Eurolygos skaičiai. Penktųjų rungtynių tradicija ir Sh. Larkino efektas

2019 m. gegužės 2 d. 08:50
Stambulo „Anadolu Efes“ neleido varžovams sulaužyti tradicijos ir savo aikštėje laimėjo lemiamas penktąsias Eurolygos ketvirtfinalio rungtynes.
Daugiau nuotraukų (6)
1
Stambulo „Anadolu Efes“ pirmą kartą pateko į šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertą. Stambulo krepšininkai trečiadienį lemimose penktosiose ketvirtfinalio rungtynėse namie nugalėjo „Barcelona“ komandą 80:71 ir laimėjo seriją 3:2.
Tiesa, „Anadolu Efes“, dar senuoju „Efes Pilsen“ pavadinimu, kuris buvo pakeistas Turkijoje sugriežtinus alkoholio reklamos įstatymus, dukart žaidė finalo ketverte, kai stipriausią žemyno turnyrą dar rengė FIBA. Ši Stambulo komanda į baigiamąją dalį pateko 2000 ir 2001 metais, bet abu kartus pralaimėjo pusfinalyje. 
Šiuolaikinės Eurolygos ketvirtfinalyje „Anadolu Efes“ žaidė jau šeštąjį kartą, bet penki praėjusieji bandymai buvo nesėkmingi. 
2
Eurolygos finalo ketverte pirmą kartą žais dvi Turkijos komandos („Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“). Turkija tapo penktąja šalimi, kuriai šiuolaikinės Eurolygos laikotarpiu finalo ketverte atstovaus dvi komandos. Iki šiol keturis kartus finalo ketverte žaidė dvi Ispanijos komandos, tris kartus – dvi Italijos komandos, du kartus – dvi Graikijos komandos, kartą – dvi Rusijos komandos. 
3
Į finalo ketvertą pateko trys komandos, baigiamojoje dalyje žaidusios ir pernai. Tai – Madrido „Real“, Stambulo „Fenerbahçe“ ir Maskvos CSKA. 
Šios trys komandos ketvirtfinalio serijas baigė praėjusią savaitę. „Real“ įveikė Atėnų „Panathinaikos“ 3:0, „Fenerbahce“ – Kauno „Žalgirį“ 3:1, CSKA – Vitorijos „Baskonia“ 3:1.
3
„Anadolu Efes“ gynėjas Shane‘as Larkinas trečią kartą karjeroje buvo pripažintas naudingiausiu Eurolygos turo žaidėju. 26 metų amerikietis visus tris kartus naudingiausiu tapo, kai jo komanda žaidė su „Barcelona“ (du praėjusius kartus – reguliariojo sezono 25-ajame ture ir per ketvirtfinalio trečiąsias rungtynes). 
Trečiadienį Sh.Larkinas per 32 min. pelnė 18 taškų (0/1 dvitaškio, 5/11 tritaškių, 3/4 baudų), atliko 7 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 6 pražangas ir surinko 19 naudingumo balų. 
Šioje serijoje „Anadolu Efes“ lyderis įmesdavo 19,6 taško ir buvo rezultatyviausias viso ketvirtfinalio etapo žaidėjas. 
4
Treneris Erginas Atamanas finalo ketverte dalyvaus ketvirtąjį kartą. Jis stovėjo prie „Anadolu Efes“ vairo ir per abu šios komandos laimingus sezonus amžių sandūroje, o 2003 metais taip toli nukeliavo vadovaudamas Sienos „Montepaschi“ krepšininkams, tarp kurių buvo Mindaugas Žukauskas. 
5
Tik penktą šiuolaikinės Eurolygos istorijoje finalo ketverte nežais nė vienas Lietuvos krepšininkas. Be lietuvių finalo ketvertai taip pat vyko 2002, 2006, 2014 ir 2016 metais. 
8
Trečiadienį „Aandolu Efes“ krepšininkai įmetė vos 8 dvitaškius (iš 15 bandymų). Šeimininkai beveik nekišo nosies į varžovų baudos aikštelę ir net 39 kartus metė iš trijų taškų zonos. Stambulo komanda pataikė 17 tritaškių. 
Daugiausia tolimi metimai padėjo „Anadolu Efes“ pasiekti persilaužimą antrajame kėlinyje. Iki jo vidurio „Anadolu Efes“ nė sykio nepirmavo, bet 17-ąją min. Vasilije Micičius tritaškiu metimu pirmą kartą persvėrė rezultatą 40:39, o nuo 18-osios min. jau „Anadolu Efes“ nė karto neleido varžovams išsiveržti į priekį. 
10
Eurolygos ketvirtfinalio serijose penktosios rungtynės buvo žaidžiamos dešimtąjį kartą. Visus dešimt kartų lemiamą mūšį laimėjo šeimininkai. 
15
Pertrauka tarp Eurolygos ketvirtfinalio ir finalo ketverto truks 15 dienų. Gegužės 17 d. pusfinalio rungtynėse susirems „Real“ – CSKA ir „Fenerbahce“ – „Anadolu Efes“, o finalo rungtynės bus žaidžiamos gegužės 19 d. Eurolygos čempionai bus paskelbti Vitorijos „Fernando Buesa“ arenoje. 
Eurolyga. Ketvirtfinalio penktosios rungtynės (iki 3 pergalių). 
Stambulo „Anadolu Efes“ – „Barcelona“ 80:71. Sh.Larkinas ir A.Moermanas po 18, J.Andersonas ir R.Beaubois po 11, V.Micičius 10, 10 rez.perd./ Ch.Singletonas ir Th.Heurtelis po 12, A.Tomičius 10. 15249 žiūrovai. Serija 3:2. 
Praėjusią savaitę pasibaigusios ketvirtfinalio serijos: Madrido „Real“ – Atėnų „Panathinaikos“ 3:0, Maskvos CSKA – Vitorijos „Baskonia“ 3:1, Stambulo „Fenerbahce“ – Kauno „Žalgiris“ 3:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.