Eurolygos burtų traukime – ir karo dūmai

2013 m. liepos 5 d. 09:54
Remigijus Kazilionis
Eurolygos burtų traukimo ceremonija Barselonoje, kur varžovus sužinojo „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas”, buvo tradiciškai šventiška. Bet po iškilmių skraiste slypėjo naujo karo pasaulio krepšinyje nuojauta, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Daugiau nuotraukų (1)
Burtų traukimo išvakarėse vykusiame Eurolygos akcininkų susirinkime Jordi Bertomeu pranešė, kad nutraukiama bendradarbiavimo sutartis su Tarptautine krepšinio federacija (FIBA).
Pasak Eurolygos vadovo, taip daroma klubų valia, nes niekam neįtinka 2017-aisiais numatyta krepšinio reforma. FIBA yra sumaniusi keisti Europos čempionato rengimo bei atrankos sistemą ir dėl to sezono viduryje tektų 2–3 savaitėms stabdyti visas klubų varžybas.
Likimo ironija: FIBA diktatas į vieną barikadų pusę pastūmėjo buvusias ilgametes aršiausias priešininkes – Eurolygą ir „FIBA Europe”.
Abi organizacijos drauge priešinasi aukščiausiai krepšinio struktūrai FIBA.
„FIBA Europe” vardas vakar nuskambėjo pačioje burtų traukimo ceremonijos pradžioje: J.Bertomeu paprašė susirinkusiųjų tylos minute pagerbti prieš dvi savaites viešbutyje staiga mirusį „FIBA Europe” prezidentą Olafurą Rafnssoną.
Kauniečiams – buvę varžovai
Bet naujas karas – dar ateityje.
O kitą Eurolygos sezoną „Žalgiris” pradės B grupėje kartu su Madrido „Real” (Ispanija), Stambulo „Anadolu Efes” (Turkija), Bambergo „Basket” (Vokietija), Milano „Emporio Armani” (Italija) ir Strasbūro SIG (Prancūzija) klubais.
Pirmosios rungtynės numatytos spalio 17–18 d., o pirmojo etapo pabaiga – gruodžio 19–20 dienomis.
Kauniečių laukia akistatos su gerai pažįstamais varžovais. Praėjusį sezoną „Žalgiris” su „Real”, „Anadolu Efes” ir „Basket” krepšininkais kovojo „Top 16” turnyre, o su „Emporio Armani” – reguliariojo sezono grupės varžybose.
„Esame patenkinti. Žaisime su visais ir kovosime dėl pergalių, – po burtų traukimo sakė Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas. – Žinoma, „Real” neatsitiktinai buvo pirmajame krepšelyje.
Jie yra stipriausi. Bet nežiūrime į varžovus. Su visais kausimės dėl pergalės. Tai garantuojame. Galimybių turime, o mūsų tikslas – patekti į „Top 16” turnyrą.”
Vilniečiams – kaimynų barjeras
„Lietuvos ryto” krepšininkai Eurolygos atranką pradės dvikova su Rygos VEF komanda, kurią treniruoja buvęs Lietuvos rinktinės treneris Ramūnas Butautas.
Pergalės prieš Latvijos čempionus atveju kitame etape vilniečiai žais su Varezės „Cimberio” (Italija) ir Oldenburgo EWE (Vokietija) poros nugalėtoju.
Atrankos turnyre dar dalyvaus Maskvos srities „Chimki”, Ostendės „Telenet”, Nimburko ČEZ ir Bandirmos „Banvit” klubai. Pirmajame etape Rimo Kurtinaičio treniruojami rusai susitiks su Belgijos komanda, o buvusio Lietuvos rinktinės trenerio Kęstučio Kemzūros vadovaujami Čekijos čempionai – su varžovais iš Turkijos.
Į Eurolygą pateks tik atrankos turnyro nugalėtojas.
„Varžovai yra gerai pažįstami, – apie Rygos VEF kalbėjo „Lietuvos ryto” komandos direktorius Martynas Purlys. – Jie per pastaruosius metus įrodė, kad yra tikra jėga ir Europos taurės turnyre, ir VTB jungtinėje lygoje.
Ramūno Butauto komanda demonstruoja tikrai gerą krepšinį. Dabar dar sunku pasakyti, kokia bus komandų sudėtis, nes komplektavimas dar tik prasideda.
O atrankos turnyro favoritė, matyt, bus „Chimki”. Bet šiame turnyre visko gali nutikti – tuo jis ir įdomus.”
Yra galimybė, kad atrankos kova dėl vienintelio bilieto į Eurolygą vyks Vilniaus „Siemens” arenoje.
„Ką tik kalbėjomės su Eurolygos vadovais ir pareiškėme pageidavimą, kad turnyras vyktų Vilniuje. Manau, turime nemažų šansų”, – sakė M.P urlys.
Finalo ketvertas – Milane
Eurolygos akcininkai sutarė naujame sezone pakeisti Eurolygos ir Europos taurės varžybų nuostatus.
Kol kas nežinia, ar Eurolygos atranką įveiks „Lietuvos rytas”, tačiau gali atsitikti taip, kad pirmą kartą nuo 1998-ųjų Europos taurės turnyre atsidurs „Žalgiris”.
Visą laiką Eurolygoje rungtyniavę kauniečiai šį sezoną privalo grupės varžybas baigti bent ketvirti, kad galėtų patekti į „Top 16” etapą.
Nuspręsta, kad Eurolygos pirmojo etapo grupėse 5–6 vietas užėmę aštuoni klubai 2014-ųjų sausio 8-ąją sezoną tęs Europos taurės antrajame etape kartu su 24 stipriausiomis šio turnyro ekipomis.
Europos taurės turnyrą šį sezoną spalio 16-ąją pradės net 48 komandos, suskirstytos į 8 grupes.
2013–2014 m. Eurolygos finalo ketverto turnyras 2014-ųjų gegužės 15–18 d. vyks Milano arenoje „Mediolanum Forum” (Italija).
Skatins greitesnį krepšinį
Bus pokyčių ir krepšinio taisyklėse.
Į arenas grįžta ginčo kamuoliai. Iki šiol arbitrai ginčą išmesdavo tik mačo pradžioje, o paskui kamuolys paeiliui atitekdavo tai vienam, tai kitam varžovui.
Dabar pirmojo kėlinio pradžioje išmestą kamuolį laimėjusi ekipa pradės ir ketvirtąjį kėlinį, o jų priešininkai – antrąjį ir trečiąjį. Visais kitais atvejais du žaidėjai stos kovoti dėl ginčo kamuolio – taip, kaip krepšinyje ir buvo daugybę metų.
Baudos aikštelėje po krepšiais neliks puslankių – zonos, kurioje nebuvo fiksuojama pražanga atakuojančiajam žaidėjui. Dabar teisėjai turės fiksuoti pražangą, jei metantis iš arti kūnu nustums savo varžovą.
Per pirmuosius du kėlinius treneris galės paimti po vieną minutės ir pusės minutės pertraukėlę. Per trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius – dvi minutės ir vieną pusės minutės pertraukėles, o pratęsimo metu – vieną minutės pertraukėlę.
Dar vienas svarbus pokytis įsigalios nuo 2014-ųjų: jei prametusi komanda atkovos kamuolį po varžovų krepšiu, naujam antpuoliui surengti bus skiriamos ne 24 sek. o tik 14 sek.
Kokie varžovai laukia „Lietuvos ryto”?
Rygos VEF
Praėjęs sezonas. Europos taurėje pateko į aštuntfinalio etapą ir jo grupėje užėmė 3-iąją vietą. Latvijos lygos finale nugalėjo „Ventspils” 4:1 ir trečią sezoną iš eilės tapo čempionu. Jungtinėje lygoje pateko į ketvirtfinalį ir jame pralaimėjo „Chimki” 0:3.
Vasaros darbai. VEF pavadinimo nebuvo pradiniame atrankos dalyvių sąraše, bet Latvijos čempionai buvo pakviesti vietoj žaisti šiame turnyre atsisakiusio Aleksandrovaco „Igokea” klubo iš Bosnijos ir Hercegovinos.
Dar prieš sužinodami šią naujieną VEF vadovai atliko pirmąjį tarpsezonio darbą – trejiems metams pratęsė sutartį su tris sezonus Latvijos sostinėje dirbančiu treneriu Ramūnu Butautu. Tuo metu su žaidėjais deramasi vangiai. Kol kas pasirašytas kontraktas tik su vienu naujoku – Artūru Bėrziniu, atvykstančiu iš „Ventspils” klubo. Taip pat žinoma, kad į Ispaniją iškeliauja Dairis Bertanas. Pakeisti komandą nori dar keli praėjusį sezoną VEF aprangą vilkėję krepšininkai, tačiau tikslios informacijos iš Rygos klubo stovyklos šią vasarą nėra daug.
Perspektyvos. Nors VEF sudėtis dar nėra žinoma, aišku, kad komandoje bus daug Latvijos rinktinės krepšininkų. Tai didelis trūkumas, nes visa sudėtis susirinks vėlai ir laiko tinkamai pasiruošti Eurolygos atrankos turnyrui R.Butautas turės labai mažai.
Kaip atrodys Kauno „Žalgirio” priešininkai?
Madrido „Real”
Praėjęs sezonas. Eurolygoje iškopė į finalą, bet ten pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos” 88:100. Ispanijos lygoje tapo reguliariojo sezono nugalėtoju, o finale įveikė „Barcelona” 3:2. Praėjusį sezoną „Žalgiris” su „Real” žaidė vienoje „Top 16” etapo grupėje. Madridiečiai abejas rungtynes laimėjo 1 taško skirtumu.
Vasaros darbai. „Karališkasis” klubas turi galiojančias sutartis ir su treneriu Pablo Laso, ir su visais svarbiausiais žaidėjais, todėl jam tereikia užpildyti nedideles spragas, atsiradusias atsisveikinus su keliais lūkesčių nepateisinusiais krepšininkais, tarp kurių yra lietuvis Martynas Pocius ir buvęs „Žalgirio” vidurio puolėjas Mirza Begičius. Kol kas nė su vienu nauju krepšininku kontraktas nepasirašytas, bet vertų kandidatų yra nemažai. Dažniausiai minimos Salaho Mejri, Maciejaus Lampe, Lukos Žoričiaus pavardės.
Perspektyvos. Visas branduolys lieka, todėl galima neabejoti – „Real” ir vėl bus vienas didžiausių Eurolygos favoritų.
Stambulo „Anadolu Efes”
Praėjęs sezonas. Eurolygoje pateko į ketvirtfinalį ir jame pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos” 2:3. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą, bet pusfinalyje pralaimėjo Bandirmos „Banvit” 1:3. „Žalgiris” su „Anadolu Efes” praėjusį sezoną žaidė net 4 rungtynes ir 3 iš jų laimėjo.
Vasaros darbai. Nors praėjusį sezoną „Anadolu Efes” neįvykdė tikslų, jo vadovai nepuolė griauti komandos ir žada, kad joje liks ir treneris Oktay Mahmuti, ir nemažai pernykštės sudėties žaidėjų. „Anadolu Efes” nusprendė nepratęsti sutarčių su veteranais Keremu Tunceri ir Ermaliu Kuqo, o Sinanas Guleras persikėlė į Stambulo „Galatasaray”.
Perspektyvos. Atrodo, kad sudėtis bus silpnesnė, tačiau Eurolygos autsaideriu „Anadolu Efes” tikrai netaps.
Bambergo „Brose”
Praėjęs sezonas. Eurolygoje pateko į „Top 16” etapą, bet jame nepasiekė nė vienos pergalės. Vokietijos lygos finale nugalėjo Oldenburgo EWE 3:0. „Žalgiris” praėjusį sezoną dukart įveikė „Brose” ekipą „Top 16” etape.
Vasaros darbai. Dar geresnių rezultatų „Brose” kitą sezoną bandys siekti su tuo pačiu treneriu Chrisu Flemingu ir mažai pasikeitusiu žaidėjų branduoliu, kurį sudarys Antonas Gavelas, Casey Jacobsenas, Maikas Zirbesas ir kiti. Kol kas didžiausias klaustukas padėtas ties buvusio lyderio Boštjano Nachbaro pavarde.
Perspektyvos. „Brose” – finansiškai stabilus klubas ir kitą sezoną turėtų suburti panašaus pajėgumo komandą.
Milano „Emporio Armani”
Praėjęs sezonas. Iš Eurolygos iškrito pirmajame etape. Italijos lygos ketvirtfinalyje pralaimėjo Sienos „Montepaschi” 3:4. „Žalgiris” praėjusį sezoną dukart nugalėjo Milano komandą pirmajame Eurolygos etape.
Vasaros darbai. Nesėkmės visuose frontuose padėjo tašką Sergio Scariolo karjeros epopėjoje. Kantrybę praradę „Emporio Armani” vadovai parodė šiam treneriui duris ir komandą patikėjo praėjusį sezoną Sienos „Montepaschi” sėkmingai dirbusiam Lucai Banchi. Pirkinių „Emporio Armani” reikės daug, nes komandoje tikrai liekančių krepšininkų sąrašas labai trumpas: Keithas Langfordas, Sandro Gentile, Nicolo Melli ir Jacopo Giachetti. Tiesa, manoma, kad „Emporio Armani” aprangą toliau vilkės veteranas Gianluca Basile ir dalį praėjusio sezono „Lietuvos ryte” praleidęs Leonas Radoševičius.
Perspektyvos. „Emporio Armani” yra turtingiausias Italijos klubas. O žinia, kad kitąmet Eurolygos finalo ketvertas vyks Milane, klubo savininkus privers pamiršti taupumą (nors žadėjo sumažinti biudžetą 25 proc.).
Strasbūro SIG
Praėjęs sezonas. Europos turnyruose nežaidė. Prancūzijos lygos finale pralaimėjo Nantero JSF 1:3. Prancūzijos lygos taurės finale pralaimėjo Gravlino-Diunkerko „Maritime” 69:77.
Vasaros darbai. Strasbūro klubas jau sudarė sutartis su Prancūzijos rinktinės įžaidėju Antoine’u Diot ir buvusiu Dižono JDA lyderiu Jeremy Leloupu. SIG pratęsė konttraktus ir su keliais senbuviais, tačiau ekipos rimčiausias koziris tikriausiai bus treneris – SIG vadovauja Prancūzijos rinktinės strategas Vincent’as Collet.
Perspektyvos. SIG piniginė nėra tokia stora, kad galėtų įsigyti ryškių žvaigždžių. Todėl šio klubo laukia sunki kova dėl patekimo į „Top 16” etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.