis, kuris savo pavardę 2016 m. naujokų biržoje išgirdo vienuoliktas.

M.Buzelis šiemet rungtyniavo NBA G lygoje, kur gynė „Ignite“ ekipos garbę. Puolėjas sužaidė 26 rungtynes, per kurias rinkdavo 14,3 taško (27,3 proc. trit.), 6,9 atkovoto kamuolio ir 2,1 blokuoto metimo vidurkius.

Primename, kad JAV žiniasklaidos gigantai M.Buzeliui prieš iškilmingą šventę prognozavo penktąjį šaukimą NBA naujokų biržoje, kuris priklausė „Detroit Pistons“ ekipai.

Pirmuoju šaukimu „Atlanta Hawks“ klubas pasirinko 19-metį prancūzą Zaccharie Risasherą, kuris praėjusį sezoną rungtyniavo Breso Burgo JL klube. Beje, šįmet jaunasis talentas svečiavosi Panevėžyje, kur žaidė rungtynes prieš „7bet-Lietkabelį“. Tądien krepšininkas per 27 minutes aikštelėje pelnė 18 taškų (4/6 dvit., 3/4 trit., 1/2 baud.).

Iš viso Europos taurėje Z.Risasheras Europos taurėje rinko 11,3 taško, 3,4 atkovoto kamuolio ir 9,4 naudingumo balo statistiką ir buvo pripažintas turnyro „Kylančia žvaigžde“.

Antruoju šaukimu, kurį turėjo „Washington Wizards“, buvo pakviestas kitas prancūzas Alexas Sarras. 19-metis puolėjas praėjusį sezoną žaidė Pertho „Wildcats“ komandoje Australijoje.

Puikia gynyba ir universalumu pasižymintis 213 cm ūgio puolėjas Australijoje fiksavo 9,4 taško, 4,3 atkovoto kamuolio, 1,5 bloko vidurkius.

Trečiuoju šaukimu „Houston Rockets“ pasikvietė Reedą Sheppardą, kuris praėjusį sezoną žaidė Kentukio universitete. Jis buvo vertinamas it geriausias metikas šioje naujokų biržos klasėje.

NCAA pirmenybėse gynėjas metė po 12,5 taško (52,1 proc. trit.), išskirstydavo po4,5 rezultatyvaus perdavimo ir sugriebdavo po 4,1 atkovoto kamuolio.

Be to, gynėjas NCAA praleido vos vienerius metus, o kartu prieš šią naujokų biržą pasveikino savo mamą su gimtadieniu.

Ketvirtuoju šaukimu „San Antonio Spurs“ į savo gretas pašaukė Stephoną Castle‘ą, kuris taip pat pernai žaidė NCAA pirmenybėse.

Gynėjas žaidė „UCONN Huskies“ ekipoje, kur rinko po 11,1 taško (26,7 proc. trit.), 4,7 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Jis taip pat NCAA praleido vienerius metus.

Penktuoju šaukimu „Detroit Pistons“ pasikvietė Roną Hollandą, kuris praėjusį sezoną su M.Buzeliu rungtyniavo „Ignite“ komandoje.

18-metis praėjusį sezoną sužaidė vos 14 rungtynių, kadangi patyrė nykščio traumą. Per minėtas rungtynes krepšininkas rinko 19,5 taško, 6,7 atkovoto kamuolio ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

Krepšininkas yra giriamas dėl savo atletiškumo ir jėgos.

Šeštuoju šaukimu „Charlotte Hornets“ pasikvietė trečią šios naujokų biržos prancūzą Tidjane'ą Salauną, kuris praėjusį sezoną prancūzas rungtyniavo „Cholet Basket“ komandoje.

Prancūzijos pirmenybėse 18-metis puolėjas per 23 minutes aikštelėje fiksuodavo 9 taškų (32,9 proc. trit.), 4 atkovotų kamuolių ir 1,2 perimto kamuolio statistiką.

Krepšininkas pasižymi ilgomis galūnėmis, universalia gynyba ir neblogu metimu.

Septintuoju šaukimu „Portland Trail Blazers“ pasikvietė dukart NCAA čempioną Donovaną Clinganą. Centras pastaruosius dvejus metus žaidė „UCONN Huskies“ universitete.

Praėjusiame NCAA sezone krepšininkas rinko po 13 taškų, atkovodavo 7,4 kamuolio ir blokuodavo net po 2,5 metimo.

221 cm ūgio krepšininkas pasižymi įspūdingu dydžiu, minkštu metimu iš vidutinio nuotolio ir yra itin geras gynyboje, kuomet jis yra po krepšiu.

Aštuntuoju šaukimu „San Antonio Spurs“ pašaukė Robą Dillinghamą, kuris praėjusį sezoną rungtyniavo Kentukio universitete. Tiesa, ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowskis pranešė, kad gynėjas iškart po šaukimo buvo išmainytas į „Minnesota Timberwolves“ ekipą. Teksaso klubas už šį gynėją gavo 2030 ir 2031 metų pirmojo rato šaukimus.

Pernai NCAA pirmenybėse gynėjas rinko po 15,2 taško, 3,9 rezultatyvaus perdavimo ir 2,9 atkovoto kamuolio.

Gynėjas yra vertinamas dėl savo įspūdingo taškų rinkimo, ypatingo greičio ir galimybių žaisti vienas prieš vieną. Tiesa, krepšininko silpnybė yra įvertinama jo 185 cm ūgis ir gynyba.

Devintuoju šaukimu „Memphis Grizzlies“ į savo komandą pasikvietė kanadietį Zachą Edey, kuris pastaruosius metus tobulėjo „Purdue“ universitete. Krepšininkas buvo dukart pripažintas AP geriausiu NCAA žaidėju

Centras praėjusį sezoną rinko po 25,2 taško, 12,2 atkovoto kamuolio ir blokuodavo 2,2 varžovo metimo. Beje, 22-ejų centras praleido visus ketverius metus NCAA pirmenybėse.

Z.Edey stato itin geras užtvaras, yra itin pavojingas po krepšiu dėl savo įspūdingo dydžio, kurio ūgis yra 224 cm. Krepšininkas praėjusią vasarą taip pat rungtyniavo Kanados vyrų krepšinio rinktinėje, kuri iškovojo bronzos medalius planetos pirmenybėse Filipinuose.

Dešimtuoju šaukimu „Utah Jazz“ pasikvietė Cody Williamsą, kuris rungtyniavo Kolorado universitete.

Pernai NCAA pirmenybėse krepšininkas rinko po 11,9 taško ir 3 atkovotus kamuolius.

19-metis yra vertinamas dėl savo ilgų galūnių, universalumo, talento puolime, tolimo metimo ir geros gynybos. 

Dvyliktu šaukimu buvo pakviestas Belgrado „Crvena zvezda“ gynėjas Nikola Topičius, kurį pašaukė „Oklahoma City Thunder“ ekipa, tryliktu šaukimu buvo pakviestas Devinas Carteris. Jį pašaukė D. Sabonio atstovaujama „Sacramento Kings“ ekipa.

Keturioliktuoju šaukimu „Washingon Wizards“ pasikvietė Carltoną Carringtoną, kuris praėjusį sezoną žaidė Pitsburgo universitete.

Šįmet NBA naujokų birža perskirta į dvi dienas. Pirmąją dieną vyksta pirmasis šaukimų ratas (nuo 1 iki 30), o kitą dieną – antrasis (nuo 31 iki 58). Antrasis naujokų biržos ratas įvyks ketvirtadienį (23:00 val. Lietuvos laiku), kur potencialiai gali būti pašauktas kitas lietuvis Mantas Rubštavičius.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.