Lenkijos spauda „Panevėžį“ prilygino antrosios lygos naujokams

2024 m. liepos 23 d. 15:47
Daugumos Lenkijos futbolo apžvalgininkų manymu, šios šalies čempionė Balstogės „Jagiellonia“ komanda Čempionų lygos atrankos antrojo etapo mače turėtų be didelio vargo nugalėti Lietuvos čempioną „Panevėžį“.
Daugiau nuotraukų (6)
„Panevėžio“ futbolininkai antradienį stos į kovą dėl teisės žaisti Čempionų lygos atrankos trečiajame etape. Panevėžiečių varžovė antrajame atrankos etape – Balstogės „Jagiellonia“ komanda, kurią į Lietuvą atlydėjo, kaip manoma, apie pusantro tūkstančio sirgalių.
Pirmajame Čempionų lygos atrankos etape „Panevėžys“ nugalėjo Helsinkio HJK komandą, tačiau praėjusį šeštadienį Panevėžio futbolininkai patyrė trečiąjį iš eilės pralaimėjimą Lietuvos A lygoje ir nacionalinėse pirmenybėse nukrito į paskutinę dešimtąją vietą.
Lenkijos lygos reitingas UEFA lentelėje daug geresnis, todėl šios šalies čempionei „Jagiellonia“ komandai nereikėjo žaisti pirmajame Čempionų lygos atrankos etape. Praėjusį penktadienį Balstogės futbolininkai namie žaidė pirmąsias Lenkijos lygos rungtynes ir jose nugalėjo Niepolomicų „Puszcza“ komandą 2:0.
Balstogės sirgalius nudžiugino du naujokai: prancūzas Lamine Diaby-Fadiga per teisėjo pridėtą laiką įmušė antrąjį įvartį, ispanas Miki Villaras atliko rezultatyvų perdavimą, po kurio antrajame kėlinyje buvo pelnytas pirmasis įvartis (78-ąją min.). Pirmojo įvarčio autorius buvo portugalas Nene.
Beje, visi trys pažymėti futbolininkai į aikštę įėjo antrojo kėlinio viduryje atlikus keitimus. Nene praėjusią savaitę dėl traumos negalėjo treniruotis visa jėga, todėl jo taiklus smūgis po keitimo vos įėjus į aikštę sirgaliams taip pat buvo labai gera žinia.
„Atlygis už kantrybę“, – taip pirmąją „Jagiellonia“ pergalę Lenkijos lygoje įvertino „Polsat“ televizijos interneto svetainė, pažymėjusi, kad čempionai abu įvarčius įmušė paskutinėje rungtynių dalyje.
Lygino su antrosios lygos klubu
„Panevėžys“ pernai pirmą kartą tapo Lietuvos čempionu. „Jagiellonia“ šių metų pavasarį taip pat pirmą kartą tapo Lenkijos čempione. Abi komandos debiutuoja Čempionų lygos atrankoje, tačiau Lietuvos ir Lenkijos futbolo lygų autoritetas Europoje – nepalyginamas.
„Przegląd Sportowy“ leidinys, pristatydamas visų Lenkijos klubų varžovus Europos turnyruose, pabandė juos palyginti su Lenkijos klubais. „Lenkijos čempionė „Jagiellonia“ žais su lietuvių „Panevėžiu“. Pagal žaidėjų vertę ši komanda yra panašaus lygio, kaip Staliova Volios „Stal“, – rašė „Przegląd Sportowy“.
Koks yra „Stal“ lygis? Staliova Vokios komanda praėjusį sezoną užėmė ketvirtąją vietą Lenkijos trečiojoje pakopoje ir iškovojo kelialapį į antrąją pakopą.
Vis dėlto „Przegląd Sportowy“ pridūrė: „Reikia būti budriems, nes praėjusiame etape Lietuvos lygos priešpaskutinė komanda nugalėjo suomių Helsinkio HJK. Tačiau „Jagiellonia“ galimybė patekti į kitą etapą yra 95 nuošimčiai“.
„Adriano Siemieneco komanda svajoja apie grupių etapą, bet iki jo dar ilgas kelias. Pirmiausia privalo nugalėti „Panevėžį“. Turi geras galimybes, nes varžovų forma šiuo metu yra kritinė“, – rašė lenkų leidinys „Gazeta Wyborcza“.
„Panevėžys“ pernai tapo Lietuvos čempionu, vasario mėnesį iškovojo supertaurę. Tačiau šiuo metu komandos forma yra klaiki ir ji kovoja dėl išlikimo. Tai nesutrukdė Panevėžio komandai nugalėti Helsinkio HJK klubą ir patekti į kitą Čempionų lygos atrankos etapą“, – Lenkijos čempionų varžovus trumpai pristatė „Gazeta Wyborcza“.
„Sensacingai patekęs į Čempionų lygos atrankos antrąjį etapą, „Panevėžys“ savo sirgaliams pasaldino Lietuvos lygoje patiriamų nesėkmių kartėlį. Praėjusių metų čempionas šį sezoną visiškai nuvilia ir A lygoje užima paskutinę vietą“, – rašė „Sportowy Fakty“ leidinys.
„Teoriškai „Jagiellonia“ šiame etape žais su svajonių varžovu, bet nenurašyčiau lietuvių, nes jie yra ant bangos. Jaučiu, kad Balstogės komandai per rungtynes Panevėžyje bus nelengva, bet gerokai paprasčiau turėtų būti žaidžiant savo stadione. Žaisdami namie „geltoni-raudoni“ gali visiškai dominuoti“, – spėliojo Lenkijos visuomeninės televizijos TVP pakalbintas Szymonas Goralski, kuris buvo pristatytas kaip „Baltijos šalių futbolo ekspertas“. Jis „Jagiellonia“ galimybes patekti į kitą etapą įvertino santykiu 80:20.
Keikė Panevėžio klubą
„Przegląd Sportowy“ pakalbino buvusį „Panevėžio“ futbolininką Wilde-Donaldą Guerrier, kuris geriausiu karjeros laikotarpius tris sezonus žaidė Krokuvos „Wisła“ klube. W.D.Guerrier pernai sudarė sutartį su Panevėžio klubu, bet tuometinis treneris Gino Lettieri nė karto neįleido kairiojo saugo į aikštę.
Buvęs Haičio rinktinės žaidėjas W.D.Guerrier iš Panevėžio išsivežė vien blogiausius prisiminimus tiek apie klubo vadybą, tiek apie trenerį G.Lettierį.
„Žaidžiau daugelyje Lenkijos, Azerbaidžano, Turkijos, Kipro klubų, bet Panevėžio klubas – blogiausias, į kurį buvau patekęs. Organizacija – visiška katastrofa, jos lygis – nulinis. Lenkijos penktosios lygos Krokuvos „Wieczysta“ klube profesionalumo lygis aukštesnis, – lenkų leidiniui tvirtino W.D.Guerrier. – Pastebėjau tai vos atvykęs. Treneris sakė, kad anksčiau klubas net neturėjo skalbyklės, o futbolininkai privalėjo patys skalbti savo aprangą“.
W.D.Guerrier skundėsi ir dėl to, kad į rungtynes ateidavo mažai žiūrovų, o Panevėžio mieste futbolas pagal populiarumą žymiai atsiliko nuo krepšinio.
Dar smarkiau nuo buvusio „Panevėžio“ futbolininko kliuvo treneriui G.Lettieriui. W.D.Guerrier manymu, jo vadovaujamos treniruotės buvo labai neįdomios ir komandai labai pasisekė, kad ji pasiekdavo pergales. Žinoma, W.D.Guerrier labiausiai pyko dėl to, kad treneris jo neleido į aikštę.
„Į „Panevėžį“ atėjus naujam treneriui, daug kas pasikeitė. Žiūrėjau jų rungtynes su Helsinkio HIK komanda, taktika tapo įvairesnė, daug žaidžia vienu lietimu. Buvęs treneris nepanaudodavo futbolininkų galimybių“, – kalbėjo W.D.Guerrier.
Vargas dėl transliacijų
Lietuvos futbolo sirgaliai yra nusivylę dėl to, kad mūsų šalies klubų rungtynių Europos turnyruose nerodo nė viena tradicinė televizija. „Panevėžio“ ir „Šiaulių“ rungtynes pirmajame etape buvo galima pamatyti bent per nemokamą internetinę televiziją, tuo tarpu Vilniaus „Žalgiris“ jau ne pirmus metus transliacijos teises pardavė internetinei televizijai, kurios programos yra mokamos.
Panašias problemas sprendžia ir lenkų sirgaliai. Visi keturi Europos turnyruose žaidžiantys šios šalies klubai transliacijos teises pardavė „Polsat“ televizijai, bet ji gali rodyti tik Lenkijoje žaidžiamas atrankos etapų rungtynes. Tuo tarpu dėl išvykose žaidžiamų rungtynių reikia tartis atskirai.
Vis dėlto „Jagiellonia“ gerbėjus pasiekė džiugi žinia, kad Panevėžyje vyksiančias šios komandos rungtynes antradienį parodys visuomeninis transliuotojas TVP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.