Čempionų lygos starte „Manchester City“ ir „Inter“ pasidalino po tašką, „Celtic“ suspardė „Slovan“

2024 m. rugsėjo 18 d. 21:47
Lrytas.lt
Trečiadienį UEFA Čempionų lygoje savo kovas pradėjo dar šešios komandų poros. Šis 33-iasis Čempionų lygos sezonas yra visiškai kitoks nei iki šiol buvę: iki atkrintamųjų varžybų visos 36 komandos bus rikiuojamos bendroje lentelėje ir nebus aiškių grupių, o varžovai ekipoms parinkti „šveicariško modelio“ principu. Vakare savo akistatas žaidė keturios iš šešių porų, o pagrindiniu maču buvo įvardijama akistata tarp 2023-iųjų Čempionų lygos finalininkų „Manchester City“ ir Milano „Inter“. Rimta priešprieša baigėsi be įvarčių, tuo tarpu Glazgo „Celtic“ namie 5:1 sudaužė Bratislavos „Slovan“.
Daugiau nuotraukų (6)
Glazgo „Celtic“ – Bratislavos „Slovan“
Dar nežinia, ar nepadidėjus Čempionų lygoje dalyvaujančių komandų skaičiui šios ekipos būtų prasimušusios į varžybas pagal senąją tvarką. Bet yra kaip yra. Vis dėlto dar prieš mačą buvo kalbama, kad škotai ir slovakai kovos iš paskutiniųjų: „Celtic“ savo čempionate dar neprarado nė vieno taško, o Bratislavos futbolininkai čempionate po šešių akistatų turėjo penkis laimėjimus ir tik vieną nesėkmę.
Tačiau mačas Čempionų lygoje parodė kai ką kitką – „Celtic“ namie tiesiog sutrypė svečius iš Slovakijos, sutriuškinęs juos net 5:1.
„Paris Saint-Germain“ – „Girona“
Paryžiaus ekipa prieš Čempionų lygos startą puikiai pasirodė Prancūzijos pirmenybėse – laimėjo visus keturis mačus, o įvarčių santykis buvo 16:3. Tuo tarpu Ispanijos klubas „Girona“ jau turėjo du antausius šalies čempionate – nuo Madrido „Atletico“ 0:2 ir „Barcelona“ žaidėjų – 1:4.
Ispanai labai ilgai laikėsi ir turėjo šansą įmušti, tačiau viską nulėmė 90-ąją min. įvartis į "Girona" vartus, kurį įsimušė sau Paulo Gazzaniga.
„Manchester City“ – Milano „Inter“
Šios komandos susitiko pirmąkart po 2023 metų Čempionų lygos finalo, kai anglai laimėjo 1:0 ir kėlė Čempionų lygos taurę. Savo šalių čempionatuose komandos dar nepralaimėjo – „Manchester City“ turėjo visas keturias pergales, o Milano klubas savo sąskaitoje galėjo džiaugtis dviem  laimėjimais ir dvejomis lygiosiomis.
Per pirmąjį kėlinį Milanas laikėsi iš visų jėgų ir net bandė atakuoti, o anglams pelnyti įvartį trukdė jų pačių klaidos. Po pirmojo kėlinio rezultatas buvo 0:0, nors šeimininkai Mančesterio atstovai surengė 33 atakas, o italai – vos 11.
Antrame kėlinyje momentų įmušti netrūko, ypač Mančesterio ekipai, tačiau rezultatas taip ir nepasikeitė.
„Club Brugge“ – Dortmundo „Borussia“
Šios komandos puikiai vienas kitą žino – per pastaruosius šešerius metus Čempionų lygos grupių turnyruose jos žaidė keturis kartus. „Borussia“ iki tol nė karto nebuvo nusileidusi – laimėjo 3 akistatas ir kartą sužaidė lygiosiomis. Belgijoje vokiečiai šventė pergales 2018-siais – 1:0 ir 2020 metais – 3:0.
Ir šioje akistatoje vokiečiai triumfavo, nors belgų gynybą pralaužė tik 76 min. Po to jie pelnė dar du įvarčius ir nugalėjo 3:0.
Šio sezono Čempionų lygos turnyro atomazga įvyks beveik po metų, 2025 m. gegužės 31-ąją Miuncheno „Allianz“ arenoje, kur vyks finalas. Bet tai tik bus. Šiemet Čempionų lygos kovos prasideda ne grupėse, o lygos etapu.
Šį kartą Čempionų lygoje numatytas taip vadinamas „šveicariškas modelis“ – jis kardinaliai pakeis turnyro eigą ir struktūrą. Kas yra „šveicariškas modelis“?
Pagal naują formatą, „šveicariškas modelis“ pakeis tradicines aštuonias grupes po keturias komandas į vieną didelę lygą, kurioje visos 36 komandos varžosi tarpusavyje.
Šis formatas remiasi šachmatuose naudojamu modeliu, kur kiekviena komanda per pirmąją varžybų dalį sužaidžia aštuonias rungtynes, tačiau ne su visomis kitomis grupėje dalyvaujančiomis komandomis, o pagal reitinguojamą aukščiau ar žemiau ekipa.
Taip bus užtikrinama didesnė konkurencija ir daugiau intriguojančių dvikovų ankstyvoje turnyro stadijoje.
Pasibaigus lygos etapui aštuonios geriausios komandos pateks tiesiai į aštuntfinalį. Kitos 16 dalyvaus atkrintamosiose varžybose dėl teisės prisijungti prie jų, o paskutiniai 12 klubų krinta iš tolesnių varžybų.
Šį sezoną UEFA išdalins Europos klubams 3 mlrd. 317 mln. eurų, iš jų 2 mlrd. 467 mln. atiteiks Čempionų lygos dalyviams.
Tikimasi, kad pajamos iš transliacijų leis dar labiau padidinti šias sumas ateityje, mat dabar per Čempionų lygos sezoną bus žaidžiamos 189 rungtynės vietoj buvusių 125.
Čempionų lygos rezultatai
„Bologna“ – Donecko „Šachtar“ 0:0.
Prahos „Sparta“ – „Salzburg“ 3:0 (2:0).
2 min. K.Kairinenas 1:0.
42 min. V.Olatunji 2:0.
58 min. O.Laci 3:0.
Glazgo „Celtic“ – Bratislavos „Slovan“ 5:1 (1:0).
17 min. L.Scalesas 1:0.
47 min. K.Furuhashi 2:0.
56 min. A.Engelsas (11 metrų) 3:0.
61 min. K.Wimmeris 3:1.
70 min. D.Maeda 4:1.
87 min. A.Idahas 5:1.
„Paris Saint-Germain“ – „Girona“ 1:0 (0:0).
90 min. P.Gazzaniga (į savo vartus)  1:0.
„Manchester City“ – Milano „Inter“ 0:0.
„Club Brugge“ – Dortmundo „Borussia“ 0:3 (0:0).
76 min. J.Gittensas 1:0.
86 min. J.Gittensas 2:0.
95 min. S.Guirassy (11 metrų) 3:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.