„Dabar arba niekada“: Anglija Europos čempionatą pasitinka su milžiniškomis viltimis ir dar didesne baime

2024 m. birželio 14 d. 12:00
Lrytas.lt
Video
Dabar arba niekada – tokiu šūkiu apie Anglijos futbolo rinktinę garsiai kalba britų žiniasklaida ir sirgaliai. Ir Lietuvoje turintys nemenką populiarumą Anglijos futbolininkai į pasaulio čempionatą atkeliauja padaryti tai, ko futbolo galis nesugeba jau 58 metus. 1966 metų pasaulio čempionatas jau gerokai apdulkėjęs, o svajonė triumfuoti Europos čempionate per „Euro 2020“ batalijas buvo taip arti.
Daugiau nuotraukų (11)
Tačiau.
Anglijos rinktinė tuomet po baudinių serijos krito prieš Italijos vyrų futbolo rinktinę, o virš Garetho Southgate‘o pakibo klausimas: ar jo komanda yra išrinktoji, ar dar viena Anglijos ekipa, kuri nesugeba dėti žingsnio ant aukščiausiojo laiptelio.
Ne vieną kartą ir prieš Lietuvos rinktinę žaidusio 53 metų trenerio karjera, kaip ir ankstesnių strategų, Anglijos rinktinėje visuomet matuojama taip pat: arba tu gali tapti čempionatu, arba ne. Tarpiniai vertinimai Anglijoje neegzistuoja.
2016 metų lapkritį G.Southgate‘as perėmė vairą iš Samo Allardyce‘o, kuris su Anglijos rinktine sušoko 67 dienų ir vienerių rungtynių šokį.
S.Allardyce‘as vairą perėmė iš Roy Hodgsono, kuris pasitraukė iš rinktinės, kai „Euro 2016“ pirmenybėse Anglijos rinktinė aštuntfinalyje Prancūzijoje 1:2 pralaimėjo visų numylėtinai Islandijos komandai.
Nuo tos dienos G.Southgate‘as ėmėsi ypatingos užduoties – pakeisti Anglijos rinktinės veidą. Anglija pasiekė 2018 metų pasaulio futbolo čempionato pusfinalį, pateko į „Euro 2020“ finalą. 2022 metų pasaulio futbolo čempionate Katare iškeliauta ketvirtfinalyje.
G.Southgate‘o statistika – išties daug žadanti, bet penktadienį Anglijos rinktinė legendiniame Vemblio stadione 0:1 pralaimėjo Islandijos futbolininkams, taip sugrąžindami tą „Euro 2016“ gėdos vaiduoklį. Kaip rašo BBC, atsisveikinimas prieš kelionę į Vokietiją buvo toli nuo fanfarų. Pralaimėjimas 72-ąjai rinktinei pasaulyje iškėlė ir abejonių.
Anglijos rinktinė 2024 metų Europos futbolo čempionatą pradės sekmadienį. C grupėje Gėlzenkirchene susitiks su Serbijos futbolininkais. Kova turėtų būti rimta, bet anglai į ją žiūri, kaip į savotiškas draugiškas rungtynes prieš didesnius iššūkius. Toje pačioje grupėje anglai žais su Slovėnija ir Danija. G.Southgate‘o vyrukai turėtų nesunkiai įveikti grupės barjerą.
G.Southgate‘as jau kuria sau įprastą magiją aplink Anglijos komandą. Rinktinėje atsirado gera atmosfera, futbolininkai atstovauja savo šaliai be tiesiog gniuždančio marškinėlių svorio ir sirgalių lūkesčių.
G.Southgate‘o darbas netgi įkvėpė pjesę apie šį trenerį „Dear England“ (Mieloji Anglija). Bet kaip pastebi BBC, problema ta, kad nei pjesė, nei veiksmas aikštėje neturi laimingos pabaigos.
„Dear England“ pavasarį sugrįžta, tad G.Soutghate‘as su savo vyrukais turi vieną gerą progą pakeisti istorijos naratyvą „Euro 2024“ arenoje.
Būtent tai ir yra priežastis, kodėl 2024 metų Europos futbolo čempionatas Anglijoje yra paženklintas fraze „dabar arba niekada“. Jau dabar galima užtikrintai pasakyti, kad kalbų apie tai, ar G.Soutghate‘ui šis turnyras paskutinis – užtektinai, tačiau viską lems įvykiai aikštėje.
Anglijos rinktinė į Vokietiją atvyksta su pasaulinės klasės talentais ir žaidėjais, kurių pavydėtų kiekviena Europos čempionato valstybė. Pradedant kapitonu Harry Kane‘u ir Čempionų lygos laimėtoju su Madrido „Real“ auksiniu berniuku Jude‘u Bellinghamu, baigiant ties „Manchester City“ atstovu Philu Fodenu.
Anglams patiko stebėti, kaip G.Southgate‘as formuoja komandą. Jo pasirinkimai saugų grandyje ir atakos plotuose buvo tiesmuki, bet įdomūs. Čia ir atsidūrė Adamas Whartonas ir Eberechi Eze iš „Crystal Palace“ ar Anthony Gordonas iš „Newcastle United“ su Londono „Chelsea“ atstovu Cole Palmeriu.
Šie sprendimai reiškė, kad vietos neliko nei svarbiam „Manchester City“ žaidėjui Jackui Grealishui, nei „Tottenham Hotspur“ atakų organizatoriui Jamesu Maddisonui. Rinktinėje nebus ir „Manchester United“ gynėjo Harry Maguire‘o, tačiau šį itin skaudų praradimą lėmė trauma.
Anglijos rinktinė turi patirties ir energijos. Jie turėtų jaustis pakankamai užtikrinti, kad gali triumfuoti Europos čempionate.
Tik šįkart negali būti jokių pasiteisinimų – viskas, kas nėra pergalė, turėtų būti laikoma milžinišku nusivylimu. Galbūt sakyti, kad patirtas fiasko būtų per griežta, jeigu anglai pusfinalyje susitiktų su ypatingai galinga Prancūzija, kur pirmaisiais smuikais griežia Kylianas Mbappe.
Bet didžiuliu nusivylimu? Žinoma.
G.Southgate‘ui karščio netrūksta. Užduotis – paprasta, bet sudėtinga – viskas, ko reikia, įrodyti, kad ši komanda yra čempionė.
Anglijos rinktinę gali supti puikiausia aura, bet tai netruks ilgiau nei vasara, jeigu nebus iškovotas trofėjus.
Ir net nepaisant to, kaip baigsis čempionatas, G.Southgate‘o ateities klausimas bus lukštenamas garsiai. Pats G.Southgate‘as užuominų apie savo išėjimą nelaidė, o atvirkščiai – parodė, kad yra visiškai susitelkęs ties rinktine.
Nepaisant visų diskusijų, atsakymą turėtume sužinoti šią vasarą.
Jeigu Anglijos rinktinė nepakartos tos 1966 metų sėkmės, 4 pagrindiniai turnyrai per beveik 8 metus turėtų pečius užgriūti visu svoriu ir maratonas baigtųsi.
Jeigu Anglijos rinktinė Vokietijoje triumfuotų, o tai yra tarp labai realių scenarijų, tuomet G.Southgate‘as turėtų nuspręsti, ar užbaigti savo vadovavimą aukščiausia nata, ar pasirinkti trečiąjį bandymą užkariauti pasaulio čempionato viršūnę.
Anglijos rinktinė yra laikoma viena favoričių, nors FIFA reitinge ją ir lenkia Belgija bei Prancūzija.
Jeigu viskas vyks pagal planą, Anglija laimės savo grupę, o aštuntfinalyje gali susitikti su Italijos ekipa, kuri po atsinaujinimo jau nebėra tokia didele grėsme. Pusfinalyje pagal vieną iš scenarijų lauktų Prancūzija, o finale – galėtų būti ir Ispanija.
Bet žodis „jeigu“ čia atlieka labai didelį vaidmenį.
2024 metų Europos futbolo čempionatas vyks birželio 14 – liepos 14 dienomis.
Tekstas parengtas pagal „The Guardian“ ir BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.