EUROLYGA 2023

Artėjančio sezono paveiksle – išlaikytas „Ryto“ tęstinumas ir nauji veidai

Naujam sezonui besiruošiančios Vilniaus „Ryto“ jaunimo komandos įgauna vis ryškesnius kontūrus. Vasarai persiritus į antrąją pusę, #RytasYouth pakalbino jaunimo programos vadovą Mindaugą Noreiką, „Perlo Energijos“ strategą Edviną Justą ir „Ryto-MRU-VKM“ trenerį Karolį Čyžių.

Vilniaus „Ryto“ jaunieji žaidėjai.<br> R.Lukoševičiaus nuotr.
Vilniaus „Ryto“ jaunieji žaidėjai.<br> R.Lukoševičiaus nuotr.
 Edvinas Justa<br> R.Lukoševičiaus nuotr.
 Edvinas Justa<br> R.Lukoševičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 5:48 PM

Trenerių štabuose – pastiprinimai

Pristatydamas jau nuveiktus ir dar laukiančius vasaros darbus, M. Noreika akcentavo procesui atsidavusius „Ryto“ sistemos trenerius ir kitas svarbias pozicijas, kurias pavyko sustiprinti.

Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žaisiantį „Perlą Energiją“, kaip ir praėjusį sezoną, treniruos Edvinas Justa.

„Formuodami trenerių štabus išlaikėme didžiąją dalį specialistų ir pasipildėme trūkstamomis figūromis. Edvinas su „Perlu Energija“ dirba du sezonus ir nuspręsta išlaikyti tęstinumą. Man imponuoja jo atsidavimas, reiklumas.

Kitą kartą jis noro turi net per daug, bet man geriau pristabdyti nei raginti. Edvinui ir toliau asistuos Ignas Pagalys. Džiaugiamės, kad pavyko pasiekti susitarimą su buvusiu klubo žaidėju, šiuo metu treneriu dirbančiu Sauliumi Kuzminsku.

Mano nuomone, fizinis rengimas yra labai svarbi žaidėjų ugdymo ir rezultato siekimo dalis. Ši atsakomybė patikėta fizinio rengimo treneriui Ugniui Savickui. Puikiai kineziterapeute dirbanti Agnė Jonkutė toliau rūpinsis žaidėjų sveikata“, – pristatydamas „Perlo Energijos“ trenerių flangą kalbėjo jaunimo programos vadovas.

„Šiuo metu žaidėjai savo dėmesį skiria individualiam meistriškumo kėlimui, kiti atstovauja jaunimo rinktinėms, o grupinės treniruotės ir pasiruošimas sezonui prasidės rugpjūčio 2 d. Komandos pagrindas išliks toks pats. Tuo pačiu norisi pasidžiaugti, kad pavyko pasipildyti keletu labai talentingų jaunuolių, kurie, tikimės, svariai prisidės prie komandos rezultatų“, – kalbėjo „Perlo Energija“ treneris E. Justa.

Tuo metu „Ryto-MRU-VKM“ komandai, kuri žais Regionų krepšinio lygos (RKL) B divizione, vadovaus Karolis Čyžius.

Su komanda nuo šiol reguliariai dirbs fizinio rengimo treneris – Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) studijas baigęs Gabrys Sadaunykas.

„Dėkoju daug jaunimo krepšiniui atidavusiam ir paskutinius du sezonus su „Ryto“ jaunimo komanda dirbusiam Gintautui Reginai. Norime auginti ne tik žaidėjus, bet ir trenerius. Karolis yra jaunas ir perspektyvus treneris, puikiai pažįstantis 2004 ir 2005 m. gimusius krepšininkus, kurių pagrindas ir žais RKL komandoje.

Labai džiaugiamės, kad didelę patirtį sukaupęs treneris Algirdas Milonas sutiko asistuoti Karoliui. Žinome, kad Algirdas dirbdamas asistentu bus autoritetas žaidėjams ir geras mentorius K. Čyžiui.

Tikime, kad toks jauno ir patyrusio trenerio duetas bus sėkmingas ugdant klubo žaidėjus. Manau, krepšininkams neužtenka vienos fizinio rengimo treniruotės per savaitė, todėl džiaugiuosi, kad nuo šiol fizinio rengimo trenerį turėsime viso proceso metu“, – kalbėjo M. Noreika.

„Dabar vaikinukai dirba su fizinio parengimo treneriu. Rugpjūtį jie su savo MKL komandomis važiuos į sporto stovyklas, o pirmąsias grupines treniruotes planuojame paskutinę rugpjūčio savaitę. Kol kas turime išplėstinį kandidatų sąrašą ir nesame „uždarę“ sudėties. Yra žaidėjų „ant dvyliktuko ribos“ ir žiūrėsime, kiek jie pridėjo per vasarą“, – sakė „Ryto-MRU-VKM“ treneris K. Čyžius.

Kaip prasmingai praleisti likusią vasarą?

Visi pašnekovai vieningai sutaria – vasarą jauniesiems vilniečiams labiausiai reikia gerinti savo fizinį pasiruošimą.

„Svarbiausia yra bendrauti su savo treneriu ir su juo tartis dėl galimų stovyklų ir papildomų krūvių. Kalbant apie jaunus vilniečius, patarčiau jiems vasarą kažkiek pailsėti nuo kamuolio ir stiprinti kūnus, „užkrauti“ juos fiziškai. Aišku, 2–3 savaites lavinti individualius įgūdžius galima ir tą reiktų daryti. Tačiau atletiškumo Lietuvos krepšininkuose tikrai norėtųsi matyti daugiau, todėl jaunimo komandų fizikai ir dedame svarbų akcentą“, – kalbėjo M. Noreika.

„Galbūt techniškam žaidėjui nereikia važiuoti į individualių įgūdžių stovyklą ir jam geriau sustiprėti fiziškai. Kitam žaidėjui, kuris fiziškai stiprus, gal kaip tik trūksta tam tikrų įgūdžių. Nemanau, kad į stovyklas reiktų važinėti „kiaurą“ vasarą.

Reikia atrasti laiko ir poilsiui, kad atstatytum fizines ir emocines jėgas. Jeigu mes kalbame apie „Perlą Energiją“ ir jaunus žaidėjus, tokie krepšininkai gauna mėnesį poilsio.

Jiems viena kokybiška savaitės trukmės stovykla yra tikrai pakankamai. Aišku, jeigu prieš ir po jos palaikai formą individualiai“, – savo nuomone pasidalino E. Justa.

„Visiškai kamuolio, kaip ir elementaraus poilsio nuo krepšinio, irgi negalima išsižadėti, bet pagrindinį fokusą dėčiau į atletiškumą. Dabar tam yra sudarytos tikrai geros sąlygos ir klubo žaidėjai treniruojasi su fizinio rengimo treneriu. Mano nuomone, fiziškumas yra žaidėjo pagrindas tarsi pamatas namo statyboje, – pastebėjo K. Čyžius.

Didelis dėmesys žaidėjų motyvacijai

Kokio profilio žaidėjai turi daugiausiai galimybių praverti „Ryto“ jaunimo komandų, o vėliau ir reprezentacinės ekipos duris?

„Pasigendu žaidėjų tvirtais charakteriais, tokių norėtųsi matyti kuo daugiau“, – atviravo M. Noreika.

„Labai didelį dėmesį skiriame perspektyvumui, kiek žaidėjas gali atsiduoti treniravimui. Aišku, labai svarbu žaidimo skaitymas ir sprendimų priėmimas. Tikrai neatmetame ir stebime dabartinius krepšininkų rezultatus, bet perspektyva yra vienas svarbiausių dalykų, į ką kreipiame dėmesį“, – sako E. Justa.

„Stebime žaidėjų motyvaciją – kaip jie leidžia laiką, ar suteikdami jam šansą padarysime gerą investiciją klubui? Nėra žaidėjų, kurie neturėtų ką tobulinti. Bet jeigu jis turi motyvaciją, darbinę etiką, toks žaidėjas turi potencialo geresniu žaidėju“, – savo kolegai pritaria K. Čyžius.

Paklausus, koks artėjantį sezoną galėtų būti „Ryto“ jaunimo komandų braižas, pašnekovai tvirtino, kad svarbiausia – ugdyti žaidėjų kūrybiškumą ir gebėjimą dideliame greityje priimti teisingus sprendimus.

„Greitas krepšinis su galimybe žaidėjams patiems priimti sprendimus. Mūsų tikslas – atskleisti krepšininkus, jų kūrybiškumą, ugdyti jų gebėjimą skaityti situacijas. Turim turėti tam tikrus rėmus, taisykles, bet turim palikti laisvę ir galimybę improvizuoti, kad jaunas krepšininkas galėtų augti“, – pastebi E. Justa.

„Esame sutarę, kad RKL ir NKL komandos turi turėti vientisą braižą, o kai kurios detalės niuansai, žinoma, gali skirtis. Tikrai nesiruošiame žaidėjų galvas užkrauti taktikomis. Reikia sudaryti palankias situacijas, kad žaidėjai vystytųsi, – kalba K. Čyžius. – Dabar krepšinis labai greitėja ir yra du kertiniai momentai – žaidėjų atletiškumas ir geras sprendimų priėmimas žaibiškame greityje.“

Jaunimo programos vadovas M. Noreika vasarą aktyviai bendrauja ne tik su treneriais, bet ir „Ryto“ sporto direktoriumi D. Zavacku. Pasak „Perlo Energijos“ ir „Ryto-MRU-VKM“ trenerių, tai dar labiau skatina tvarią jaunimo integraciją į vyrų krepšinį.

„Tai reiškia daugiau bendravimo, daugiau komunikacijos tarp trenerių, žaidėjų, daugiau pamatuotų sprendimų. Jeigu pagrindinėje „Ryto“ komandoje kasmet įsitvirtina bent vienas jaunuolis, tai jau yra sveikintina. Turnyrinėje lentelėje turime tikslą patekti tarp 8 stipriausių. NKL čempionate labiausiai norime būti konkurencingi ir kovoti su visomis komandomis“, – sakė E. Justa.

„Tokie žingsniai tikrai prideda solidumo visai jaunimo programai. Visi treneriai bendrauja, diskutuoja, ieško geriausių sprendimų. Kuo daugiau žmonių veikia ta pačia kryptimi, tuo daugiau toje kryptyje yra jėgos. Aš, kaip treneris, nemėgstu pralaimėti. Pirmoje vietoje – tobulėjimas, bet komanda turi eiti laimėti, ne tik pasižaisti. Tikslas RKL čempionate – iškovoti kuo daugiau pergalių, įtraukiant kuo daugiau žaidėjų“, – užbaigė K. Čyžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?