EUROLYGA 2023

Olimpinės atrankos pasiruošimas: Lenkijos krepšininkams pirmasis blynas prisvilo

Olimpinės atrankos turnyrui besirengiančios vyrų krepšinio rinktinės savaitgalį žaidė pirmąsias draugiškas rungtynes. Pirmasis blynas prisvilo Lenkijos krepšininkams, kurie dėl olimpinio kelialapio kovos Kaune. Lenkai nesugebėjo laimėti keturių komandų turnyro Glivicuose ir leido pagrindinį prizą išsivežti Rusijos rinktinei. Per savaitgalį dvi pergales pasiekė ne vien rusai, bet ir čekai.

Lenkijos krepšininkai patyrė pralaimėjimą.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Lenkijos krepšininkai patyrė pralaimėjimą.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Rusijos krepšinio rinktinės treneris.<br>fiba.com
Rusijos krepšinio rinktinės treneris.<br>fiba.com
Rusijos krepšinio rinktinės treneris.<br>fiba.com
Rusijos krepšinio rinktinės treneris.<br>fiba.com
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 12:02 AM

Namų sienos nepadėjo

Lenkijos krepšinio vadovai nusprendė, kad jų rinktinė olimpinei atrankai ruošis nekeldama kojos iš Glivicų. Šiame mieste geriausi Lenkijos krepšininkai ne tik stovyklaus visas tris savaites, bet ir žais šešerias pasirengimo rungtynes.

Pirmieji du jėgų patikrinimai keturių komandų turnyre buvo sudėtingi. Lenkijos rinktinė jau šeštadienį pusfinalyje tik po sunkios kovos įveikė Meksikos ekipą 80:75, o sekmadienį finale nusileido Rusijos komandai 63:78.

Lenkai antrojo kėlinio viduryje buvo įgiję dviženklę persvarą 29:17, bet po to viskas apsivertė aukštyn kojomis ir šeimininkai įstrigo rusų gynyboje.

Rusai pusfinalyje sutriuškino Tuniso krepšininkus 78:63. Rungtynėse dėl trečiosios vietos meksikiečiai irgi be didelio vargo nugalėjo tunisiečius 74:61.

Lenkijos rinktinė iki atrankos turnyro dar žais draugiškas rungtynes su Tunisu, Latvija ir Brazilija (dukart).

Turnyras Glivicuose

Pusfinalis

Lenkija – Meksika 80:75. A.Waczynskis 14, M.Michalakas 13, J.Garbaczas 12/ G.Gironas 17, O.Mendezas 14, J.Camacho 13.

Rusija – Tunisas 69:42. M.Kulaginas 11, T.Mozgovas ir A.Voroncevičius po 10/ A.Bouallegue 11, O.Marnaoui 7.

Finalas

Rusija – Lenkija 78:63. T.Mozgovas 20, A.Voroncevičius 16, A.Astapkovičius 10/ J.Zyskowskis 16, L.Kolenda 10, M.Michalakas 9.

Dėl 3 vietos

Meksika – Tunisas 74:61. O.Mendezas 20, F.Jaimesas ir M.Ramosas po 13/ O.Marnaoui 16, F.Ochi 13.

Lyderis veržiasi treniruotis

Lenkijos rinktinė treniruotis pradėjo birželio 4 dieną, tačiau per pirmąsias pratybas trūko kelių traumuotų ir klubų sezono nebaigusių krepšininkų.

Ne visi geriausieji galėjo žaisti ir savaitgalį vykusiame turnyre: natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris išvyko į Persijos įlankos čempionatą ir prie rinktinės prisidės tik prieš pat atrankos turnyrą, Michalas Sokolowskis žaidžia Izraelio lygos atkrintamosiose varžybose, o ryškiausia šių dienų Lenkijos krepšinio žvaigždė Mateuszas Ponitka ir Tomaszas Gielo gydosi prieš kelis mėnesius gautas traumas.

Nors Sankt Peterburgo „Zenit“ gynėjas M.Ponitka dėl traumos nežaidė du mėnesius, rinktinės treneris Mike‘as Tayloras bent jau gali neabejoti dėl šio krepšininko noro dalyvauti olimpiniame turnyre.

Ketvirtadienį (birželio 10 d.) M.Ponitka atvyko į Glivicus ir treniruojasi pagal asmeninę programą. „Planuojame, kad iš pradžių dirbsiu su fizinio rengimo treneriu, kuris pamažu parengs mane sunkesnėms treniruotėms. Žiūrėsime, kaip kūnas reaguos į didėjančius krūvius. Tačiau šiuo metu jaučiuosi pakankamai gerai ir manau, kad jau po kelių dienų galėsiu treniruotis su visais“, – M.Ponitką citavo Lenkijos krepšinio sąjungos (PZKosz) interneto svetainė.

Rusai skaičiuoja nuostolius

Rusijos rinktinės treneris Sergejus Bazarevičius dar gegužės antroje pusėje surengė pažintinę rinktinės kandidatų stovyklą, į kurią pakvietė 16 jaunų krepšininkų (18-20 metų). Penki šioje stovykloje dalyvavę žaidėjai sulaukė kvietimo treniruotis ir su pagrindine rinktine.

Pagrindinės rinktinės stovykla taip pat prasidėjo labai anksti – gegužės 31 dieną. Tiesa, joje dar nebuvo Rusijos lygos finale žaidusių Maskvos CSKA klubo krepšininkų. Šalies čempionu tapęs CSKA klubas sezoną pabaigė tik ketvirtadienį (birželio 10 d.). Beje, iš kitos finale žaidusios komandos Kazanės „Uniks“ į rinktinę nepakviestas nė vienas krepšininkas.

Prieš pat stovyklą ir jai jau prasidėjus nuvilnijo didelė atsisakymų banga. Kad neatvyks į rinktinę, pranešė „Chimki“ žaidėjai Aleksejus Švedas, Viačeslavas Zaicevas ir Sergejus Karasiovas, Sankt Peterburgo „Zenit“ krepšininkai Andrejus Zubkovas, Dmitrijus Chvostovas ir Vitalijus Chvostovas.

Rinktinėje liko vos du didelę Eurolygos ar NBA patirtį turintys žaidėjai Andrejus Voroncevičius ir Timofejus Mozgovas. Tiesa, T.Mozgovas keletą pastarųjų metų gydėsi traumas ir į aikštę po labai ilgos pertraukos grįžo tik šių metų balandį.

Beje, Rusijos rinktinė šią vasarą irgi apsilankys Kaune. Rusai žais birželio 22-23 dieną mūsų šalyje vyksiančiame trijų komandų turnyre.

Svečiai iš kitų žemynų

Glivicuose žaidė ir dvi kitų žemynų komandos, kurios taip pat kovos dėl olimpinių kelialapių.

Meksikos rinktinė į Europą atvyko be pagrindinių žaidėjų. Kol kas prie komandos neprisidėjo šį sezoną „Golden State Warriors“ gretose įsitvirtinęs Juanas Toscano-Andersonas, šiapus Atlanto gerai žinomi Gustavo Ayonas, Paulas Stollas ir buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Paco Cruzas. Šie keturi krepšininkai pažadėjo dalyvauti olimpinės atrankos turnyre.

Tuo tarpu Tuniso rinktinė, kurią treniruoja buvęs „Ryto“ strategas Dirkas Bauermannas, šį savaitgalį jau žaidė beveik stipriausia sudėtimi. Ryškiausia tunisiečių žvaigždė Glivicų turnyre buvo Salahas Mejri, o komandai trūko tik natūralizuoto amerikiečio Michaelo Rollo, kuris ką tik su Milano „Olimpia“ komanda nesėkmingai kovojo dėl Italijos čempiono vardo (penktadienį pasibaigusioje finalo serijoje „Olimpia“ nusileido Bolonijos „Virtus“ klubui).

Pirmosios čekų pergalės

Savaitgalį pirmąsias draugiškas rungtynes žaidė ir Čekijos rinktinė. Čekai Prahoje dukart įtikinamai nugalėjo rezervinės sudėties Suomijos rinktinę 78:65 ir 93:85. Pirmosios rungtynės buvo uždaros, o per antrąsias rungtynes į areną buvo įleisti žiūrovai.

Viešų rungtynių galutinis rezultatas neatspindėjo šeimininkų pranašumo – čekai nuo antrojo kėlinio pirmavo apie 20 taškų skirtumu ir vadžias atleido tik paskutinėmis minutėmis.

Čekijos krepšininkai treniruočių stovyklą pradėjo birželio 8 dieną (antradienį). Rinktinės treneris Ronenas Ginzburgas kol kas dirba su 15 krepšininkų, o trys pagrindiniai žaidėjai prie komandos prisidės tik Viktorijoje (Kanada), kur čekai kovos dėl olimpinio kelialapio. Beveik visą pasirengimo etapą praleis ir nė vienerių draugiškų rungtynių nežais Janas Vesely, Tomašas Satoransky bei Jaromiras Bohačikas.

Žaisti rinktinėje neatsisakė nė vienas R.Ginzburgo kviestas krepšininkas, o kovoti dėl olimpinio kelialapio ruošiasi ir natūralizuotas amerikietis Blake‘as Schilbas. 37 metų veteranas nuo pandemijos pradžios nežaidė jokiame klube, bet visą laiką kalbėjo, jog ketina atvykti į rinktinę ir pažado nesulaužė.

„Smagu, kad vėl galėsime žaisti kartu. Laiko pasiruošti atrankos turnyrui nedaug, todėl kiekvienos draugiškos rungtynės labai svarbios, – sakė B.Schilbas. – Džiaugiuosi, kad turiu galimybę kovoti dėl kelialapio į olimpines žaidynes. Laukiame, kada prisidės J.Vesely, T.Satoransky ir J.Bohačikas. Jiems atvykus būsime dar stipresni. O kol kas visi labai stengiasi ir uoliai dirba, nes kiekvienas trokšta patekti į dvyliktuką.

Visą sezoną nežaidžiau, todėl nesu įstikinęs, kad pats pateksiu į dvyliktuką, bet mano sportinė forma gerėja kiekvieną dieną“.

Tarp bandančių patekti į dvyliktuką yra ir buvusio Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjo Jiří Zideko sūnus Janas Zidekas. 21 metų aukštaūgis mokosi Peperdaino universitete ir dar nėra atstovavęs Čekijai oficialiose varžybose.

Čekija – Suomija 78:65. O.Balvinas 16, T.Vyoralas, M.Peterka ir L.Palyza po 12/ M.Ali 10.

Čekija – Suomija 93:85. M.Peterka ir L.Palyza po 20, O.Sehnalas 14/ M.Jantunenas 22, V.Tahvainenas 18.

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.