Į Europos čempionato aštuntfinalį stebuklingai įsiveržė debiutantas Sakartvelas, smogęs Portugalijai

2024 m. birželio 26 d. 21:25
Lrytas.lt
Trečiadienį F grupės paskutiniojo turo rungtynėmis paaiškėjo visos komandos, kurios pateko į Europos futbolo čempionato atkrintamuosius mačus. Tris vakansines vietas gavo jau anksčiau ramūs buvę F grupės lyderiai portugalai, turkai ir čempionato debiutantai Sakartvelo futbolininkai. Jie savo mače sugebėjo susitvarkyti su Portugalija 2:0 (1:0), o dešimtyje likę čekai nesugebėjo išpešti sėkmės su Turkija, pralaimėję 1:2 (0:0).
Daugiau nuotraukų (19)
Labiausiai ramūs prieš lemiamą turą buvo Portugalijos žaidėjai – jie turėjo 6 taškus ir kelialapį į aštuntfinalį bei užsitikrino pirmąją grupės vietą.
Tuo tarpu antroje vietoje 3 taškus turėjusi Turkija turėjo atlaikyti 1 tašką turėjusios Čekijos spaudimą, o ketvirtoje vietoje buvo tik fantastikos knygyno skyriuje apie pergalę galėjusi pasvajoti Sakartvelo rinktinė.
Tačiau kartvelai padarė tai, ką 12 mačų nuo atrankos etapo nepadarė nė viena kita rinktinė – nugalėjo Portugaliją su Cristiano Ronaldo priešakyje. Jie šventė pergalę 2:0 ir galutinėje įskaitoje su 4 taškais užėmė trečiąją vietą.
Tuo tarpu čekai liko ketvirti, nesugebėję palaužti turkų ir sužaidę 1:2. Antra vieta džiaugėsi turkai su 6 taškais.
Pasibaigus Europos čempionato grupių turui paaiškėjo visos 16 komandų, kurios tęs savo pasirodymą aštuntfinaliuose. Į šių geriausiųjų komandų 16-tuką pateko po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas bei keturios geriausią rezultatą parodžiusios trečias pozicijas užėmusios ekipos.
Savo vietą tarp šių komandų jau yra užsitikrinusios Vokietija, Italija, Portugalija, Ispanija ir Šveicarija, antradienį prie jų prisijungė ir Austrija, Danija, Anglija, Prancūzija, Nyderlandai bei Slovėnija. Trečiadienį aštuntfinalininkais tapo Belgija, Rumunija ir Slovakija, Turkija ir Sakartvelas.
Čekija – Turkija
Šiame mače įvyko šiame čempionate dar nebūtas dalykas – pirmą kartą žaidėjas gavo raudoną kortelę ir buvo pašalintas iš aikštės. Juo tapo Čekijos futbolininkas Antoninas Barakas.
Jis 13 min. gavo pirmąją geltoną kortelę, o antrąją užsidirbo 20 min. Tad nuo šios minutės čekai žaidė dešimtyje ir jiems buvo dar sunkiau iškovoti žūtbūtinę pergalę.
Nors jie bandė atakuoti, daugiau kaip kėlinį turkai ramiai kontroliavo įvykių eigą. Antrojo kėlinio 50 min. turkai surengė rimtą varžovų vartų šturmą ir po kelių smūgių galiausiai Hakanas Calhanoglu 51-ąją min. pramušė čekų vartininką.
Tai sukomplikavo čekų galimybes varžytis atkrintamuosiuose mačuose. Jie suskubo imtis priemonių ir 66 min. po sumaišties prie turkų vartų atsakomąjį įvartį pelnė Tomašas Součekas.
Baigiantis dvikovai tašką mače padėjo turkas Cenkas Tosunas, įvartį įmušęs 94 min.
Po rungtynių įvyko susistumdymas tarp komandų žaidjų ir teisėjui teko rodyti geltonas ir raudonas korteles.
Turkija ir Čekija jau buvo susitikusios Europos futbolo čempionate 2008 ir 2016 metais – abu kartus kova baigėsi čekų pralaimėjimu. 
Čekijoje pirmu smuiku groja puolėjas Patrikas Schickas, praėjusiame čempionate pelnęs net 5 įvarčius. Beje, tiek pat 2020 metais pelnė ir Cristiano Ronaldo.
Pirmame rate Čekija nusileido portugalams 1:2, o po to su Sakarvelu sužaidė 1:1. Tuo tarpu turkai net 3:1 nugalėjo kartvelus, bet buvo sutriuškinti portugalų 0:3.
Sakarvelas – Portugalija
Jau pirmoje kartvelų atakoje krito įvartis į portugalų vartus: prie varžovų vartų suklydę portugalai nesugebėjo sustabdyti Sakartvelo kontratakos ir vienas prieš vartininką išbėgęs Kviča Kvaratskelija 3 min. pelnė pirmąjį mačo įvartį bei išvedė kartvelus į priekį 1:0.
Nors portugalai pirmame kėlinyje turėjo ne vieną šansą įmušti, to jie nepadarė. Antrame kėlinyje abi ekipos galėjo pasižymėti, tačiau 55 min. baudos aikštėje buvo „nuskintas“ Sakartvelo žaidėjas ir po VAR peržiūros skirtas 11 metrų baudinys. Jį 57 min. realizavo Georges Mikautadzė ir rezultatas tapo jau 2:0.
Portugalijos rinktinė gali pasigirti krūva didžiausių žvaigždžių, iš kurių ryškiausia neabejotinai yra C. Ronaldo.
Šiemet C. Ronaldo Europos futbolo čempionate dalyvauja jau šeštąjį kartą, o taip pat yra laikomas daugiausiai įvarčių turnyro istorijoje pelniusiu žaidėju – 14.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.