Po skandalą sukėlusio teisėjo sprendimo – VAR eksperto paaiškinimas (1)

Trečiadienį vakare Anglijos rinktinė Europos futbolo čempionato pusfinalyje pranoko Nyderlandų rinktinę, tačiau net ir kitą dieną nemažėja aistrų dėl teisėjo paskirto 11 metrų baudinio į pralaimėtojų vartus. Tad kaip buvo iš tikrųjų? Ar situacija buvo verta baudinio?

VAR ekspertas paaiškino, kodėl teisėjas nusprendė paskirti baudinį į Nyderlandų vartus<br>EPA/ELTA nuotr.
VAR ekspertas paaiškino, kodėl teisėjas nusprendė paskirti baudinį į Nyderlandų vartus<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2024, 11:39 AM, atnaujinta Jul 11, 2024, 3:18 PM

Denzelis Dumfries 17-ąją minutę sėkmingai blokavo Harry Kane‘o smūgį ir rungtynės tęsėsi Nyderlandų komandai pirmaujant 1:0.

Tačiau netrukus VAR kambarys liepė rungtynių teisėjui peržiūrėti situacijos pakartojimą. Rungtynėms teisėjavęs Felixas Zwayeris pastebėjęs, jog blokuojant smūgį susilietė futbolininkų pėdos, paskyrė baudinį į olandų vartus.

Dėl tokio teisėjo Felixo Zwayerio sprendimo už galvos ėmėsi ne tik olandai, bet ir legendiniai Anglijos futbolininkai.

ITV eteryje kalbėjęs buvęs Anglijos rinktinės ir „Manchester United“ klubo gynėjas negalėjo patikėti tokiu teisėjo sprendimu.

„Kaip gynėjas manau, kad tai absoliučiai gėdingas sprendimas“, – per ilgąją pertrauką analizuodamas situaciją kalbėjo G.Neville'as. – Kad būtų paskirta bauda bet kuriuo mačo metu, jau nekalbant apie tokias svarbias rungtynes... Jis tiesiog natūraliai kovoja bandydamas blokuoti smūgį. Man tai nėra baudinys. Tai nė iš tolo neprilygsta baudai. Net nebuvo daug Anglijos žaidėjų prašančių baudos.“

G.Neville‘o kolega, buvęs Londono „Arsenal“ ir Anglijos rinktinės puolėjas Ianas Wrightas gynė teisėją, teigdamas jog olandas baudinio situacijoje buvo neatsargus ir pavojingas.

Kitas buvęs Anglijos rinktinės ir „Liverpool“ klubo gynėjas Jammie Carragheris socialiniame tinkle „X“ išjuokė tokį teisėjo sprendimą

„Tai niekados nėra baudinys“, – rašė J.Carragheris.

Tuo tarpu taisyklių ir VAR sistemos ekspertas, ESPN žurnalistas Dale‘as Johnsonas paaiškino, kodėl teisėjas priėmė tokį sprendimą.

„Kodėl Bastianas Dankertas (red. – VAR teisėjas) patarė skirti 11 metrų baudinį? Jis atsižvelgė į D.Dumfrieso iššūkio pobūdį. Jis šoko į priekį išmetęs futbolo batelių spygliukus, vietoje to, jog bandytų išmušti kamuolį. Už tokį neapgalvotą žaidimą Nyderlandų žaidėjas ir buvo nubaustas.

Ir tai yra ta sritis, kur gynėjas, susidūręs su puolėju po smūgio, gali būti nubaustas. Kuomet tai neapgalvota ar pavojinga“, – teigė VAR ekspertas.

ESPN žurnalistas taip pat mano, kad VAR galiausiai nusprendė pakviesti teisėją dėl to, nes H.Kane‘as ilgai liko gulėti su skausmo perkreiptu veidu.

Su šiuo įvarčiu anglai rezultatą išlygino, o paskutinę rungtynių minutę Ollie Watkinsas įspūdingu smūgiu padovanojo pergalę Anglijos rinktinei.

Finale anglai sekmadienį susitiks su Ispanijos rinktine. Rungtynių eigą galėsite sekti lrytas.lt portale.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.