Europos futbolo čempionate – ultradešiniųjų išsišokimai ir skanduotės

2024 m. liepos 4 d. 14:10
Andrius Sikorskis
Turkija, įveikusi austrus, pateko į „Euro 2024“ ketvirtfinalį. Rungtynių didvyris Merihas Demiralis, švęsdamas pergalę, parodė kraštutinių dešiniųjų „Pilkųjų vilkų“ gestą. UEFA tiria, kas nutiko. Apie šį ir panašius incidentus, – paskelbė dw.com.
Daugiau nuotraukų (8)
Tarptautiniai sporto renginiai, pritraukiantys milijonų žmonių iš visos planetos dėmesį, ne kartą tapo platforma, kuria sportininkai ir sirgaliai naudojasi reikšdami įvairaus pobūdžio protestus ir demonstruodami savo pilietinę bei politinę poziciją.
Bene garsiausia akcija – tai juodomis pirštinėmis suspausti kumščiai, kuriuos per apdovanojimų ceremoniją iškėlė Tommie Smithas ir Johnas Carlosas, Meksiko olimpinėse žaidynėse laimėję atitinkamai auksą ir bronzą 200 metrų bėgimo rungtyje.
Taip juodaodžiai amerikiečių bėgikai protestavo prieš rasizmą.
MOK, UEFA ir kiti svarbių turnyrų organizatoriai daro viską, kad užkirstų kelią jų politizavimui, ir už tokius veiksmus baudžia skirtingo griežtumo bausmėmis.
Tačiau tai dar nepanaikino šios problemos.
Ne išimtis ir šiuo metu Vokietijoje vykstantis Euro 2024.
Merih Demiral ir pilkieji vilkai
Turkijos nacionalinės rinktinės futbolininkas Merih Demiral atsidūrė žiniasklaidos, sirgalių ir net toli nuo šios sporto šakos pasaulyje dėmesio centre.
Demiral, pirmasis per 40 metų gynėjas, kuriam Europos čempionate pavyko atlikti dvigubą dublį, padėjo turkams liepos 2 d. įveikti Austriją ir patekti į ketvirtfinalį.
Jo pirmasis įvartis, pelnytas per 57 sekundes, buvo greičiausias per visą žemyno čempionatų istoriją.
Tačiau Demiral neapsiribojo vien tik sportiniais poelgiais ir pergalingų rungtynių pabaigoje parodė sveikinimo gestą ultradešiniajai Turkijos grupuotei „Pilkieji vilkai“.
O vėliau šios scenos nuotrauką paskelbė savo paskyroje socialiniame tinkle „X“.
Turkijoje politiniu lygmeniu „Pilkiesiems vilkams“ atstovauja dešinioji Nacionalistinio judėjimo partija (MHP), kuri anksčiau buvo uždrausta, vėliau buvo opozicijoje prezidentui R. T. Erdoganui, o nuo 2010-ųjų vidurio tapo jo sąjungininke.
Vokietijoje nei pati grupė, nei jos sveikinimosi gestas nėra uždrausti, tačiau juos prižiūri Federalinis konstitucijos apsaugos biuras.
Tuo tarpu Austrijoje šio gesto demonstravimas buvo uždraustas dar 2019 m.
Geriausiu rungtynių žaidėju UEFA išrinktas Merihas Demiralis savo veiksmą aiškino džiaugsmu dėl pergalės ir pasididžiavimu savo šalimi.
„Tai, kaip aš džiaugiausi, yra susiję su mano turkiška tapatybe. (...) Mačiau, kaip kiti stadione rodė tokį patį gestą.
Čia nėra jokios paslėptos žinutės. Mes visi esame turkai, labai didžiuojuosi, kad esu turkas, ir tai yra šio gesto prasmė. Tiesiog norėjau parodyti, koks esu laimingas ir didžiuojuosi. Tikiuosi, kad bus kitų progų parodyti šį gestą“, – kalbėjo M.Demiralis.
Tuo tarpu prieš Turkijos ir Australijos rungtynes tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Pažeidžiamų žmonių apsaugos draugija“ paragino UEFA uždrausti stadionuose demonstruoti Pilkųjų vilkų gestą.
„Kai kurie Turkijos sirgaliai jį rodė „Euro 2024“ rungtynėse. Taip nutiko daug kartų ir tiesioginiame televizijos eteryje. UEFA turėtų aiškiai išdėstyti savo poziciją dėl dešiniųjų ekstremistų simbolių ir uždrausti demonstruoti „Pilkųjų vilkų“ gestą stadionuose“, – sakė draugijos atstovas Kamalas Sido.
Pasak jo, galima suprasti ir sveikinti sirgalių džiaugsmą dėl jų komandos sėkmės, tačiau pilkųjų vilkų saliuto rodymas „neturi nieko bendro su taikiu ir pagrįstu šventimu ir kenkia daugumai taikių sirgalių“.
Pilkasis vilkas yra svarbi figūra Turkijos kraštutinių dešiniųjų mitologijoje.
Tikima, kad jis išgelbėjo turkų tautos protėvius nuo priešų, padėjo jiems pasiekti valdžią, todėl daugeliui yra galios simbolis.
Ekspertai pastebi, kad Pilkieji vilkai vis dažniau naudojasi sporto renginiais, kad iš futbolo sirgalių užverbuotų naujų rėmėjų ir stadionuose demonstruotų savo simbolius.
Pavyzdžiui, Pilkųjų vilkų sveikinimo gestas buvo pastebėtas ir kelių Vokietijos miestų gatvėse, kur turkų sirgaliai audringai šventė savo favoritų patekimą į „Euro 2024“ ketvirtfinalį.
Dainos, šūksniai, transparantai ir klastotės
Austrijos sirgaliai taip pat neliko nuošalyje – prieš Turkijos ir Austrijos rungtynes Leipcige jie surengė savo demaršą.
Jie skandavo „Vokietija vokiečiams, užsieniečiai lauk“ pagal dainos „L'amour toujour“ melodiją, tiria Leipcigo policija.
Šis rasistinis raginimas tapo žinomas visoje Vokietijoje po skandalo Zilto saloje, kur didelė grupė jaunuolių per vakarėlį dainavo „užsieniečius lauk“ ir „Vokietiją vokiečiams“ pagal „Gigi D'Agostino“ melodiją.
Nuo to laiko VFR įvyko daug panašių incidentų, todėl daina uždrausta kai kuriose liaudies šventėse ir per „Euro 2024“.
Daugelyje šalių futbolo sirgaliai yra labai politizuota aplinka.
Aktyvūs jos atstovai nepraleidžia progos, ypač priešais televizijos kameras, pranešti pasauliui apie savo požiūrį.
Pavyzdžiui, Serbijos sirgaliai per „Euro 2024“ ne kartą skandavo Rusijai palankius šūkius ir ant stadionų tribūnų kabino Rusijos vėliavas.
Savo ruožtu UEFA uždraudė Rusijos vėliavas per visas Ukrainos rinktinės rungtynes turnyre.
Per Ukrainos ir Belgijos rungtynes Ukrainos sirgaliai pagerbė jauniausio Azovo pulko kovotojo, žuvusio ginant Mariupolį, atminimą iškeldami jo nuotrauką ant tribūnos.
Be to, jie iškėlė transparantą su užrašu „Taika turi kainą“.
Žinoma, neapsieita ir be klastočių – internete pasirodė ir greitai paplito vaizdo įrašai, kuriuose nufilmuoti Rumunijos sirgaliai, per Ukrainos rungtynes su Rumunija iš už nugaros skandavę tiek proputiniškus, tiek antiputiniškus šūkius.
DW, kurios reporteris dalyvavo, išanalizavusi įrašus ir pasikalbėjusi su ekspertais, nustatė, kad abu vaizdo įrašai yra klastotės.
Be nustatytų techninių neatitikimų, žurnalistai, buvę šalia nufilmuotų rumunų sirgalių, patikino, kad negirdėjo, kaip buvo skanduojamas konkretus šūkis.
Bausmė už „netinkamą elgesį“ per „Euro 2024“
Tuo tarpu UEFA pradėjo tyrimą dėl Meriho Demiros, kuris įtariamas „netinkamu elgesiu“, gesto. Turkijos gynėjas, kuris ankstesnėse dvejose grupės etapo rungtynėse iš viso aikštėje praleido vos pusvalandį, gali būti nubaustas, kaip jau yra nutikę kitose panašiose „Euro 2024“ rungtynėse.
Pavyzdžiui, UEFA suspendavo Kosovo žurnalistą Arlindą Sadiku už provokuojantį gestą, kai jis atsisukęs į serbų sirgalių tribūną parodė dvigalvį erelį, kuris yra Kosovo ir Albanijos nacionaliniuose simboliuose.
O Albanijos rinktinės puolėjas Mirlindas Daku, žaidžiantis Kazanės „Rubin“ komandoje, buvo suspenduotas dvejoms rungtynėms už įžeidžiančius šūkius prieš Šiaurės Makedoniją ir Serbiją.
Aišku, nuobaudos nėra pačios blogiausios, vargu ar jų pakaks, kad šiandien sustabdytų karštakošius.
Prieš pusšimtį metų jos buvo daug griežtesnės.
Tomį Smitą ir Džoną Karlosą Meksiko olimpiniame stadione žiūrovai tiesiog išbučiavo, o amerikiečių sporto vadovai abu sprinterius išbraukė iš komandos ir anksčiau laiko išsiuntė namo.
Smithas ir Carlosas daugiau niekada nerungtyniavo JAV rinktinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.