Naujasis Čempionų lygos formatas – šveicariškai sistemai varžovus parinko dirbtinis intelektas

2024 m. rugpjūčio 29 d. 19:15
Lrytas.lt
Ketvirtadienį buvo traukiami UEFA Čempionų lygos 2024–2025 metų sezono grupių etapo burtai. Tai jau 33-iasis Čempionų lygos sezonas, tačiau šįkart jis bus visiškai kitoks: iki atkrintamųjų varžybų visos 36 komandos bus rikiuojamos bendroje lentelėje ir nebus aiškių grupių.
Daugiau nuotraukų (1)
Būsimo turnyro atomazga įvyks beveik po metų, 2025 m. gegužės 31-ąją Miuncheno „Allianz“ arenoje vyks finalas. Bet tai tik bus... Šiemet Čempionų lygos kovos prasidės ne grupėse, o lygos etapu.
Šį kartą Čempionų lygoje numatytas taip vadinamas „šveicariškas modelis“ – jis kardinaliai pakeis turnyro eigą ir struktūrą. Kas yra „šveicariškas modelis“?
Pagal naują formatą, „šveicariškas modelis“ pakeis tradicines aštuonias grupes po keturias komandas į vieną didelę lygą, kurioje visos 36 komandos varžosi tarpusavyje.
Šis formatas remiasi šachmatuose naudojamu modeliu, kur kiekviena komanda per pirmąją varžybų dalį sužaidžia aštuonias rungtynes, tačiau ne su visomis kitomis grupėje dalyvaujančiomis komandomis, o pagal reitinguojamą aukščiau ar žemiau ekipa.
Taip bus užtikrinama didesnė konkurencija ir daugiau intriguojančių dvikovų ankstyvoje turnyro stadijoje.
Komandos prieš burtus buvo suskirstytos į keturis krepšelius po devynias komandas, o komandų vieta krepšeliuose paremta buvo UEFA koeficientu, kuris skaičiuojamas pagal pastarųjų penkerių metų pasirodymus Europos turnyruose.
Vienintelė išimtis yapo Čempionų lygos titulą ginanti komanda – šiuo atveju Madrido „Real“, kuri buvo ištraukiama pirmoji.
Šių metų burtų traukimo procesas taip pat bus beveik visiškai automatizuotas. Nors komandos bus traukiamos rankiniu būdu, jų aštuoni varžovai buvo parenkami automatiškai.
Pasibaigus lygos etapui aštuonios geriausios komandos pateks tiesiai į aštuntfinalį. Kitos 16 dalyvaus atkrintamosiose varžybose dėl teisės prisijungti prie jų, o paskutiniai 12 klubų krinta iš tolesnių varžybų.
Šį sezoną UEFA išdalins Europos klubams 3 mlrd. 317 mln. eurų, iš jų 2 mlrd. 467 mln. atiteiks Čempionų lygos dalyviams.
Tikimasi, kad pajamos iš transliacijų leis dar labiau padidinti šias sumas ateityje, mat dabar per Čempionų lygos sezoną bus žaidžiamos 189 rungtynės vietoj buvusių 125.
Įvykus burtams, varžovus sukalkuliavo dirbtinis intelektas.
Tad dabartiniai čempionams Madrido „Real“ futbolininkams pirmame etape teks žaisti su dabartiniais vicečempionais vokiečių Dortmundo „Borussia“, o taip pat – su anglų „Liverpool“, italų „AC Milan“ ir „Atalanta“, šveicarų „Salzburg“, prancūzų „Lille“, vokiečių „Stuttgart“ ir prancūzų „Brest“.
Anglijos lygos čempionai „Manchester City“ turės grumtis su Milano „Inter“, PSG, „Brugge“, Turino „Juventus“, Roterdamo „Feyenoord“, Lisabonos „Sporting“, Prahos „Sparta“ bei Bratislavos „Slovan“.
Vokietijos galiūnas Miuncheno „Bayern“ susikaus su PSG, „Barcelona“, Lisabonos „Benfica“, Donecko „Šachtar“, Zagrebo „Dinamo“, Roterdamo „Feyenoord“, Bratislavos „Slovan“ ir Birmingamo „Aston Villa“.
Katalonų „Barcelona“ susitiks su Miuncheno „Bayern“, Dortmundo „Borussia“, Bergamo „Atalanta“, Lisabonos „Benfica“, Berno „Young Boys“, Belgrado „Crvena Zvezda“, „Brest“ ir „Monaco“.
Visų komandų akistatos, dienos ir laikai bus paskelbti rugpjūčio 31 dieną, o akistatos startuos rugsėjo 17 dieną.
2024–2025 m. sezono Čempionų lygos dalyviai
1-asis krepšelis
Madrido „Real“, „Manchester City“, Miuncheno „Bayern“, „Paris Saint-Germain“, „Liverpool“, Milano „Inter“, Dortmundo „Borussia“, „Leipzig“, „Barcelona“.
2-asis krepšelis
Lėverkuzeno „Bayer“, Madrido „Atletico“, Bergamo „Atalanta“, Turino „Juventus“, Lisabonos „Benfica“, Londono „Arsenal“, „Brugge“, Donecko „Šachtar“, „Milan“.
3-iasis krepšelis
Roterdamo „Feyenoord“, Lisabonos „Sporting“, Eindhoveno PSV, Glazgo „Celtic“, Berno „Young Boys“, Zagrebo „Dinamo“, „Lille“, „Bratislavos „Slovan“, Belgrado „Crvena zvezda“, „Salzburg“.
4-asis krepšelis
„Monaco“, Birmingamo „Aston Villa“, „Bologna“, „Girona“, „Stuttgart“, Graco „Sturm“, „Brest“, Prahos „Sparta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.