Po įspūdingos kovos ir fantastiško įvarčio Anglija pagriebė bilietą į „Euro 2024“ finalą

2024 m. liepos 10 d. 21:00
Lrytas.lt
Po dviejų skirtingų rungtynių pusių – Anglijos rinktinė įveikė Nyderlandų vienuolikę. Anglai 90-ąją rungtynių minutę išvengė pratęsimo, pelnė antrąjį įvartį ir galiausiai pagriebė bilietą į „Euro 2024“ finalą, kur susitiks su Ispanijos rinktine. Didysis pirmenybių finalas įvyks liepos 14 dieną (22:00 val. Lietuvos laiku).
Daugiau nuotraukų (75)
Garetho Southgate‘o auklėtiniai 2:1 (1:1) įveikė Nyderlandus ir antrą Europos čempionatą iš eilės žais finale. Praėjusiame „Euro 2020” čempionato finale po baudinių serijos anglai krito prieš italus.
3 rungtynių minutę Nyderlandai bėgo į greitą kontrataką, tačiau anglai spėjo grįžti prie savo vartų ir itin pavojingos progos išvengė. Iškart kitoje atakoje anglai bandė atakuoti Nyderlandų vartus, kuomet Bukayo Saka pakėlė perdavimą prie varžovų vartų, tačiau anglams sėkmingesnės atakos suorganizuoti nepavyko.
Pirmąjį rungtynių įvartį įmušė Xavi Simonsas. 21-erių futbolininkas jau 7-ąją mačo minutę smūgiavo iš labai toli ir įrideno įvartį į anglų vartus (1:0).
Harry Kane'as 12 minutę bandė atsakyti tolimu smūgiu į Nyderlandų vartus, tačiau varžovų vartininkas artėmė anglų kapitono smūgį.
H.Kane'as 13 minutę dar sykį smūgiavo į varžovų vartus, tačiau jo spirtas kamuolys skriejo virš vartų.
15 rungtynių minutę Nyderlandų gynėjas Denzelas Dumfriesas baudos aikštelėje prasižengė, gavo geltoną kortelę ir pasiuntė anglus smūgiuoti baudinio. Tas pats H.Kane'as šįsyk (18 min.) smūgiavo tiksliai ir pelnė savo 66-ąjį įvartį per karjerą Anglijos rinktinėje (1:1). Be to, tai trečiasis H.Kane'o įvartis šiose pirmenybėse Vokietijoje.
22-ąją rungtyinų minute Philas Fodenas itin pavojingai atsidūrė ypač arti Nyderlandų rinktinės vartų, kur futbolininkas smūgiavo į varžovų vartus. Jo smūgis praktiškai buvo vartuose, tačiau teisėjai po to patikslino, kad jo spirtas kamuolys nebuvo peržengęs vartų linijos.
Donyell Malenas buvo arti to, kad pasiųstų antrą įvartį į anglų vartus, tačiau anglai atrėmė jo smūgį ir Nyderlandai kėlė kampinį, kuris sukėlė pavojingą progą prie anglų vartų. D.Dumfrieso galva smūgiuotas kamuolys paglostė viršutinį vartų virpstą.
31-ąją P.Fodenas iš toli kalė smūgį link Nyderlandų rinktinės vartų, o jo spirtas kamuolys taip pat lietė virpstą.
38-ąją rungtynių minutę P.Fodenas po puikaus Kobbie Mainoo perdavimo darkart smūgiavo link vartų, tačiau šį kartą jo bandymas buvo atremtas.
Prieš pat ilgąją pertrauką abi rinktinės kūrėsi pavojingas progas, tačiau į ilgąją pertrauką komandos ėjo esant lygiam rezultatui (1:1).
Pirmoje mačo dalyje anglai ilgiau kontroliavo kamuolį (41 proc. prieš 59 proc.), daugiau kartų smūgiavo į vartų plotą (4:7) ir bendrai dažniau puolė savo varžovų vartus (7 atakos prieš 27).
Antrąją mačo dalį anglų gretose pradėjo Luke'as Shaw, kuris pakeitė K.Trippiere'ą. Nyderlandų gretose vietoje Donyello Maleno į aikštelę žengė Woutas Weghorstas.
Per pirmąsias 15 antrojo kėlinio minučių futbolas tapo kiek ramesnis. Abi ekipos pradėjo žaisti kiek konservatyviau ir pavojingesnių progų neturėjo.
64-ąją rungtynių minutę Virgilas Van Dijkas pavojingai anglams vartų link, tačiau Jordanas Pickfordas atlaikė varžovo smūgį.
67-ąją minutę Cody Gakpo kėlė kamuolį vartų link, tačiau puikiai vėl pasidarbavo J.Pickfordas, kuris kumščiais numušė varžovo spirtą kamuolį.
77-ąją minutę X.Simonsas vėl smūgiavo į anglų vartus, tačiau prieš kamuolys atsitrenkė į aikštelę ir jo siųstą kamuolį lengvai pagavo J.Pickfordas.
78-ąją minutę Bukayo Saka po Kyle'o Walkerio įmušė įvartį, tačiau po to teisėjai peržvelgė įvartį, kuris galiausiai buvo neįskaitytas. P.Fodenas ir H.Kane'as sėdo ant suolelio, vietoje jų į aikštelę Cole'as Palmeris ir Ollie Watkinsas.
83-ąją minutę pavojingas momentas prie anglų vartų. Nyderlandai buvo itin pavojingai priartėjo prie anglų stačiakampio, tačiau jie galiausiai apsigynė nuo Nyderlandų ekipos atakos.
88-ąją minutę – pavojingas Cole'o Palmerio smūgis, kuris, tiesa, skrieja virš vartų.
90-ąją rungtynių minutę po keitimo pasirodęs Ollie Watkinsas fantastišku smūgiu iš dešiniojo krašto tiksliai smūgiavo į kairįjį vartų kampą ir išvedė „Tris liūtus“ į priekį.
Per likusį rungtynių ir teisėjų pridėtą laiką Nyderlandų vienuolikei nieko doro nuveikti nepavyko ir galiausiai teko pripažinti anglų pranašumą.
Didžiajame „Euro 2024“ finale anglai susikaus su galinga Ispanijos rinktine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.