Pasaulio krepšinio trijulių čempionatas – be lietuvių

2012 m. rugpjūčio 24 d. 10:14
Modestas Krukauskas
Ketvirtadienį Graikijos sostinėje Atėnuose startavo FIBA rengiamas pasaulio suaugusiųjų trijulių (3X3) čempionatas. 24 vyrų ir moterų rinktinės per tris dienas išsiaiškins, kam atiteks planetos čempionų titulai. Nors pirmenybėse dalyvauja mūsų kaimynai latviai, estai, didžiosios krepšinio valstybės bei egzotinių - Guamo salų, Šri Lankos bei Nepalo rinktinės, Lietuvos atstovų šiose varžybose nė su žiburiu nerasi.
Daugiau nuotraukų (1)
„Žinią apie FIBA rengiamą trijulių čempionatą gavome šių metų vasarį. Buvo reikalaujama, kad pateiktume rinktinių sudėtis turnyrui. Tačiau mes Lietuvoje nerengėme trijulių čempionato, nevykdėme atranką, todėl nutarėme, kad negalime šalies vardo garsinimą skirti tik norintiems pažaisti krepšinį - mėgėjams.
Lietuvos krepšinio federacijos pasitarime buvo nuspręsta, jog šįkart nesiūsime į šį čempionatą jokių komandų“, - sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) projektų koordinatorius Martynas Račkauskas.
Vyrų ir moterų čempionate visos rinktinės suskirstytos į keturias grupes po 6 ekipas. Sužaidusios savo grupėse, į atkrintamąsias varžybas prasimuš po 4 rinktines.
„Šis trijulių čempionatas atveria naują elitinio krepšinio erą. Juk šį žaidimą gali žaisti beveik visas pasaulis – nebūtina turėti skaitlingų rinktinių. Užtenka tik keturių krepšininkų. Tikimės, kad trijulių žaidimas pateks ir į olimpinių žaidimų šeimą ir jau 2016 metais Rio de Žaneiro olimpiadoje vyks parodomosios kovos. Juk trijulių žaidimas debiutavo Singapūro jaunimo olimpiadoje ir buvo labai puikiai sutiktas“, - čempionato atidarymo iškilmėse aiškino FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas
Graikijos sostinėje šiomis dienomis itin karšta, todėl FIBA nutarė, kad trijulių dvikovos lauke vyks nuo 18 iki 23 valandų.
- Kaip atsitiko, kad Lietuvos krepšininkų šiose pirmenybėse nėra, o niekada krepšinio tradicijų neturėję Nepalas ar Guamo salos delegavo savo ekipas?, - lrytas.lt paklausė už trijulių varžybas LKF atsakingą M. Račkauską.
- Dėl egzotinių šalių dalyvavimo čempionate yra viskas labai paprasta – FIBA išsiuntė šioms valstybėms vardinius kvietimus varžytis turnyre, greičiausiai, padėjo suburti komandas. Lietuva neturi registruotų trijulių žaidėjų ar komandų, nevyksta čempionatai, todėl į planetos pirmenybes geriausiu atveju galėjome deleguoti mėgėjus.
Juk pasirengimas būsimam krepšinio sezonui jau prasidėjo ir vargu ar rimti klubai sutiktų išleisti savo žaidėjus – kas atsakytų, jei jie gautų traumas?
Tad šįkart pirmenybės vyks be Lietuvos komandų. Nieko, jau po dviejų metų kitame pasaulio čempionate tikrai bus mūsų ekipos.
- Galvojate, kad kitų šalių trijulių rinktinės yra sudarytos iš profesionalų? Tarp jų nebus mėgėjų?
- Žinau, kad buvo galima kreiptis į FIBA ir savarankiškai bandyti prasimušti į trijulių čempionatą. Manau, tikrai ne visi pirmenybėse bus profesionalai. Bet mes kalbame apie Lietuvą, jos prestižą tarptautinėje arenoje.
- Kodėl mes mažai ką žinome apie trijulių pasaulio čempionatą?
- Todėl, kad FIBA suskubo tokį renginį surengti būtent šiais metais ir iškart po olimpiados. Ji nereklamavo turnyro. FIBA organizacijai buvo būtina Tarptautiniam olimpiniam komitetui parodyti, kad tokios varžybos vyksta ir laikas šį žaidimą įtraukti į olimpinę šeimą. Kiek žinau, yra terminai prieš kiek būtina rengti pasaulio čempionatus, jei nori pateikti savo rungties kandidatūra olimpiadoms. 2012 metai krepšinio trijulėms buvo baigiamieji...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.