Kodėl futbolininkai vandenį ne geria, o spjauna? Pateikė paaiškinimą

Stebėdami futbolo ar kitas sporto varžybas pastebime, jog atletai dažnu atveju vandenį ne geria, o spjauna. Bet kodėl jie tai daro? Panašu, kad už to slypi daugybė priežasčių.

Kodėl futbolininkai vandenį ne geria, o spjauna?<br>EPA/ELTA nuotr.
Kodėl futbolininkai vandenį ne geria, o spjauna?<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-07-16 11:41

Pasak „BBC Science Focus“, mankšta padidina baltymų, išsiskiriančių į seiles, kiekį, ypač į tam tikras gleives, vadinamas MUC5B. Šios gleivės yra atsakingos už tai, kad seilės sutirštėtų, todėl jas sunkiau nuryti, todėl natūrali reakcija yra jas išspjauti.

Tačiau lieka neaišku, kodėl sportuodami pagaminame daugiau MUC5B, tačiau tai gali būti susiję su tuo, kad sportuodami daugiau kvėpuojame per burną, o gleivės neleidžia burnai išsausėti.

Buvęs Nigerijos vartininkas Josephas Dosu anksčiau yra taip pat kalbėjęs apie šias priežastis.

„Jiems reikia kažko, kad išsivalytų gerklę... jie nubėga gal 10–15 jardų ir jiems reikia oro, kad galėtų kvėpuoti“, – aiškino J.Dosu.

Kai kuriuose tyrimuose šis įprastas reiškinys nurodomas kaip obsesinio kompulsinio sutrikimo (OCD) elgesys, o kai kurie mano, kad tai gali būti vyriškumo, skirto įbauginti, demonstravimas.

Taip pat buvo pastebėta, kad žaidėjai išspjauna savo gėrimus ant žemės po to, kai su jais praskalaudavo burną. Ši veikla vadinama angliavandenių skalavimu ir suteikia futbolininkams bei kitiems sportininkams geresnių žaidimo rezultatų.

Angliavandenių kiekio didinimo idėja yra užpildyti burną daug cukraus ir druskos turinčiu sportiniu gėrimu, dar žinomu angliavandenių pripildytu skysčiu, kad apgautumėte smegenis. Tai verčia smegenis galvoti, kad gali atsirasti papildomos energijos, todėl jos neleidžia manyti, kad kūnas yra pavargęs ir suteikia sportininkams didesnį našumą.

Tyrimas, paskelbtas „International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism“, atskleidė, kad 12 profesionalių vyrų sportininkų patyrė mažesnį nuovargį po angliavandenių skalavimo savo rungtynių metu.

Taigi, kai kitą kartą pamatysite savo mėgstamą futbolininką spjaudantis per rungtynes ​​arba išspjovęs savo gėrimą, žinote kodėl.

Parengta pagal goal.com

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.