EUROLYGA 2023

Geriausi europiečiai NBA lygoje – kas žibės ryškiausiai šiais metais?

Naktį iš antradienio į trečiadienį galiausiai startuos naujasis stipriausios pasaulio krepšinio lygos – NBA sezonas. Geriausi planetos krepšininkai ir toliau kurs įspūdingiausius pasirodymus, o kaip įprasta, mes labiausiai seksime kaip sekasi Lietuvos ir kitiems Europos krepšininkams. Lrytas.lt atrinko dešimtuką geriausių europiečių, kurie ves savo komandas į priekį.

 Geriausi europiečiai NBA lygoje – kas žibės ryškiausiai šiais metais?<br>lrytas.lt koliažas
 Geriausi europiečiai NBA lygoje – kas žibės ryškiausiai šiais metais?<br>lrytas.lt koliažas
 V.Wembanyama<br>AP/Scanpix nuotr.
 V.Wembanyama<br>AP/Scanpix nuotr.
 B. Bogdanovičius<br> AFP/Scanpix nuotr. 
 B. Bogdanovičius<br> AFP/Scanpix nuotr. 
 R. Gobert'as<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R. Gobert'as<br> AFP/Scanpix nuotr.
 K. Porzingis<br> AFP/Scanpix nuotr.
 K. Porzingis<br> AFP/Scanpix nuotr.
 F. Wagneris<br> AP/Scanpix nuotr.
 F. Wagneris<br> AP/Scanpix nuotr.
 L. Markkanenas<br>USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 L. Markkanenas<br>USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 V. Wembanyama<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Wembanyama<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D. Sabonis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 D. Sabonis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 L.Dončičius<br>AP/Scanpix nuotr.
 L.Dončičius<br>AP/Scanpix nuotr.
 G. Antetokounmpo<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 G. Antetokounmpo<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 Nikola Jokičius<br> AP/Scanpix nuotr.
 Nikola Jokičius<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 5:43 PM, atnaujinta Oct 24, 2023, 6:45 PM

1. Nikola Jokičius (Serbija)

Komanda: „Denver Nuggets“

Praėjusio sezono statistika: 24,5 tšk., 11,8 atk. kam., 9,8 rez. perd.

Kitokią poziciją skirti serbui būtų nusikaltimas. 28-erių vidurio puolėjas praėjusiame sezone antrą kartą iš eilės buvo išrinktas naudingiausiu lygos krepšininku, o su „Nuggets“ klubu iškovojo NBA čempionų titulą bei buvo pripažintas naudingiausiu finalo žaidėju. Finale Denverio klubas 4:1 pranoko „Miami Heat“, o N.Jokičius fiksavo 30,2 taško, 14 atkovotų kamuolių ir 7,2 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Denverio ekipai pavyko išsaugoti ekipos branduolį, kas leidžia tikėtis ir tolimesnio N.Jokičiaus bei „Nuggets“ dominavimo.

2. Giannis Antetokounmpo (Graikija)

Komanda: „Milwaukee Bucks“

Statistika: 31,1 tšk., 11,8 atk. kam., 5,7 rez. perd.

Du kartus naudingiausiu lygos krepšininku pripažintas G.Antetokounmpo sezoną pasitinka su nauju kontraktu. Graikas prasitęsė savo kontraktą ir nuo 2025–2026 metų sezono iki 2027–2028 metų uždirbs net 186 mln. JAV dolerių.

Šį tarpsezonį Milvokio klubas pasistiprino Damianu Lillardu, kas 28-erių aukštaūgiui turėtų suteikti dar daugiau erdvių puolime.

3. Luka Dončičius (Slovėnija)

Komanda: „Dallas Mavericks“

Statistika: 32,4 tšk., 8,6 atk. kam., 8 rez. perd.

Praėjęs sezonas statistiškai 24-erių slovėnui buvo geriausias karjeroje, komandos rezultatų prasme prastesnis buvo tik debiutinis sezonas NBA lygoje. „Mavericks“ 2022–2023 metų sezone iškovoję 38 pergales liko 11-oje vietoje Vakarų konferencijoje ir nepateko nei į atkrintamąsias, nei įkrintamąsias.

Lukos magijos galime tikėtis ir kitais metais, tačiau komandos galimybės nuveikti kažką rimtesnio išlieka miglotos. L.Dončičius turės Kyrie Irvingo pagalbą, tačiau abu gynėjai pasižymi prasta gynyba, o kitų komandos draugų talentas yra ganėtinai ribotas.

4. Domantas Sabonis (Lietuva)

Komanda: „Sacramento Kings“

Statistika: 19,1 tšk., 12,3 atk. kam., 7,3 rez. perd.

Praėjusiame sezone lietuvis įsirašė savo pavardę tarp kitų elitinių lygos vidurio puolėjų, o tai užtvirtino jo patekimas į trečiąjį simbolinį NBA penketuką bei žaidimas „Visų Žvaigždžių“ rungtynėse. Praėjusiame sezone lietuvio vedama „Kings“ ekipa nutraukė 16 metų prakeiksmą ir užėmusi trečiąją vietą Vakarų konferencijoje pagaliau pateko į NBA atkrintamąsias varžybas. Visgi būtent jos ir išryškino lietuvio bėdas. 27-erių vidurio puolėjui susidūrus su agresyvesne gynyba visi statistiniai rodikliai smuko žemyn, o lietuvis asmeninėje dvikovoje nusileido kur kas prasčiau vertinamui Kevonui Looney.

Praėjusį sezoną įspūdingu puolimu išsiskyrusi „Kings“ ekipa šį sezoną išlaikė savo pagrindinį branduolį ir sugebėjo dar pridėti kelis iš toli gerai pataikančius krepšininkus, kas turėtų D.Saboniui suteikti dar daugiau erdvės baudos aikštelėje, tad galime tikėtis dar vieno sėkmingo lietuvio sezono.

5. Lauri Markkanenas (Suomija)

Komanda: „Utah Jazz“

Statistika: 25,6 tšk., 8,6 atk. kam., 1,9 rez. perd.

Praėjusiame sezone iš „Cleveland Cavaliers“ į „Utah Jazz“ persikėlęs 26-erių L.Markkanenas išgyveno proveržio sezoną. 213 cm ūgio puolėjas pradėjo fiksuoti įspūdingus statistinius rodiklius, o už tai buvo apdovanotas „Visų Žvaigždžių“ rungtynėmis bei buvo pripažintas labiausiai patobulėjusiu lygos krepšininku.

Nepaisant suomio proveržio, Solt Leik Sičio klubas į atkrintamąsias varžybas nepateko, o ir šį sezoną jų patekimas toliau yra mažai tikėtinas. Visgi nuolatos savo žaidimą gerinantis L.Markkanenas ir toliau turėtų turėti visišką laisvę „Jazz“ ekipoje bei fiksuoti puikius skaičius.

6. Franzas Wagneris (Vokietija)

Komanda: „Orlando Magic“

Statistika: 18,6 tšk., 4,1 atk. kam., 3,5 rez. perd.

Trečiąjį sezoną NBA lygoje pasitinkantis 22-ejų F.Wagneris ir toliau rungtyniaus jaunojoje „Magic“ komandoje. Nors komanda į didesniu laimėjimus ir nepretenduoja, tačiau joje talentingieji jaunuoliai turi visą laisvę įrodinėti savo talentą.

Tai leidžia tikėtis dar vieno F.Wagnerio šuolio, tačiau tuo pačiu dėl lyderio vaidmens jam teks konkuruoti su kitais talentingais krepšininkais – Paolo Banchero, Cole‘u Anthony, Jalenu Suggsu bei naujokais Anthony Blacku ir Jettu Howardu.

7. Victoras Wembanyama (Prancūzija)

Komanda: „San Antonio Spurs“

Statistika: 21,6 tšk., 10,4 atk. kam., 2,4 rez. perd. (Prancūzijos krepšinio lyga)

19-metis dar nėra žengęs ant parketo oficialiose rungtynėse oficialiose NBA rungtynėse, tačiau jau dabar daugelis pasakytų, jog septinta vieta prancūzui yra per žema. Paskutinį kartą toks susidomėjimas naujoku buvo dar 2003 metais, kuomet į lygą įžengė LeBronas Jamesas.

Išskirtiniu krepšinio talentu laikomas 224 cm ūgio V.Wembanyama priešsezoninėse rungtynėse pademonstravo, jog jo gynyba jau dabar yra viena geriausių visoje lygoje, o ir puolime krepšininkas atrodo pajėgus. „Spurs“ ekipa praėjusį sezoną buvo viena prasčiausiu visoje lygoje, tad aukštaūgis ir Prancūzijos turės visišką laisvę.

8. Kristapas Porzingis (Latvija)

Komanda: „Boston Celtics“

Statistika: 23,2 tšk., 8,4 atk. kam., 2,7 rez. perd.

Praėjusį sezoną „Washington Wizards“ ekipoje praleidęs K.Porzingis pasigerino savo asmeninius rodiklius ir išvengė rimtesnių traumų, su kuriomis jam tenka kovoti visą karjerą.

Šį tarpsezonį 28-erių K.Porzingis prisijungė prie „Celtics“ ekipos, kurios tikslai aukščiausi – kovoti dėl čempionų titulo. Latviui reikės ne tik išvengti traumų, tačiau ir įrodyti, jog jis gali prisidėti prie pegalingo krepšinio.

9. Rudy Gobert‘as (Prancūzija)

Komanda: „Minnesota Timberwolves“

Statistika: 13,4 tšk., 11,6 atk. kam., 1,2 rez. perd.

Dar vienas prancūzas, kuris kitos lygos aukštaūgius varo į neviltį dėl savo gynybos. 31-erių vidurio puolėjas praėjusiame sezone pateko į „Timberwolves“ projektą, kuriame R.Gobert‘ui teko žaisti kartu su kitu aukštaūgiu Karlu Anthony-Townsu.

R.Gobert‘as ir toliau bus atsakingas už komandos gynybą, tad pakilimo statistinėje grafoje tikėtis nereikėtų, tačiau jeigu viskas ir toliau klostysis pagal planą, Mineapolio ekipa vėl rungtyniaus atkrintamosiose varžybose.

10. Bogdanas Bogdanovičius (Serbija)

Komanda: „Atlanta Hawks“

Statistika: 14 tšk., 3,1 atk. kam., 2,8 rez. perd.

Snaiperis iš Serbijos jau kelis sezonus paeiliui susiduria su traumų problema ir tai neleidžia 31-erių serbui atsiskleisti visu gražumu „Hawks“ ekipoje. Tiesa, tik krepšininkui pavykus įgauti sportinę formą rezultatas iš karto tampa akivaizdus. Į atkrintamąsias patekusi Atlantos ekipa praėjusiame sezone metė rimtą iššūkį „Boston Celtics“ klubui ir seriją pralaimėjo tik 2:4.

Tai, kad B.Bogdanovičius yra puikios sportinės formos gali patvirtinti ir šių metų pasaulio čempionatas. Serbai užėmė antrąją vietą, o B.Bogdanovičius vedė rinktinę į priekį fiksuodamas 19,1 taško, 3,3 atkovoto kamuolio, 4,6 rezultatyvaus perdavimo ir 21,6 naudingumo balo vidurkius.

Paminėjimo verti krepšininkai: O.G. Anunoby (Didžioji Britanija, „Toronto Raptors“), Bojanas Bogdanovičius (Kroatija, „Detroit Pistons“), Nikola Vucevičius (Juodkalnija, „Chicago Bulls“), Jonas Valančiūnas (Lietuva, „New Orleans Pelicans“), Cilntas Capela (Šveicarija, „Atlanta Hawks“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.