Jonas Valančiūnas pats neblogai moka išsikepti bulvinių blynų (jis tai ne kartą bandė Toronte), bet Slovėnijoje jam to daryti nereikia.
Lietuviškais patiekalais mūsų šalies rinktinės krepšininkus pasiruošė nustebinti slovėnas Zdravko Konjajičius.
Kaip iš paveikslėlio trauktas linksmas virėjas vadovauja Kranska Goros viešbučio „Kompas” virtuvei, iš kurios kasdien ant šešių komandų stalų plaukia daugybė įvairiausių patiekalų.
Vaišins ir tortu „Napoleonas”
Naršydamas internete Z.Konjajičius ieškojo ir lietuviškų receptų, nes yra sumanęs Europos čempionato metu po kartą visų šalių krepšininkus pavaišinti jų nacionalinės virtuvės patiekalais.
Virtuvės vadovas nežino, kaip ištarti, bet jau moka pagaminti koldūnus ir bulvinius blynus – būtent juos slovėnas parinko lietuviams.
Pavyzdžiui, bosniai bus nustebinti saldžiaisiais pyragėliais tulumba, o serbai – pita su daržovėmis.
„Latvijos krepšininkams gaminsiu ką nors panašaus kaip ir lietuviams. Perskaičiau, kad tortas „Napoleonas” yra mėgstamas ir Lietuvoje, ir Latvijoje”, – kalbėjo Z.Konjajičius.
Maistas nuolat atnaujinamas
Erdviame keturių žvaigždučių viešbučio restorane kiekviena iš šešių B grupės komandų turi savo nuolatinius ilgus stalus.
Lietuvos rinktinės vadybininkas Žydrūnas Vilenčikas dar prieš Europos čempionato pradžią užsakė nuošalesnį kambarį restorano gale mūsų šalies komandai.
Viešbučio „Kompas” virėjams pagrindinį valgiaraštį atsiuntė „FIBA Europe” vadovai.
„Dauguma patiekalų gaminami iš vištienos, kalakutienos ir jautienos. Taip pat krepšininkams siūlome daug žuvų ir daržovių. Dar ir bulvių”, – pasakojo Z.Konjajičius.
Žinoma, valgiaraštis priklauso nuo dienos laiko.
Pusryčiams siūloma daug kumpio, dešros, sūrio, pieno gaminių, duonos rūšių, taip pat daržovių ir vaisių.
Svarbiausia, kad patiekalai yra nuolat atnaujinami. Pavyzdžiui, kiaušiniai vos po penkių minučių išimami ir pakeičiami ką tik išvirtais.
„Tą patį maistą gaminame visoms komandoms, bet nuolat rūpinamės, kad maistas būtų šviežias. Pavyzdžiui, pietus išverdame 12-ai valandai, o paskui ir 13-ai”, – pasakojo viešbučio virėjas.
Vakarienė truputį skiriasi nuo pietų. Vakare krepšininkams siūlomas maistas yra lengvesnis, daugiau patiekalų pateikiama su daržovėmis.
Vyno žaidėjams nesiūlo
Kiekvieną penktadienį viešbutyje „Kompas” rengiamas slovėniškas vakaras, kurio metu galima paragauti slovėniškų patiekalų.
Populiariausi jų – „Kranjska klobasa” (dešra) ir gibanica (pyragas iš sūrio, aguonų grūdų, graikinių riešutų ir obuolių).
„O, tai bus sunkus maistas – daug mėsos, tarp jos ir kiaulienos”, – žadėjo Z.Konjajičius.
Slovėnijos vynuogynuose taip pat gaminamas puikus vynas – raudonasis „Cviček” ir „Stara Brojda”.
Nors šios rūšys dar nėra gerai žinomos Europoje, slovėniško vyno reputacija vis auga.
„Bet krepšininkams vyno nesiūlysime”, – purtė galvą virėjas.
Paragauti slovėniško „Laško” arba „Union” alaus, kurio populiariausios „Pilsner” tipo rūšys dažnai vertinamos kaip geriausios buvusios Jugoslavijos šalyse, ar slivovkos (slyvų degtinės) geriausioms komandoms geriausia proga ateis dar negreitai – Europos čempionatas baigsis rugsėjo 22 dieną.