EUROLYGA 2023

Kliūtis atvykti į rinktines ir kovoti dėl olimpinio kelialapio įveikė ne visi NBA krepšininkai

Graikas Giannis Antetokounmpo, serbas Bogdanas Bogdanovičius ir kroatas Dario Šaričius norėtų dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynės. Tačiau šie krepšininkai net ir labai norėdami nebūtų galėję atvykti į šią savaitę vykstančias olimpinės atrankos varžybas.

Giannis Antetokounmpo (dešinėje).<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Giannis Antetokounmpo (dešinėje).<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Nikola Jokičius.<br>AFP/Scanix.com nuotr.
Nikola Jokičius.<br>AFP/Scanix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 2:20 PM, atnaujinta Jul 28, 2022, 3:43 PM

Jie turėjo likti JAV ir tuo metu, kai krepšinio rinktinės kovojo dėl olimpinių kelialapių, rungtyniavo NBA atkrintamosiose varžybose.

Pasisekė ne visiems

Lietuvos rinktinės smogiamąją jėgą sudaro NBA lygoje žaidžiantys aukštaūgiai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis. Mūsų šalies rinktinei rūpesčių dėl to nekilo. „Memphis Grizzlies“ ir „Indiana Pacers“ komandos, kurioms atstovauja Lietuvos milžinai, anksti iškrito iš NBA atkrintamųjų varžybų, todėl J.Valančiūnas ir D.Sabonis spėjo kelias dienas atsipūsti ir laiku atvyko į rinktinės treniruočių stovyklą.

Mažiau pasisekė kai kurioms kitoms rinktinėms. Keli geriausi jų krepšininkai arba atvyko į stovyklas pavėlavę, arba visai negalėjo prisidėti prie nacionalinių komandų. Dar ir šią savaitę NBA aikštėse prakaitavo pusfinalio rungtynes žaidę graikai Giannis ir Thanasis Antetokounmpo („Milwaukee Bucks“), kroatai Dario Šaričius („Phoenix Suns“) ir Ivica Zubacas („Los Angeles Clippers“), serbas Bogdanas Bogdanovičius, italas Danilo Gallinari ir angolietis Bruno Fernando („Atlanta Hawks“).

NBA finalo serija paprastai baigiasi birželio viduryje. Normaliomis aplinkybėmis krepšininkai būtų galėję spėti į rinktines. Tačiau šis NBA sezonas nėra įprastas. Jis dėl pandemijos prasidėjo beveik dviem mėnesiais vėliau ir, nors buvo trumpesnis, finalo serija baigsis tik liepos viduryje.

Didelių nuostolių nepatyrė

Teisę žaisti rinktinėse, kurios dalyvauja olimpinės atrankos turnyre, turi apie šešias dešimtis šį sezoną NBA rungtyniavusių krepšininkų. Prie rinktinių prisidėjo ir dėl olimpinių kelialapių kovoja 26 žaidėjai iš NBA klubų.

Nors atsisakiusių daug, kelioms Europos šalims dėl NBA krepšininkų noro žaisti rinktinėje nekilo jokių problemų. Vesti į pergales Slovėnijos komandą bando Luka Dončičius („Dallas Mavericks“) ir Vlatko Čančaras („Denver Nuggets“), Kroatijos – Bojanas Bogdanovičius („Utah Jazz“), Turkijos – Cedi Osmanas („Cleveland Cavaliers“), Furkanas Korkmazas („Philadelphia 76ers“) ir Ersanas Ilyasova („Utah Jazz“), Čekijos – Tomašas Satoransky („Chicago Bulls“), Italijos – Nicolo Melli („Dallas Mavericks“) ir Nico Mannionas („Golden State Warriors“), Graikijos – Kostas Antetokounmpo („Los Angeles Lakers“).

Šios šalys, neskaitant NBA atkrintamosiose varžybose užtrukusių krepšininkų, žymių nuostolių nepatyrė. Slovėnams dar galėtų padėti 35-erių Goranas Dragičius („Miami Heat“), bet veteranui jau trūksta jėgų, kad po ilgo sezono Šiaurės Amerikoje galėtų vasarą žaisti ir rinktinėje. O turkas Enesas Kanteras („Portland Trail Blazers“) dėl pilietinės pozicijos savo šalyje paskelbtas nepageidaujamu asmeniu.

Kroatas Luka Šamaničius („San Antonio Spurs“) šią vasarą į rinktinę veržėsi net neišsigydęs NBA sezono pabaigoje patirtos traumos. Jis atvyko į stovyklą, žaidė draugiškas rungtynes, bet nebuvo pakankamai pasiruošęs ir į dvyliktuką nepateko.

Nusivylė jaunų žaidėjų požiūriu

Serbijos rinktinės treneris Igoras Kokoškovas į kandidatų sąrašą įtraukė visus septynis NBA pirmenybėse žaidžiančius savo tautiečius. Tiesa, serbai iš anksto numatė, kad du geriausi šios šalies krepšininkai Nikola Jokičius ir Bogdanas Bogdanovičius praleis atrankos turnyrą. Tačiau B.Bogdanovičius tvirtai pažadėjo, kad prisidės prie komandos, jei ji pateks į Tokijo žaidynes (o serbai tuo nė kiek neabejoja).

N.Jokičiaus padėtis buvo keblesnė. NBA sezono metu jis nesileido į jokias kalbas apie rinktinę. Net ir sužaidęs paskutines rungtynes „Denver Nuggets“ vidurio puolėjas kelias dienas tikrino Serbijos krepšinio visuomenės kantrybę, bet galiausiai pranešė, kad neketina vykti į Tokijo žaidynes.

Abejonių kyla ir dėl „Atlanta Hawks“ gynėjo B.Bogdanovičiaus. Jis žaidžia sukandęs dantis iš skausmo, o jo kančias matantys serbų sirgaliai vis mažiau tiki, kad krepšininkas šią vasarą apsivilks rinktinės aprangą.

Atvykti į rinktinę atsisakė du jaunosios kartos Serbijos krepšininkai. „Oklahoma City Thunder“ vidurio puolėjas Aleksejus Pokuševskis ir „Golden State Warriors“ puolėjas Alenas Smailagičius pranešė rinktinės treneriui, jog ketina ruoštis naujam sezonui pagal klubų sudarytą programą.

„Anksčiau patekti į NBA būdavo daug sunkiau, bet mano kartos krepšininkai neieškodavo pasiteisinimų, kad neatvyktų į rinktinę, – nusivylė buvęs ilgametis Jugoslavijos rinktinės žaidėjas ir Serbijos rinktinės treneris Aleksandaras Džordževičius. – Dabartinės kartos krepšininkai turėtų atvykti į rinktinę net ne dėl pergalių, bet dėl to, kad pagerintų visuomenės nuomonę apie profesionalus krepšininkus“.

Pasiteisinimų ieškojo ne visi. „Miami Heat“ puolėjas Nemanja Bjelica buvo tarp keturių pirmųjų į treniruočių stovyklą atvykusių žaidėjų, o po kelių dienų prisidėjo ilgiau NBA atkrintamosiose varžybose užtrukęs „Dallas Mavericks“ vidurio puolėjas Bobanas Marjanovičius.

Norai ir galimybės nesutapo

Klubų sezono metu kalbėti apie rinktinę vengė ne tik N.Jokičius, bet ir geriausias Vokietijos krepšininkas Dennisas Schröderis. Birželio pradžioje, kai „Los Angeles Lakers“ iškrito iš atkrintamųjų varžybų, šioje komandoje žaidžiantis D.Schröderis sakė, kad yra linkęs atvykti į rinktinę: „Neturėtų kilti kliūčių. Noriu kelias dienas pabūti su šeima, o po to keliausiu į Vokietiją“.

Sirgaliai buvo nusiteikę optimistiškai, nes anksčiau D.Schröderis dažniausiai prisidėdavo prie komandos, bet šią vasarą iškilo nenumatyta kliūtis. Vokietis derasi dėl naujos sutarties, todėl jo draudimas Vokietijos krepšinio federacijai būtų nepakeliama našta. „Dennisas yra pasaulinio lygio žaidėjas, ir mums jo labai trūks. Jis labai prisidėjo, kad komanda patektų į olimpinės atrankos turnyrą, bet dabar nieko negalime pakeisti“, – sakė Vokietijos rinktinės treneris Henrikas Rödlis. Beje, D.Schröderis praėjusią savaitę atvyko į rinktinės stovyklą, bet su komanda nesitreniravo.

Padėtis nepasikeis ir iki olimpinių žaidynių. Jei vokiečiai iškovotų kelialapį, Tokijuje turėtų žaisti be D.Schröderio.

Žaisti rinktinėje atsisakė dar trys NBA rungtyniaujantys vokiečiai Maximilianas Kleberis („Dallas Mavericks“), Danielis Theisas („Chicago Bulls“) ir buvęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Isaiah Hartensteinas („Cleveland Cavaliers“), o į rinktinę atvyko tik Isaacas Bonga („Washington Wizards“) ir Moritzas Wagneris („Orlando Magic“).

Išskirtinių sąlygų nesuteikė

Meksikos krepšinio federaciją suvedžiojo šios šalies pilietybę turintis kalifornietis Juanas Toscano-Andersonas. „Golden State Warriors“ puolėjas dar birželio pradžioje dievagojosi, kad atvyks į Meksikos rinktinę ir kovos dėl olimpinio kelialapio, bet birželio viduryje įvykiai pasisuko priešinga kryptimi.

J.Toscano-Andersono atsisakymo aplinkybės ne visai aiškios, bet Meksikos žiniasklaidos duomenimis, krepšininko agentas pareikalavo jam išskirtinių sąlygų. Meksikos krepšinio vadovai nusprendė, kad komandos vienybė yra didesnė vertybė, ir atsisakė pataikauti vienam žaidėjui.

Beje, J.Toscano-Andersonui atstovauja tas pats agentas, kaip ir N.Jokičiui.

NBA žaidžiančių krepšininkų dvejonės galvos skausmą kelia ir dviejų Karibų šalių krepšinio vadovams. Alas Horfordas ir Karlas-Anthony Townsas anksčiau atstovavo Dominikos Respublikai, o Maurice‘as Harklessas ir Tremontas Watersas – Puerto Rikui. Dominikos Respublikos ir Puerto Riko krepšinio federacijos prieš kiekvieną turnyrą bando įkalbinti šiuos žaidėjus grįžti į rinktinę, bet pastaraisiais metais visos pastangos yra bevaisės.

Gausiausias NBA desantas

Kanados rinktinę galima sudaryti vien iš NBA krepšininkų – šį sezoną stipriausioje pasaulio lygoje žaidė net 21 kanadietis. Britų Kolumbijos sostinėje Viktorijoje vykstančiame atrankos turnyre dėl olimpinio kelialapio kovoja aštuoni NBA krepšininkai: Nickeilas Alexanderis-Walkeris, R.J.Barrettas, Luguentzas Dortas, Cory Josephas, Trey Lylesas, Mychalas Mulderis, Dwightas Powellas ir Andrew Wigginsas.

Ko gero, lengviausia apvilkti Kanados marškinėliais buvo R.J.Barrettą. „New York Knicks“ gynėjo tėvas Rowanas Barrettas yra rinktinės vyriausias vadybininkas, todėl klausimą buvo galima išspręsti šeimos rate. „Manau, kad mūsų komanda bus gera, – sakė žaisti rinktinėje iškart sutikęs R.J.Barrettas. – Esame puikus gabių žaidėjų būrys. Privalome grąžinti Kanadą į krepšinio žemėlapį“.

Įkalbinėti nereikėjo ir kitų Kanados krepšinio žvaigždžių. Nors geriausi Kanados krepšinio auklėtiniai nesiveržė atstovauti savo šaliai per 2019 metų pasaulio pirmenybes, olimpinė manija apėmė beveik visus. „Niekada nežaidžiau jokios amžiaus grupės Kanados rinktinėje ir net negalvojau, kad turėsiu galimybę patekti į olimpines žaidynes“, – tvirtino vienas geriausiai besiginančių NBA krepšininkų L.Dortas, kuris užaugo išeivių iš Haičio šeimoje.

„Bet kuriuo atveju praleisti septynias savaites rinktinėje yra iššūkis, ypač per pandemiją. Privalėsime laikytis griežtų taisyklių, kad visi būtume saugūs. Bet kai reikia atstovauti savo šaliai, priimti sprendimą lengviau. Žinome, kad galime padaryti, jog mūsų šeimos ir mūsų šalis mumis didžiuotųsi. Dėl šios priežasties esame čia“, – atviravo „Dallas Mavericks“ puolėjas D.Powellas, kuris beveik visus 2020 metus praleido gydydamasis sunkią Achilo sausgyslės traumą.

Žvaigždės patyrė traumas

„Golden State Warriors“ puolėjas A.Wigginsas į rinktinę grįžo po šešerių metų pertraukos. Jis praėjusį kartą Kanadai atstovavo per 2015 metų Amerikos pirmenybes, kuriose irgi buvo kovojama dėl kelialapio į olimpines žaidynes. Tąkart stiprią sudėtį subūrę kanadiečiai lemiamose pusfinalio rungtynėse nelauktai pralaimėjo Venesuelos rinktinei. Nors A.Wigginsas ir jo komandos draugai buvo apdovanoti Amerikos pirmenybių bronzos medaliais, kelialapio į Rio de Žaneiro žaidynes negavo.

„Kartais prisimenu tas rungtynes. Bet reikia žiūrėti į priekį. Jaučiu, kad dabar mūsų komanda yra stipresnė“, – tvirtino A.Wigginsas.

Komanda būtų dar stipresnė, jei dviejų ryškių žvaigždžių nebūtų pakirtusios traumos. NBA pirmenybėse tarp dviejų dešimčių kanadiečių šį sezoną rezultatyviausiai žaidė „Oklahoma City Thunder“ gynėjas Shai Gilgeousas-Alexanderis (23,7 tšk.) ir „Denver Nuggets“ gynėjas Jamalas Murray (21,2 tšk.), tačiau abu šie krepšininkai pavasarį patyrė traumas. J.Murray, kuriam buvo atlikta kelio operacija, grįžti į aikštę galės tik po kelių mėnesių.

Kanados krepšinio federacija pavasarį skelbė, kad žaisti rinktinėje sutiko taip pat NBA rungtyniaujantys Khemas Birchas, Kelly Olynykas, Tristanas Thompsonas ir Brandonas Clarke‘as. Tačiau olimpinės atrankos dvyliktuke jų nėra. Anksčiau rinktinėje žaidusiems Kh.Birchui ir K.Olynykui sutrukdė ta pati priežastis, kaip vokiečiui D.Schröderiui – šią vasarą jie tariasi dėl naujų sutartčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.