EUROLYGA 2023

JAV krepšininkai kalami prie kryžiaus: ši rinktinė nėra komanda

Pralaimėti draugiškas rungtynes nemalonu. Vis dėlto pralaimėjus draugiškas rungtynes galima atsainiai pareikšti, kad „tai tik draugiškos rungtynės“. Kur kas sunkiau pasiteisinti pralaimėjus oficialias rungtynes, ypač, jei pralaimėjimą jau pirmąją olimpinio turnyro dieną patiria galingiausia pasaulio krepšinio valstybė JAV.

JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinė pralaimėjimu pradėjo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinės treneris G.Popovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV rinktinės treneris G.Popovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 11:29 AM, atnaujinta Jul 26, 2021, 2:48 PM

JAV varžovams – ne autoritetas

JAV vyrų krepšinio rinktinei pirmosiose Tokijo olimpinių žaidynių rungtynėse pralaimėjus Prancūzijos komandai, įtakingiausi šalies leidiniai negailėjo karčių žodžių ir suabejojo, ar JAV vis dar yra neginčytinas pasaulio krepšinio autoritetas.

„JAV kelionei ketvirtų paeiliui aukso medalių link jau iškilo pavojus“, – pareiškė ESPN. „JAV rinktinės pralaimėjimas Prancūzijai priminė, kad ji nėra olimpinių žaidynių favoritė“, – nusprendė „Sports Illustrated“.

Krepšinio apžvalgininkus labiausiai glumino tai, kad ketvirtojo kėlinio viduryje septynių taškų skirtumu pirmavusi JAV rinktinė praleido 14 iš eilės taškų. Šis beviltiškas tarpsnis lėmė amerikiečių pralaimėjimą 76:83.

Po finalo sirenos kliuvo ir treneriui Greggui Popovichiui, ir ryškiausiai rinktinės žvaigždei Kevinui Durantui. Neginčydami Prancūzijos ekipos lyderių meistriškumo, JAV žurnalistai atkreipė dėmesį ir į tai, kad prancūzams pergalė nesukėlė beveik jokių emocijų. Nugalėtojai aikštę paliko ramiais veidais, lyg būtų įveikę ne daugkartinius olimpinių turnyrų čempionus, bet kokią nors vidutiniokų komandą. Šis faktas tarsi bylojo, kad varžovams pergalės prieš JAV rinktinę tapo kasdieniu įvykiu.

„Jei rungtynėse buvo akimirka, kuri geriausiai atspindėjo šių komandų santykius, ji buvo po sirenos, kai prancūzai ramiai paspaudė amerikiečiams rankas ir išėjo iš aikštės, lyg tai būtų įprastas dalykas. Prieš dvejus metus pasaulio pirmenybėse prancūzai lyg pašėlę šventė pergalę prieš gerokai mažiau talentų turėjusią JAV komandą.

Tose pasaulio pirmenybėse Prancūzija iškovojo bronzą, bet jų žaidėjų įgūdžių negalima lyginti su amerikiečių. Neįmanoma paaiškinti, kaip JAV komanda per keturias su puse minutės nesugebėjo pelnyti nė taško“, – rašė ESPN.

G.Popovichius – netinkamas?

Į pralaimėjimą galima žvelgti skirtingais kampais. Iš vienos pusės, JAV rinktinė pralaimėjo po 25 iš eilės laimėtų rungtynių olimpinėse žaidynėse. Praėjusį kartą nesėkmė amerikiečius ištiko 2004 metais per pusfinalio rungtynes su Argentinos krepšininkais. Po to JAV rinktinė laimėjo Atėnų žaidynių mažojo finalo rungtynes su lietuviais ir iškovojo aukso medalius Pekino, Londono bei Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kuriose įveikė visus varžovus.

Iš kitos pusės, JAV rinktinė pralaimėjo penkerias iš aštuonerių pastarųjų rungtynių. Amerikiečiai 2019 metų pasaulio pirmenybių atkrintamosiose varžybose nusileido Prancūzijos ir Serbijos komandoms, šią vasarą ruošdamiesi Tokijo egzaminui pripažino Nigerijos ir Australijos krepšininkų pranašumą, o Tokijo žaidynes pradėjo dar kartą pralaimėdami prancūzams.

Šią nesėkmių naštą tempia užpernai vyriausiojo trenerio pareigose debiutavęs ilgametis „San Antonio Spurs“ strategas, penkiskart NBA čempionas Greggas Popovichius.

„USA Today“ apžvalgininkas Danas Wolkenas suabejojo, ar G.Popovichius apskritai tinka treniruoti nacionalinę komandą. „Laikas pripažinti faktą, kad legendinis NBA treneris Greggas Popovichius olimpiniame krepšinyje dvokia“, – po sekmadienį patirto pralaimėjimo pareiškė D.Wolkenas.

„Jei norite vadinti G.Popovichių geriausiu treneriu NBA istorijoje, pirmyn. Bet būkime sąžiningi, koks paprastai būna pats G.Popovichius – olimpiniame krepšinyje jis dvokia.

Jei norite ieškoti, ką kaltinti dėl JAV rinktinės pralaimėjimo Prancūzijai, nesidairykite toliau negu penkis NBA čempiono vardus laimėjęs žmogus, kuris buvo nenuovokus nuo tos akimirkos, kai pradėjo vadovauti JAV rinktinei. Nenuovokus pasirinkdamas žaidėjus. Nenuovokus dėl lūkesčių, kuriuos puoselėjo perimdamas dėkingą darbą iš Mike‘o Krzyzewskio. Tai erzina labiausiai“, – rašė „USA Today“ apžvalgininkas.

„Jis bandė paslėpti savo sumišimą tarsi tai būtų ne olimpinės žaidynės, bet eilinis sausio mėnesio vakaras Minesotoje. Visi suprantame, kad Prancūzija turi NBA lygio žaidėjų, kaip ir dar kelios komandos šiame turnyre. Rudy Gobert‘as yra žvaigždė. Evano Fournier ir Nicolas Batumo vardus visi žinote. Nando De Colo trumpai žaidė NBA lygoje ir metai po metų puikiai rungtyniauja Eurolygoje. Tačiau užtenka paviršutinio žvilgsnio į prancūzų sudėtį ir po to į JAV sudėtį, kad pasakytume, kuris sąrašas geresnis.

Per pastaruosius 17 metų, nuo 2004-ųjų Atėnų žlugimo, kuris privertė JAV rinktinės vadovus peržvelgti viską, ką jie darė, JAV viską darydavo geriausiai. Bent iki tol, kol atėjo G.Popovichius su didele pasiteisinimų kuprine. Jis kalba juokingus dalykus, kaip antai, kad „gerai, jog JAV pralaimėjo Nigerijai draugiškas rungtynes“ arba kad „tai kartais atsitinka“, išbarsčius aštuonių taškų persvarą rungtynių pabaigoje“. Tai neturėtų atsitikti JAV rinktinei tarptautiniuose turnyruose.

JAV rinktinė vis dar gali visus užčiaupti ir laimėti aukso medalius. Tokia tikimybė yra didelė. Bet kaip matėme savo akimis, tą padaryti nebus lengva. O jei tai atsitiks, atsitiks ne dėl to, kad vienas geriausių visų laikų pasaulio trenerių sugalvos kažką neįtikėtino. G.Popovichius turėjo metus, kad ką nors sugalvotų JAV rinktinėje. Mes vis dar laukiame jo pirmos geros dienos šioje darbovietėje“, – rinktinės trenerį pliekė D.Wolkenas.

Besikartojančios problemos

„Ryškiausių NBA žvaigždžių vedamai rinktinei gali trūkti darnos ir pastovumo, kad iškovotų ketvirtuosius iš eilės aukso medalius“, – nusprendė „Sports Illustrated“ apžvalgininkas Chrisas Mannixas. Tiesa, nelabai aišku, kur JAV komandoje jis rado „ryškiausias NBA žvaigždes“.

Kad ir kaip būtų keista, JAV ir Prancūzijos rinktinėse žaidė tiek pat krepšininkų, pastarąjį sezoną išrinktų į tris geriausių NBA žaidėjų penketus – po vieną (amerikietis Damianas Lillardas ir prancūzas Rudy Gobert‘as). Beveik visi JAV krepšininkai, kuriuos tikrai galima vadinti ryškiausiomis NBA žvaigždėmis ginti savo šalies garbę atsisakė.

Dėl vis pasikartojančių JAV rinktinės sudėties problemų krimtosi „Washington Post“: „Paskutinės minutės atskleidė įsisenėjusią JAV rinktinės problemą. Jai trūksta laiko po NBA sezono, gyvybiškai trūksta perdavimus atlikti galinčių įžaidėjų ir baudos aikštelėje stumdytis galinčių aukštaūgių. Prieš patyrusią Prancūzijos komandą krepšininkams trūko šaltakraujiškumo. Atkovoję kamuolį jie iškart karštakošiškai vėl metė į krepšį.

Ginantis trūko tvarkos. Evanas Fournier, Prancūzijos komandos didvyris, vis atsidurdavo laisvas už tritaškio linijos. Jis pelnė 28 taškus ir pranoko visas amerikiečių žvaigždes“.

JAV rinktinė – ne komanda

Nors JAV rinktinės sudėtis toli gražu ne optimali, net ir šios sudėties krepšininkų meistriškumas yra gerokai aukštesnis negu visų varžovų. Tačiau amerikiečių veiksmai aikštėje nėra suderinti.

Šią pralaimėjimo priežastį pabrėžė „Sports Illustrated“ apžvalgininkas Chrisas Mannixas: „JAV rinktinė pralaimėjo pirmąsias olimpinio turnyro rungtynes Prancūzijai, ir tai nebuvo staigmena. Prancūzijos komandos žvaigždės yra Rudy Gobert‘as, Evanas Fournier ir Nicolas Batumas, o greta jų žaidžia krepšininkai, kurie kartu rungtyniauja vos ne nuo paauglystės.

JAV rinktinė nėra favoritė. Ir niekada nebuvo. Kad ir kokia gera būtų JAV rinktinė – bet kuri Kevino Duranto, Damiano Lillardo ar Jaysono Tatumo vedama komanda būtų gera – ji nėra komanda. Bent kol kas. Tai puikių žaidėjų rinkinys, bet šie žaidėjai neturi jokių minčių, kaip žaisti kartu. Gali būti, kad jiems neužteks laiko, kad pradėtų žaisti kartu.

Pažiūrėkite į Prancūziją. Nando De Colo, kuris prieš kelerius metus pasitrainiojo NBA, pradėjo rungtynes starto penkete kartu su E.Fournier. Guerschonas Yabusele, gavęs kelias minutes „Boston Celtics“ klube, su Rudy Gobert‘u ir Nicolas Batumu sudarė priekinę liniją. Tarp jų – meistriškumo praraja. Bet jie perdavinėja kamuolį ir suderina gynybos veiksmus.

Dabar pažiūrėkite į JAV. Jei buvo epizodas, apibendrinantis JAV komandos puolimo strategiją, jis buvo paskutinę minutę amerikiečiams atsiliekant dviem taškais. Penkių metimų ataka prasidėjo Kevino Duranto netaikliu tritaškiu ir baigėsi dar vienu K.Duranto netaikliu tritaškiu ir lanko nesiekusiu Jrue Holiday metimu.

JAV pralaimėjo, nes Prancūzijos komanda yra darnesnė. Kitos komandos taip pat bus darnesnės. JAV visada turės geresnius žaidėjus, bet neaišku, ar šie žaidėjai turės laiko susicementuoti“.

Stebėtis ar nesistebėti?

Nors G.Popovichius po rungtynių kalbėjo, kad dėl JAV rinktinės pralaimėjimo stebėtis nereikėtų, jo nuomonei pritarė ne visi.

„Kaip galėjo atsitikti, kad JAV jos sporto šakoje per pirmąsias olimpinio turnyro rungtynes pralaimėjo stipriai, bet ne galingiausiai varžovei? Kaip šalis, kuri turi geriausią pasaulio lygą ir išugdo geriausius pasaulio krepšininkus ketvirtajame kėlinyje iššvaistė septynių taškų persvarą?

Visa tai, mažų mažiausiai, nustebino, – rašė „Los Angeles Times“. – Niekas nesitiki, kad ši komanda, prie kurios penki krepšininkai prisidėjo visai neseniai, žais stabiliai. Bet vis tiek. Juk tai JAV. Juk tai krepšinis. Ir jei pralaimėjimai neatrodo staigmena, komanda turi esminių problemų“.

„Išaugus kitų komandų ir kitų šalių krepšininkų lygiui, niekas nesitiki, kad JAV rinktinė laimės vos žengusi į aikštę. Bet žmonės tikisi, kad JAV rinktinė bent jau žais gerai. Vietoj to matėme Keviną Durantą renkantį pražangas, pelnantį tik 10 taškų ir pataikantį 4 iš 12 metimų. Geriausią amerikiečių krepšininką užtemdė Nando De Colo? Tai nepanašu į K.Durantą“, – toliau stebėjosi „Los Angeles Times“.

„Washington Post“ taip pat nurodė priežastis, dėl kurių JAV rinktinės pralaimėjimas turėtų stebinti: „Kai JAV rinktinė pralaimėjo pirmąsias draugiškas rungtynes Nigerijai, treneris G.Popovichius sakė, kad jis „yra patenkintas, jog tai atsitiko“ ir kad tai „mums gali būti svarbiausias dalykas“.

Po to pralaimėjimo, laikyto pavojaus skambučiu, buvo kitas pralaimėjimas Australijai. Po ilgos kelionės į Japoniją ir pasirengimo savaitės JAV gluminančiai pralaimėjo pirmąsias olimpinio turnyro rungtynes Prancūzijai. Prancūzai per paskutines keturias minutes išlipo iš 7 taškų duobės ir nugalėjo 83:76, o po pergalės neparodė jokių emocijų.

Prancūzija pelnytai nugalėjo, bet tik dėl to, kad JAV rinktinė abiejose aikštės pusėse subyrėjo į šipulius“.

Jau skaičiuoja variantus

ESPN bandė paaiškinti pralaimėjimą tuo, kad trys krepšininkai, vos prieš kelias dienas žaidę NBA finale, prie JAV rinktinės prisidėjo tik pirmųjų olimpinio turnyro rungtynių dieną. Tačiau amerikiečių žurnalistai iškart patys ir paneigė šį pasiteisinimą: „Bet vienas iš jų – Jrue Holiday – buvo geriausias komandos žaidėjas ketvirtajame kėlinyje, per kurį pelnė 12 iš 18 savo taškų ir energingu žaidimu padėjo JAV rinktinei įgyti persvarą“.

„G.Popovichių, atrodo, erzino žurnalistų klausimai apie pralaimėjimą. Jam vadovaujant rinktinė pralaimėjo 5 iš 8 pastarųjų rungtynių.

G.Popovichius sakė, kad apie revanšą prancūzams už pralaimėjimą pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje, galvojo nuo tos dienos, kai vasarį buvo ištraukti olimpinių žaidynių burtai. Tačiau jis nesugalvojo, kaip pristabdyti E.Fournier, kuris vis atsidurdavo laisvas už trijų taškų linijos. Net J.Holiday, kuris puikiai žaidė NBA finale ir antradienį padėjo „Bucks“ tapti čempionu, nepajėgė sustabdyti prancūzų bangos“, – rašė ESPN.

Kaip stipriai susvyravo JAV krepšinio apžvalgininkų tikėjimas rinktine, rodo vien tai, jog jie jau po pirmojo pralaimėjimo pradėjo skaičiuoti variantus, kaip patekti į atkrintamąsias varžybas. „Jei bus pakankamai geras taškų skirtumas, JAV gali patekti į kitą etapą pralaimėjusi dar vienerias rungtynes“, – grupės varžybų aritmetiką pranešė ESPN.

„Pralaimėjimas nepaskandino komandos vilčių laimėti ketvirtus iš eilės olimpinius aukso medalius, bet kelias bus sudėtingesnis. Dabar amerikiečiams reikės kovoti dėl antrosios vietos grupėje, o per atkrintamąsias varžybas susitikti su stipresniais varžovais“, – paaiškino „Washington Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.